Főkép2006. június 9-ei kezdettel megnyílt a VII. Átjáró Fesztivál, melyen a tudományos-fantasztikus irodalom rajongói három napon keresztül találkozhatnak az SF/F szcéna jelentősebb képviselőivel.

Az idei fesztivál kétségkívül legismertebb alakja a Hegylakó sorozat sztárja, Adrian Paul, aki épp most forgatja a legújabb Hegylakó filmet, melynek alcíme: A forrás. A londoni színész 1989-ben jelent meg a vásznon, azóta is él és virul, ha a képernyőről van szó. Az 1992-es Hegylakó-sorozat óta lelkes kardgyűjtő, jó néhány igazi japán katana birtokosa.

Paulon kívül számos más híresség is úgy döntött, érdemes ellátogatni a budapesti science-fiction Euroconra.
Ide tarozik például a zágrábi Mira Furlan is, akinek számára különösen kedves Magyarország, hiszen még ma is érzi, hogy egykor, az Osztrák-Magyar Monarchia idején még egy határon belül élt horvát és magyar.
Az ünnepélyes megnyitón a Babylon 5 és a Lost című sorozatok színésznője meghatottan beszélt magyar származású művészettörténet-tanáráról, akinek a mai napig is sokat köszönhet.

Két nagy SF írófejedelem is csatalakozott a díszes névsorhoz. Közülük elsőként talán az amerikai Harry Harrisont volna érdemes említeni, akit a magyar közönség Rozsdamentes Acélpatkány című sorozata révén ismer elsősorban.
Kevesen tudják viszont, hogy mielőtt íróként meg tudta volna vetni lábát a sci-fi műfajban, sokáig rajzolt különféle magazinoknak. Harrisonnak is van hazai vonatkozása: négy éve elhunyt felesége ugyanis magyar volt.

A VII. Átjáró Fesztivál másik fontos science-fiction íróvendége a brit illetőségű Ian Watson. Az Űrgárdista és az Inkvizítor írója azonban nem csak papíron, hanem a filmvásznon is viszontláthatta nevét, mivel az A.I. – Mesterséges Értelem című film forgatókönyve az ő nevéhez fűződik.
A 63 éves Watson már visszajáró vendég, mivel a 2003-as Hungarocon salgótarjáni találkozón már részt vett, és a mostani Euroconference-re is örömmel érkezett.

Dacára az idő rövidségének, az első napra is érdemes volt kilátogatnia a rajongóknak. Habár a szervezők akaratán kívül történt, de a most kezdődő német futball-VB nyitó meccsének első félidejét is végigélvezhette a megnyitóra siető közönség.
A várakozás azonban megérte, mert ezután egy kellemes, kedvcsináló ünnepség vette kezdetét a volt Millenárison, melyet a fent említett neves díszvendégek is megtiszteltek ottlétükkel.

A megnyitó után egy latin ritmusokkal vért pezsdítő zenekar, a Fuego Virutoso gitárcsoport szórakoztatta a nagyérdeműt. A megközelítőleg negyven perces koncert után a szervezők állófogadásra hívták az egybegyűlteket a Jövő Háza épületébe. Hosszúra nyúló, soknyelvű beszélgetések, és családias hangulat jellemezte a fogadás egészét, ahol bárki elcseveghetett a meghívott vendégek mindegyikével, már persze a megfelelő nyelvtudás vagy tolmács birtokában.

A filmrajongók sem maradtak ki a jóból: két nagysikerű filmet, a méltán ismert X-Men 2-t és a kult-státuszra pályázó Éjszakai őrjárat című orosz filmet tűzték műsorra a szervezők.

Örömmel láttam, hogy sokan vettek részt a VII. Átjáró Fesztivál első napján, és a színvonalas programot figyelve úgy érzem, az elkövetkező két napon a szólásbeli gombostűt sem lehet majd leejteni ezen a forgalmas, pezsgő fesztiválon.