Főkép

A cím némileg megtévesztő, hiszen az első szám kivételével szó sincs filmzenéről (sokan ráadásul még az 1492: A Paradicsom meghódítása legismertebb motívumának filmzene mivoltát is megkérdőjeleznék), sokkal inkább emlékezetes film-betétdalok széles palettáját kínálja ez a hollywoodi jellegű válogatáslemez.

Széles palettát említettem, hiszen a számok között éppúgy találni klasszikus beatzenét („I Got You Babe”), mint az „As Time Goes By” jellegű szalondzsesszt, ráadásul az íres „All The Love In The World”-től Laura Branigan „Gloria”-jához hasonló diszkóslágeren és a „Kiss Me”-féle alternatív popzenén át a „Siente Mi Amor” latinos románcáig mindenféle stílus és előadó képviselteti magát.

Azt ugyan nem tartom különösebben valószínűnek, hogy mindenkinek minden „bejöjjön” a lemezen, mivel egyes dalok elsődlegesen a szappanoperákon és egyéb romantikus sorozatokon szocializálódottak lelkének húrjait rezegtetik meg, mások viszont a régi szép idők - mint amilyen a Genesis nagy korszaka volt - visszhangjait vélik felfedezni némelyik számban, de olyanok is bizonyosan szép számmal akadnak, akik a hatvanas-hetvenes évek lendületét részesítik előnyben a többi felvétellel szemben.

És akadhatnak olyanok is, akiknek nem a zeneszámokhoz, hanem magukhoz a filmekhez fűződnek kitörölhetetlen, vagy csupán kellemes emlékei, esetleg szerelmesek a daliás, csupa izom főszereplőbe vagy vonzó partnerébe, végeredményben mégsem számít az ok.


Fő, hogy sikerüljön felidézni egy rég elveszettnek hitt pillanatot, vagy egészen egyszerűen hozzájutni néhány olyan zeneszámhoz, melyek rendkívüli módon megtetszettek a moziban, de egy (vagyis több) teljes filmzenei albumot nem vennénk meg a kedvükért.

Bárhogy is legyen, mindenki bizton megtalálja a neki legkedvesebb film-betétdalát, és a sokszínű, sokféle igényt kielégítő válogatás akár az egész családot boldog egy és negyed órás közös kikapcsolódással ajándékozhatja meg a manapság már oly ritka együtt töltött pillanatok alkalmával.

A lemezen elhangzó számok listája (zárójelben a film címe, melyben elhangzanak):
1. Vangelis: Conquest Of Paradise (1492: A Paradicsom meghódítása)
2. Sonny & Cher: I Got You Babe (Good Times)
3. Aretha Franklin: Respect (Bridget Jones Naplója)
4. All Saints: Pure Shores (A Part)
5. The Lemonheads: Mrs. Robinson (Forrest Gump)
6. Holly Valance: Kiss Kiss (Miről álmodik a lány)
7. Olive: I’m Not In Love (A második legjobb dolog)
8. A-ha: The Living Daylights (James Bond)
9. The Corrs: All The Love In The World (Amerika kedvencei)
10. Phil Collins: Two Hearts (Buster)
11. Laura Branigan: Gloria (Flashdance)
12. Sixpence Non The Richer: Kiss Me (A csaj nem jár egyedül)
13. The Rembrandts: I’ll Be There For You (Jóbarátok)
14. Morcheeba: Rome Wasn’t Built In A Day (Szívörvény)
15. Ben E. King: Stand By Me (Állj mellém!)
16. Natalie Cole: As Time Goes By (Casablanca)
17. Charles Wright: Express Yourself (Mr. és Mrs. Smith)
18. Salma Hayek: Siente Me Amor (Volt egyszer egy Mexikó)
19. Angelo Badalamenti: Twin Peaks Theme (Twin Peaks)
20. Josh Gorban: Remember (Trója)