Főkép

A Welcome a harmadik szerzői albuma az Acustic név mögé bújó dán Jesper Skaaningnak. Előző munkái kivétel nélkül a kilencvenes években jelentek meg (1995: No 1, 1998: Star Quality), így az ember valószínűsítheti, hogy ez az új lemez nem teljesen fogja követni az elődök által kijelölt utat.

Jesper Skaaningról nem sok információt lehet találni az interneten, de kitartó kereséssel egészen meglepő dolgokra lelhet az ember. Mindamellett, hogy igen hosszú ideje aktívan részt vesz a dán (és természetesen a globális) zenei életben, tagja még a Future 3 nevű downtempo/future jazz triónak is (Opiate és Dub Tractor a másik két személy a formációból, utóbbi akár ismerős is lehet, ugyanis Hideout című, ötödik albuma idén februárban jelent meg), mellyel eddig három longplayerig vitték, de már az induláskor olyan emberek szimpátiáját nyerték meg, mint Peter Kruder és Richard Dorfmeister. A csapat még ma is aktív, vállalnak élő fellépéseket, habár a szóló projektekre kétségkívül több hangsúlyt fektetnek. Utolsó albumuk 2002-ben jelent meg Like… címmel.

Nem igazán tudni, hogy Acustic-kal mi történt a köztes időszakban, de tavaly ősszel megjelent a Welcome, ami mostanra eljutott a világon mindenhova. Eddigi lemezei elkanyarodtak a Future 3 világától az experimentális és absztraktabb hangzás felé, s nem kivétel ez alól a mostani produktum sem.

A korongon megbújó tizenkét felvétel viszont messze nem olyan kísérleti és nehezen befogadható, mint ahogyan azt joggal elvárhatnánk a bevezetés után. Rövid, szolid számok követik egymást, melyek igazándiból akkor szólnak a legjobban, ha kicsit oda is figyelünk rájuk, s nem háttérzeneként hallgatjuk őket.

A borító jól illeszkedik a tartalomhoz. Míg az elülső képen egy ipari hajót láthatunk gyárkéményes füsttel és munkagépekkel, addig a számlistánál a naplementében párok ölelkeznek, madarak szállnak és boldogok az emberek. Talán erről szól ez az egész stílus. Kívülről zord és barátságtalan, de ha le mered vetni magad a felszínből a mélybe, akkor gyönyörű dolgokra lelhetsz. Ennek megfelelően az első számok még inkább a gyári hangulatot testesítik meg, a VM-től kezdve pedig a dallamosabb, szebb oldalát csodálhatjuk a kísérletezgetésnek. Kedves, finom kis lemez.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Farfisa 2
2. Welcome
3. (mix94) Chrome
4. 80
5. Hop
6. VM
7. T.P.O.
8. Ose 2
9. Resonere
10. Gram
11. Flow
12. TSP

Diszkográfia:
No 1 (1995)
Star Quality (1998)
Welcome (2005)