Főkép

Ha jól emlékszem, talán egy fél éve írtam a Morcheeba új albumáról, az új énekesnőjükkel. Ugyanis Skye, akivel a csapat a nemzetközi sikert is megízlelte, azt mondta, neki akkor ebből elege van. És tessék, már itt is van a szólóalbum.

Az első nótánál azt hittem, valami elcsúszott. Vagy Skye nem lépett ki a Morcheebából, vagy a csapat kíséri őt a „Love Show” című nótán. Annyira nem telt a hangzás, de bizony, itt a régi banda köszön vissza, ami, teszem hozzá, nem csoda, hisz anno Skye Edwards is kivette a részét a nótaírásból. Aztán a második daltól ez az érzés mintha nem is lett volna. Az énekesnő itt már azt énekli, ami a sajátja. Nagyon kellemes, okos, jól megírt popdalokat.

Kár lenne tagadni: Skye-ban nincs meg az a kreativitás, urambocsá vízió, ami a Morcheebában. Ettől függetlenül azt hiszem, sikerült megtalálnia a saját hangját. Egy angol kritikus azt írta az albumról, hogy olyan, mint egy közepes Morcheeba-album. Nos, vagy nem ugyanazt a lemezt hallgattuk, vagy…

Egyedi, saját jogon megálló album, remek melódiákkal, és – ezt ki sem kellene emelni – első osztályú tálalásban. A hangszerelés, a zenészek, a felvétel és a keverés olyan magas szintű, amilyennek lennie kell. Az általában lassú és középtempójú dalokra nem a harmóniagazdagság a jellemző, inkább érzések lenyomatainak nevezném őket. Temperáknak, amelyek egy érzést, egy hangulatot, pillanatot ragadnak meg.

Természetesen visszaköszönnek a trip-hop elemei, itt egy kis Morcheeba, ott egy kis Portishead, amott egy kis Massive Attack, de ezek inkább kikacsintások azoknak a zenehallgatóknak, akik ott voltak, amikor a Morcheeba a trip-hop hullám csúcsán elkezdett lemezeket csinálni.

Egyszerre éteri, dallamos, hangulatos, nyugodt és közvetlen lemez. Aki trükkös harmóniákra, a Morcheeba utolsó korszakára jellemző gitáralapú műzúzást keresi, az csalódni fog. Mert Skye szakított azzal az időszakkal. Hátat persze nem fordított, de úgy döntött, a saját útját járja, a saját zenéjét énekli. Ha néha eszünkbe villan az előző csapata, akkor az nem a véletlen műve, de a Mind How You Go egy remek énekesnő nagyon jól sikerült első szólóalbuma. Csak remélem, hogy nem az utolsó.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Love Show
2. Stop Complaining
3. Solitary
4. Calling
5. What`s Wrong With Me
6. No Other
7. Tell Me About Your Day
8. All The Promises
9. Powerful
10. Say Amen
11. Jamaica Days

Kapcsolódó írás:

Morcheeba: The Antidote