Főkép

A tudományos ismeretterjesztésben mindig is fontos szerep jut a fiatalabb korosztálynak szánt műveknek. Az iskolai kötelező „gyakorlatokat” rendkívül jól ki tudják egészíteni, esetleg adott témákban pótolni. Arra, hogy képes-e erre ez a kiadvány, biztosíték a szerző – Petra Deimer –, aki szakember a témában, lévén tengerbiológus.

A Bálnák és delfinek rendelkezik minden olyan adottsággal, amely élvezetessé képes tenni ezen tengeri emlősök behatóbb megismerését. Egyrészt rendkívül olvasmányos, nem túl hosszú, nincsenek benne érthetetlen szakmai kifejezések, érdekes és – ami nagyon fontos egy ilyen kategóriájú könyvnél – gazdagon illusztrált.

A könyvben végigkövethetjük a cetek (szilás és fogas) kialakulását a kb. 50 millió éves őscetektől napjainkig. Megtudhatjuk, hogyan lehet különbséget tenni cet és cet között, hogyan úsznak (a halaknak függőleges hátsó uszonyuk van, a cetféléknek vízszintes), hogyan tudnak akár 1000 méteres mélységig lemerülni, hogy működnek az érzékszerveik, mit esznek, hogyan szaporodnak, hogyan nevelik borjaikat. Olyan érdekességek is kiderülnek, hogy hány évig élnek a különböző cetfajták, miért vándorolnak akár 10000 kilométert is évről-évre.

Természetesen terítékre kerül a bálnavadászat kérdése is. Napjainkra elértük azt a szintet, hogy minden olyan terméket, amit a bálnák valamely részéből készítenek, vagy nyernek ki, tudjuk pótolni ugyanolyan jó, vagy jobb anyaggal, amely nem állatok értelmetlen lemészárlásából származik. Megdöbbentő, hogy Földünk némely kormánya – fejlett ipari országokról van szó (Japán, Norvégia) – mindenféle nemzetközi tiltó rendelkezések ellenére sem hajlandóak lemondani arról, hogy a gazdasági célú vadászatot betiltsák.

Sajnos eljutottunk odáig, hogy mind a bálnák, mind a delfinek a kipusztulás szélére kerültek az ember felelőtlen és meggondolatlan viselkedése miatt. Számos bálnafaj, amely 300 évvel ezelőtt még több ezres tömegben szelte az óceánok habjait, ma már nem létezik. Petra Deimer könyve éppen ezért is nevezhető nagyon jónak a maga műfajában, mert nem csak lebilincselő stílusban értekezik ezekről az emlősökről, hanem felhívja a figyelmet az őket fenyegető veszélyekre.