FőképRégi vesszőparipám, hogy a rockzene nyelve az angol, és aki komoly nemzetközi sikerre vágyik, annak nem magyarul, hanem - ha nem is Shakespeare-i, legalábbis nyelvtani és szóválasztási hibáktól nem hemzsegő - angolsággal kell megírnia szövegeit.
Ha ehhez még megfelelő hangszeres tudás és invenció is járul, akkor akár a nagy áttörés sem elérhetetlen. Eddig sajnos csak kevés zenekar hallgatott a kor szavára, és inkább választják a zenei provincialitást, mintsem korszerű, külföldön is eladható produktumokkal álljanak elő.

A győri DemonLord a kivételek közé tartozik. Nekik nem gond elszakadni az álmagyar gyökerektől, és a menő finn bandákéhoz - hogy csak két példát említsek, a Sonata Arcticáéhoz vagy a Stratovariuséhoz - hasonló színvonalú, azokkal sokban rokon, dallamos metál-albumot összehozni.
Az együttes életében harmadik, Hellforged címet viselő opus hihetetlenül eltalált, roppantul változatos lemez, amit egy metallicás belassítás kivételével semmiféle utánérzés nem jellemez. Az album a speed és power metal esszenciája, és igazából csöppet sem a pokolban kovácsolt fémzene.

A számok mindegyike nagyszerűen eltalált, fülbemászó riffekre épül, és a bármelyik hasonló banda bármelyik nótájába beillő, mégis karakteres gitárszólók adják meg igazi zamatukat. A „Kill The Lord”-ban egészen odáig merészkednek a fiúk, hogy kicsit szvinges témával indítanak, és a refrént is játékos, már-már humoros - ám mindenképp vidám - motívummal dobják fel; ahogy annak idején, fénykorukban a Queen is tette volt.

Habár valójában nehéz akár egyetlen számot is kiemelni a tizenegy egyformán jól eltalált, tempós, melodikus nóta közül, nekem mégis a kifejezetten erőteljes dallammal és harmóniákkal spékelt, refrénjében rock-himnuszokat idéző „Lay Of The Folly”, valamint a többihez képest lassúnak mondható „Find A Goal” tetszik.
Ez utóbbi különösen azért, mert az ének a speed/power metalban ritkábban használt bariton hangfekvésben szólal meg tenor helyett, de a kissé kopogós, ám pontosan ezért olyan ütős gitárszólót sem hagyhatom említés nélkül.

Igen, vannak még tehát ígéretes tehetségek a hazai metálpalettán, a DemonLord pedig egyértelműen közéjük tartozik. Míg a magyar punk és sok underground rockzene szinte bizonyosan kizárólag magyar füleknek szól, a metalcore, a thrash, a gótikus, a speed és a power metal terén igenis van keresnivalónk a „nagy” bandák között. Már csak ki kellene használni az adódó lehetőségeket.

Az együttes tagjai:
Jurásek Balázs - ének, basszusgitár
Nagy András - szólógitár
Kovács Gábor - gitár, vokál
Világi Zoltán - dobok

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Cheap Salvation
2. Lay Of The Folly
3. Return To Nowhere
4. Murder One
5. Kill The Lord
6. The Relic (Evil Haunting)
7. Demonlord
8. Payback Time
9. Find A Goal
10. Morphing Into Real
11. The Piper Is Back

Diszkográfia:
Adventures In Hell Part I. (1999)
Helltrust (2002)
Hellforged (2005)