Főkép

Az utóbbi egy-két évben számos kastélyokkal foglalkozó album jelent meg, vagyis nincs könnyű helyzetben az a kiadó, aki megpróbál a könyvpiac ezen részén boldogulni. A kihívásra több választ ismerünk, ezek üzleti sikeréről azonban az átlagolvasó ritkán értesül, így a döntéshez kénytelen felhasználni saját szubjektív véleményét – vagyis tetszik vagy sem az éppen aktuális kiadvány.

Az mindenesetre megállapítható, hogy két fő irányzat látszik formálódni: az egyik nagyfokú részletességgel egyetlen kastélyra (vagy kastélycsoportra) koncentrál, a másik pedig egy nagyobb tájegység nevezetességeit gyűjti csokorba. Mindkettőnek megvan az előnye, illetve a hátránya. A „varázslatos”-sorozat új kötete ettől eltérő (ha úgy tetszik harmadik) megközelítéssel él, s bolygónk különféle helyein emelt híres (vagy kevésbé ismert) épületeit gyűjti csokorba. Teszi mindezt abból a meggondolásból, hogy bemutassa, milyen célok vezérelték az építőket és a megrendelőket, az idők során miféle változások, fejlődés ment végbe az építészetben.

Az általam eddig olvasott előszók többsége nem érdemel említést, de kifejezetten ajánlom a kötet bevezető írását (Az építészet nyelve), mivel olyan meghatározását adja az építészetnek, illetve az épületek emberekre gyakorolt hatásának, ami rövid és tömör, mégis képes (újra) a művészetek közé emelni az építészetet.

A kötet több fejezetben taglalja a vallási, főúri, királyi lakóhelyeket, kitérve az építés körülményeire, a külső és belső értékekre, és nem utolsó sorban ismerteti az épületek későbbi sorsát is. Mindez a megszokott színvonalas és gazdag képanyaggal kiegészítve, aminek eredménye egy minden szempontból kiemelkedő album.

Azon persze lehet vitatkozni, miért pont a felsorolt kastélyok és paloták kerültek beválogatásra, és miért nem más, ismertebb vagy jelentősebb épületek, de szerintem az itt felsoroltak felkeresése is évekre elegendő programot jelent bárki számára. Azt pedig meg tudom érteni, miért szerepelnek benne orosz kastélyok, elvégre orosz kiadványról van szó. Azon sem szabad meglepődni, hogy II. Lajos kastélyai itt is megmutatják, milyennek az igazi, sosemvolt tündérpaloták.

Kedvcsinálónak következzen a bemutatott épületek listája:
A tiltott város
Potala
Escorial
Alhambra
Amber Fort
A Szelek palotája
A Vizek palotája
Palazzo Cecchio
Palazzo Medici-Riccardi
Palazzo Pitti
Palazzo Ducale
Palazzo del Te
Blois
Amboise
Chambord
Chenonceaux
Fontainebleau
Versailles
Peterhof, Nagy-palota
Carszkoje Szelo-i Nagy Palota
Pavlovszki Nagy Palota
Kuszkovo
Arhangelszkoje
Osztakino
Linderhof
Herrenchiemsee
Neuschwanstein