Főkép

Pár évvel ezelőtt még azt hittem, felzárkóztunk Európa nyugati feléhez, aminek következtében minden film, lemez, vagy más hang- és képhordozó a külföldi kiadásokkal egy időben elkerül hozzánk, és ezen a téren már nem érhet meglepetés a huszonegyedik század elején. Tévedtem.

Tévedtem, ugyanis a Within Temptation második dupla DVD-je odakint már a tavalyi év végén a boltokba került, míg nálunk csupán kéthónapos várakozás után sikerült beszereznem (megrendelésre) az általam rég várt kiadványt. Nyilvánvaló, hogy Magyarországon nem a zenei DVD-eladások lendítik fel a szórakoztató ipart, az viszont mégiscsak elszomorító, hogy az ízléses kivitelű dobozkából egyetlen darab sem volt fellelhető az efféle kiadványok árusításával foglalkozó nagyobb üzletekben.

(A kisebbek végigjárására nem akartam időt fecsérelni, hiszen az első, decemberi csalódás után, hasonlóképp reménytelennek tűnt, hogy egy Nyugat-Európában komoly rajongói táborral rendelkező, nálunk ellenben - úgy tűnik - alig keresett együttes legújabb, s meglehetősen drága DVD-jét minden további nélkül megtaláljam valamelyikben...)

A koncertfelvételekből és három klipből összeállított zenei anyagtól, valamint az elsősorban vakbuzgó fanatikusoknak mellékelt extráktól (interjúk, képgaléria, dokumentumfilmecskék) ezzel szemben pontosan azt kaptam, amire számítottam: fergeteges koncertélményt, nagyszerűen megkomponált képi aláfestést, és - a banda tagjainak „mindennapjaiból” ellesett pillanatok révén - rengeteg vidámságot is.

Az első DVD a Silent Force albumról kimásolt három videoklip mellett egy hosszabb és két rövidebb koncertfelvételt tartalmaz. A hollandiai Java Island-i koncert nagyjából a korábbi fesztiválokon rögzített anyagokhoz hasonlít. Mindvégig Sharon dominál a színpadon, mind éteri hangjával, mind dekoratív, gyakran váltogatott ruháival, melyek a legteljesebben illenek ahhoz a gótikus (gothic metálos) hangulathoz, ami a fantasy-k mesés világát idéző, indákkal teleszőtt színpadképet meghatározza.

A Silent Force dalai érettebbnek, letisztultabbnak tetszenek a Mother Earth megismételhetetlen slágerei mellett, az énekszólamok kissé mélyebb regisztere is megújulást hozott, egyértelmű továbblépést jelent az előző albumhoz képest, azonban hiányzik az a nyers energia, az a magától értetődő, korábban még sosem hallott, varázslatos dallamvilág, ami a második albummal az áttörést hozta meg az együttesnek.

A majd’ másfél órás Java Island-i remeklés mellé felkerült két, egyenként három dalból álló blokk, mely finn és belga koncerthelyszíneken hangzott el, alapvetően inkább viszonyítási alap, mintsem ráadás - talán azt hivatottak bizonyítani, hogy a szemplerezett billentyűs szólamok és a minidiscre másolt kórusok kivételével valóban élőben szólal meg a banda minden tagja; olyannyira hibátlanra sikeredett a hollandiai nagykoncert. A három videoklipet jól ismerhetjük már a zenetévék késő esti műsoraiból, ám kellemes a polcunkon tudni a felvételeket, hátha kedvünk szottyan olyankor is megnézni őket, amikor épp sem az MTV, sem a VH1 nem játssza kedvenceinket.

A „Stand My Ground” kissé retró, kissé képregény-adaptációs atmoszférája önkéntelenül is az Evanescence hasonló megnyilvánulásait juttatja eszembe, míg a „Memories” a gótikus rockzene finn fenegyerekeinek, a 69 Eyesnak néhány korai klipjét idézi. A történet szempontjából legérdekesebb - bár közel sem legeredetibb - darab az „Angels”, mely kilép a modern lovagkorból, és mai mesét kerekít a harmadik „kislemezre másolt” dal köré.

Akik nem elsősorban, vagy nem csupán képpel együtt szeretnék élvezni a Java Island-i koncertet (nem tudatlanságból nem írok harmadszorra sem Jáva-szigetet, az Amszterdam kibővítésére a kilencvenes években mesterségesen létrehozott földdarab ugyanis nem azonos az indonéz szigettel), az bónuszként lényegében a teljes koncertanyagot megkapja CD formájában is, hogy bármikor, vonaton, buszon, vagy munka közben hallgathassa a Within Temptation fergeteges, részegítő műsorát.

Zárszóként csak annyit: azt kívánom, még addig láthassam Magyarországon a hollandok vitathatatlanul legjobb metál-bandáját, amíg a Mother Earthről is játszanak számokat - hiába megunhatatlan a másik két album és az EP is, az egyszeri és megismételhetetlen egymásra találás (mármint köztem és az együttes zenéje között) egyértelműen ennek a lemeznek volt köszönhető.

Az együttes tagjai:
Sharon den Adel – ének
Robert Westerholt – gitár
Martijn Spierenburg – billentyűsök
Jeroen van Veen – basszusgitár
Ruud Jolie – gitár
Stephen van Haestregt – dobok

DVD 1
Java Island Concert
Deceiver Of Fools
Stand My Ground
Jillian
It’s The Fear
Forsaken
Angels
Towards The End
Memories
Intro
See Who I Am
Aquarius
Pale
Jane Doe
Caged
Mother Earth
Candles
The Other Half (Of Me)
Ice Queen

Live 05 Finland 2005
Memories
Angels
Stand My Ground

Rock Werchter Belgium 2005
Ice Queen
See Who I Am
Stand My Ground

Videoklipek
Stand My Ground
Memories
Angels

DVD 2
(felirat: angol, francia, német, spanyol)
A színpad mögött
Így készült:
• az album
• a videoklipek
Közönségreakciók és interjúk
Képgaléria

CD
Java Island, The Netherlands 2005

 

Diszkográfia:

Enter (1997)
The Dance (EP) (1998)
Mother Earth (2001)
The Silent Force (2004)
The Heart Of Everything (2007)
Black Symphony (2008) – koncert
An Acoustic Night At The Theatre (2009) – koncert
The Unforgiving (2011)
 
Videográfia:
Mother Earth Tour (DVD) (2003)
The Silent Force Tour (2 DVD + CD) (2005)
Black Symphony (2 DVD) (2008)