Főkép

Az a nagyon csudálatos dolog a Marvel Comicsban, hogy gyakorlatilag kimeríthetetlen „raktárbázissal” rendelkezik. Amiből szinte szabadon lehet csemegézni. Tim Story rendező választása egy örök amerikai klasszikusra, a Fantasztikus négyesre esett, amely évtizedek óta szórakoztatja úgy képregény, mint animációs tévésorozat formájában amerikaiak millióit.

Azonban azt kell mondani, hogy a film meglehetősen szerencsétlen időpontban készült el. Egyfelől ott van a Hellboy, másfelől a Sin City, aztán a Batman: Kezdődik. Azaz olyan képregényadaptációk, amelyek teljesen újraértelmezték mind a nyomtatott, mind a mozgóképes műfajt. A hihetetlen családról ne is beszéljünk, amelyből számos elem bukkan fel a filmben.

Szóval nem szerencsés az időpont, és ennek köszönhetően a film sikere korlátozott, a kritikai fogadtatás pedig fanyalgó. És ez nem jó.

A Fantasztikus négyes a saját jogán remek kis film, jól megcsinált, szórakoztató, és élvezetes. A történet nem túl összetett: egy gazdag milliárdos, Van Doom (Julian MacMahon) egy régi barátja (vagy inkább ellenfele?), Reed Richards (Ioan Gruffudd) meggyőzésére beadja a derekát, és rendelkezésre bocsátja saját űrbázisát, hogy a tudós és csapata egy kozmikus vihart vizsgáljanak meg közelről, amely Richards feltételezése szerint nagyon sok tudományos kérdésre adhat választ.

A csapat felmegy tehát az űrbe, de egy véletlen folytán az űrbázis pajzsa nem védi meg őket a kozmikus vihartól, amelynek következtében a Földre visszatérvén felfedezik, hogy különleges képességekkel rendelkeznek. Richards gumiszerűen képes megnyújtani a testét, Sue Storm (Jessica Alba) – aki nem mellékesen Richards volt barátnője, de Van Doom is nagyon hajt rá – láthatatlan tud lenni, bátyja, Johnny Storm (Chris Evans) iszonyatos hőfokra képes felizzítani a testét és még repülni is tud, Ben Grimm (Michael Chiklis) pedig kőszerű testének köszönhetően baromira nagyon erős.

És az ellenérdekű felek – azaz Van Doom és a Fantasztikus négyes – összecsapnak. Látványosan, teszem hozzá, hisz a film remek trükkökkel van ellátva, ügyesen és értőn kivitelezve. Pár apróbb üresjárattól eltekintve a sztori jól pörög, de különösebben nem izgulunk, hisz ezeknek a filmeknek mindig tudjuk a végét: a jó győz. És ez így helyes. A rendezőt dicséri, hogy filmje nem akar több lenni, mint ami: egy szórakoztató akciódús másfél óra. Ennek megfelelően csak annyira veszi komolyan magát, amennyire kell. És ez üdítő olyan tévedések tükrében, mint A fenegyerek, a Hulk, vagy éppen a Pókember (ami sokkal több sebből vérzik, mint az első pillantásra nyilvánvaló.)

Story nem eredeti rendező, eddigi legismertebb munkája a Taxi amerikai változata, de Mark Frost forgatókönyvíró annál nagyobb név. Ő alkotta meg David Lynch-csel a Twin Peakset, amiért viszont ugye nem lehetünk elég hálásak neki. A másik forgatókönyvíró, Michael France pedig a Függő játszmát és az Aranyszemet jegyzi, amelyek közül az utóbbi az egyik legremekebb Bond-mozi.

A színészi játék a film céljainak megfelelően nem túl kifinomult. Jessica Alba csinos, az utoljára az Artúr királyban látott Ioan Gruffudd szórakoztató, Julian MacMahon kellőképpen gonosz. Egyedül Chris Evans játéka emelkedik ki a többiek közül, és ez valószínűleg szerepének, semmint kimagasló színészi képességeinek köszönhető. Johnny Storm egy ütődött, izgága alak, aki minden balhéban benne van, és Evansnek ez nagyon fekszik. Story arra is figyelt, hogy a fiatalabb nézőket megszólítsa, hisz pár extrém sport is megjelenik a filmben.

Látva az utóbbi idők adaptációit, két trend figyelhető meg. Vagy olyan önálló műfajok születnek, mint a Hellboy és a Sin City, vagy a klasszikus forma erősödik. Story filmje ez utóbbiba tartozik, és még véletlenül sem szabad azt várni tőle, mint mondjuk a Rodriguez és Miller mesterművétől.

Sokkal inkább a Superman, a Batman és az X-men vonalát erősíti, és ha ehhez mérjük, akkor ötletesen, szellemesen, és profin jelenít meg egy örök klasszikust. Aki szerette ezeket a klasszikusokat, annak látnia kell a Fantasztikus négyest. Aki pedig valóban ki akar kapcsolódni másfél órára, az nem hibázhat a filmmel.

DVD extrák:
1. lemez:
Audiókommentár a szereplők közreműködésével
Kisfilm: A fantasztikus túra (22 perc)
Videoklip: Everything Burns
Videoklip: Come On, Come On
A filmzene reklámja
Bepillantás a készülő X-Men 3. kulisszái mögé (2 perc)

2. lemez:
Werkfilm: Hősök születnek – Így készült A fantasztikus négyes (123 perc)
Kisfilm: A Baxter-épület – leleplezve (10 perc)
9 jelenet animatics és végleges változat összehasonlítása (10 perc)
4 kimaradt jelenet (4 perc)
Rövid werkfilm (5 perc)
Kisfilm: Egy jelenet forgatása (8 perc)
Kisfilm: Szereplőválogatás (8 perc)
Előzetesek
TV-szpotok

DVD technikai adatok:
Lemezek száma: 2
Képarány: 2.35:1 (anamorf)
Hang: 5.1 (DD) angol, magyar; (DTS): angol
Felirat: angol, magyar, dán, finn, norvég, svéd