Főkép

Graeme Revell zeneszerző neve valószínűleg csak a filmzene-barátoknak hangzik ismerősen. Viszont számukra biztosan. Munkái általában középszerű kompozíciók, amelyek nem rosszak, de nem is túl jók. Persze vannak kivételek. Először talán akkor jegyeztük meg a nevét, amikor megírta A holló (1994) című film zenéjét. A soundtrack rendkívül jó muzsika volt, méltán hozott elismerést alkotójának.


Már-már azt hittem, hogy ezt a teljesítményét nem fogja tudni felülmúlni. De sikerült neki! A sötétség krónikája című film zenéje a szerző eddigi legjobb muzsikája. Minden túlzás nélkül állíthatom: igazi mestermű, aminek ott a helye a filmzene-gyűjtők polcain.

Az előzmény, a Pitch Black, 1999-ben készült. Ez volt az a film, amely ismertté tette Vin Diesel nevét. Minimalista, mégis zseniális science-fictionről van szó, melynek főhősét, Richard B. Riddick-et senki mással nem lehetne elképzelni, csakis Diesellel. Mintha egyenesen neki írták volna a szerepet. Olyan összetett jellemű főhősről van szó, ami ritka az amerikai filmtörténetben. A mű azóta bizonyos körökben kultuszfilmmé vált - és nem véletlenül.

Ehhez a filmhez komponálta Graeme Revell zeneszerző a science-fiction filmek valaha hallott egyik legjobb főtémáját, ami többször, több formában végigvonul az alkotáson. A film zenéje egyébként jobbára riogató, néha idegesítő, de mindenképpen erőteljes kompozíciókból áll össze, ami tökéletesen zökkenőmentesen kíséri végig az amúgy is félelmetes, sötét hangulatú művet. Oly mértékben passzol a filmhez a zene, hogy szinte eggyé olvad vele. Önállóan hallgatva semmiképpen sem lágy melódiákat kapunk, de ha közben behunyjuk a szemünket, lepereg előttünk a teljes történet.

Egyszóval nagyon jó kis zene, de a megszállott filmzene-rajongókon kívül nem sokan fognak tudni mit kezdeni vele. Nagy erénye viszont, hogy hangszeres, szimfonikus soundtrackről van szó: tehát igazi, igényes horror-muzsikával van dolgunk, ami komolyzenei alapokon nyugszik.

Nem tudom miért, de sajnos kereskedelmi forgalomban nem jelent meg. Valószínűleg nem gondolták, hogy bárki is megvenné. Ennek ellenére jó hírként közölhetem: a CD beszerezhető! Promóciós célokra nyomtak belőle egy-kétszáz darabot Amerikában, és interneten bárki megrendelheti nagyjából 7000 forintnak megfelelő összegért.

Mint tudjuk, ha Hollywoodban jól sül el valami, ahhoz folytatást kell készíteni. Így járt a Pitch Black is. 2004-ben A sötétség krónikája címmel elkészült a film továbbgondolása, ismét Vin Diesel főszereplésével. Drágább, jobb, több, hosszabb, professzionálisabb. Általában ilyen lelkesedéssel vágnak bele a tengerentúlon a folytatásokba, ami rendszerint kudarccal végződik. Ebből a felsorolásból mindig kimarad ugyanis a forgatókönyv szó. Szóval nagyon ritkán van szerencsénk a második, harmadik, sokadik részekkel.

Riddick kalandjainak második részében viszont a forgatókönyv a helyén volt. A stáb szinte nem is változott az eredeti filmhez képest: a főhős ugyanaz, a rendező, David Twohy szintén, és megmaradt a produkcióban Graeme Revell is. Az eredmény: az utóbbi évek egyik legjobb, legzseniálisabb science-fiction eposza, olyan befejezéssel, ami megkoronázza az amúgy is magas színvonalon előadott parádét.

És itt van Graeme Revell. Faragott egy kicsit az első részhez kitalált főtémán - tökéletesítgette, színesítette és több variációban felhasználta a történet folyamán. Az összekötő zenék is olyan grandiózusak, mint maga a film: van benne rengeteg hangszer, néha egy kis kórus, és olyan katartikus élményt nyújt önmagában is, hogy az ember úgy érzi, ennek a muzsikának koncertteremben lenne a helye.

A Varese Sarabande kiadó jóvoltából, ha nem is egy koncertteremben, de otthon kiváló minőségben agyonhallgathatjuk ezt a remek kis opust, amely méltán nevezhető Graeme Revell mesterművének, és melynek minden filmzene-barát gyűjteményében ott van a helye.

Szóval barátaim, aki eddig még nem tette meg, most ne szalassza el: fedezze fel bátran Riddick világát!

A lemezeken elhangzó számok listája:

Pitch Black / The Bride Of Chucky
1. Was It A Dream?
2. Crash
3. Elegy
4. Three Suns
5. Settlement
6. Desert Journey
7. Pitch Black
8. Race Against The Sun
9. Total Eclipse
10. "Here"
11. Clash Of The Titans
12. Move!
13. Move!
14. The Rapture
15. Goodnight
16. Tiffany And Chucky
17. Break In/That`s Our Chucky
18. Voodoo For Dummies/Master At Work
19. Plastic Love
20. Domestic Bliss
21. The Amulet
22. Tiffany Kills Chucky
23. Child`s Play 5? The Seed Of Chucky?
24. Reunited

The Chronicles Of Riddick
1. Chronicles of Riddick
2. Hunt for Riddick
3. Vaako Conspiracy
4. One Speed
5. Sweet Spot
6. Animal Side
7. Arrival at Helion
8. Save My Family
9. Kyra’s Theme
10. Helion Attack, Pt. 2
11. Imam’s Death
12. Necromongers
14. Hellhounds
15. Pop the Cock
16. Slam
17. Furyan Energy
18. Purifiers End
19. Aereon Frotells
20. Final Betrayals
21. Keep What You Kill
22. End Credit - Final Chronicle

Kapcsolódó írás:

Pitch Black - 22 évente sötétség