Főkép

Egykoron igen szerencsés voltam, mert a Texas első két lemezét gyakorlatilag a megjelenéssel egy időben hallgathattam meg. A Southside és a Mother’s Heaven azóta is az örök nagy kedvencek közé tartozik. A banda azóta a relatíve ismeretlen skót rockbandából nemzetközi sztárcsapattá avanzsált, és ugyan a rockos-bluesos gyökereit nem feledte, azért egy kicsit lazított az első két album feszes keretein.

Charlene Spiteri még mindig olyan szép, mint az első, 1989-es album megjelenésekor, hangja sem változott, csak a zene. Nyilvánvaló, hogy az első két lemez már mögöttük van, néha-néha megcsillan a karcos zene, a pergő ritmus, a makacs riffek eredeti hangulata, de alapvetően kár lenne keresni ezt a banda új lemezén.

Változtak, ahogy a hallgatóik is. Az új lemez kapcsán azt nyilatkozták, hogy visszanyúltak a gyökerekhez. Bevallom, ezeknek a gyökereknek még csak a nyomát se hallom a Red Book-on. A lendület, az erős gitáralapú muzsika helyett egy rendkívül intelligens popalbumot készítettek. Pontosan olyant, amilyent lassan 8 éve minden egyes alkalommal. A rockos múlttól az 1993-as Ricks Road-dal vettek búcsút, és azóta nem néztek vissza.

Egy-egy gitárfutam erejéig ugyan visszaköszön a múlt, de ez a Texas már nem az a Texas, éppen ezért nem is szabad rajtuk számon kérni az első két album fantasztikus erejét és hangzását. A Red Book ugyanolyan popos hangulatú, kellemes zene, mint a White on Blonde, a Hush vagy a Careful What You Wish For. Se több, se kevesebb.

Spiteri hangja még mindig ellenállhatatlan és lefegyverző, a dalok jól megírtak, még ha egy sem ugrik ki igazán. Nincs semmi baj a lemezzel, de azért lassan nem ártana valami újat domborítani. Ahogy ezt megtették már eddig két alkalommal. De amíg erre várunk, élvezettel hallgathatjuk a Red Book-ot, amely egy rendkívül korrekt és kellemes album, de sajnos ennél nem sokkal több.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. 036
2. Getaway
3. Can`t Resist
4. What About Us
5. Cry
6. Sleep
7. Get Down Tonight
8. Nevermind
9. Bad Weather
10. Master Thief
11. Just Holding On
12. Red Book