Főkép

Elsőre megtévesztőnek tűnhet a nővére, Jessica turnéin táncosként bemutatkozott Ashlee Simpson második albuma. Az amerikai pop-punkra olyannyira jellemző kemény, mégis tiszta gitárhangzás, a két akkordot váltogató minimál-témák, a dögös énekhang már a lemeznyitó „Boyfriend” című slágerben is mind azt sugallják, hogy újabb fülbemászóan rockos, visszafogottan lázadó dalgyűjteményt kapunk az MTV egyik legifjabb üdvöskéjétől.

Ezt benyomást csak erősíti az „In Another Life” és a „Beautifully Broken” Bryan Adamsével és a Bon Jovijéval többé-kevésbé közeli rokonságot mutató, dallamos rockzenéje. Az album egyik nagy slágere, a „L.O.V.E.” azonban egyszer és mindenkorra tisztázza, hogy Ashlee - a karrierjét nála sokkalta korábban elindító Britney-rivális nővérhez hasonlóan - valójában a hamisítatlanul modern popzenében érzi otthon magát. A dal elektronikus, némi reggae-beütéssel izgalmasabbá tett hangszerelése kétséget sem hagy afelől, milyen közönséget célzott meg a debütáló lemez óta egyszerre szőkévé lett lány.

A „Coming Back For More” még inkább a popularitás irányába tér ki, és diszkós alapjával, ütemével kirí a többi szám közül. Ennek ellenére a négynegyedes lüktetést kifejezetten élvezetessé teszik a kemény gitárakkordok, és a kellemesen nyers hang, amit mindenképp Ashlee legbecsülendőbb erényeként említhetek. A „Burning Up” kissé funkysra sikeredett, és a retróláz egyik középpontjában álló hetvenes éveket idézi, de ebből a nótából is kiérződik némi, a „L.O.V.E.”-éhoz hasonlítható jamaikai lüktetés.

Az amerikai pop talán legtiszteletreméltóbb tendenciájaként manapság a középgyors, felesleges díszítésektől (alapvetően a magamutogató sikongatástól és szenvelgő nyivákolástól) mentes líraiságot nevezhetném meg. Ennek remek példája az album másik slágere, a „Catch Me When I Fall”. A gyönyörű zongoratéma, amivel a szám indul, csupán lassan adja át a helyét a gitárcentrikusabb harmonizálásnak és a lendületesebb dob-alapnak. Az elsőre összebújós, szerelmes dalnak tetsző szám így könnyen megtréfálhatja azokat, akik a táncparketten óhajtanák kiélvezni a csodálatos melódiájú szerzeményt.

A címadó „I Am Me” és a lemezt bónuszként záró „Kicking And Screaming” keretbe zár még két gyöngyszemet. Az „Eyes Wide Open” gitárjai egészen U2-sra sikeredtek, mintha Edge egy korábbi inkarnációja sietett volna a lemezt rögzítő zenészek segítségére egy szám erejéig. A „Say Goodbye”-t ellenben egyetlen motívum: a verse végtelenségig hallgatható negyedik sora emeli ki a konvencionális, egy kaptafára készült pop számok közül.

Változatos, egy percig sem unalmas lemez Ashlee Simpson második próbálkozása a keményebb popzenék terén, mely ugyanúgy befogadható a sok metálbanda után egy kevés másságra vágyó és az MTV slágerlistáit követő számára is, az album hangulatához pedig remekül illik az Ashlee legvonzóbb arcát mutató képpel kiemelt, kétszínű szépia borító.

Előadó:
Ashlee Simpson - ének, vokál

Közreműködők:
John Shanks - gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, vokál
Jeff Rothschild - dobok
Dan Chase - billentyűs hangszerek, programozás
Patrick Warren - billentyűs hangszerek
André Bowman - basszusgitár, billentyűs hangszerek, programozás
Mike Elizondo - dobok
Kara Dioguardi - vokál
Paul Bushnell - basszusgitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Boyfriend
2. In Another Life
3. Beautifully Broken
4. L.O.V.E.
5. Coming Back For More
6. Dancing Alone
7. Burning Up
8. Catch Me When I Fall
9. I Am Me
10. Eyes Wide Open
11. Say Goodbye
12. Kicking And Screaming