Főkép

2006 - Új évet írunk. Lassan beindul a huszonegyedik század, amúgy istenigazából. Nyakunkon a világkereskedelem teljes egyesülése. Mi is beszálltunk a globalizációs játszmába, előbb-utóbb eurónk is lesz. De honnan indult mindez? Mik az alapjai a kereskedelemnek, a tőzsdének, a tőkének? Egy szóval: mi is az a gazdaság? Ezekre a kérdésekre válaszol világosan, érzékletes példákkal Nikolaus Piper A pénz nyomában című könyve.

A szerző elismert közgazdász és gazdasági szakíró, a Süddeutscher Zeitung munkatársa, aki 1998-ban a fejébe vette, hogy a leghálásabb olvasóközönség, a gyermekek számára is ír a pénz- és áruforgalom mikéntjéről, a kereskedelemről. A Felix und das liebe Geld sikerén felbuzdulva több ifjúsági könyvet is megjelentetett, A pénz nyomában ezek közül a legújabb.

Nikolaus Piper harmincegy fejezetben, az ősidőktől egészen napjainkig tárja a diákok elé a gazdaság olyan fontos alapelemeit, mint a könyvelés, a bankok, a szabad verseny, illetve bemutatja a pénzforgalom mögött álló nagy embereket, például a Fuggereket, a Rotschildokat, Adam Smith-t vagy Karl Marx-ot, akik megreformálták a gazdaságot.

A könyvvel kapcsolatban csak pozitív dolgokat tudok emlegetni: logikusan felépített, jól megszerkesztett darab; mindegyik fejezet a diákság számára kellő és megfelelő tudást tartalmazza, legyen szó akár a római jog vagy a könyvelés fontosságáról a kereskedelemben, vagy az órák és gőzgépek jelentőségéről a gazdasági életben.

Piper nem használ bonyolult közgazdasági szakkifejezéseket, és mindvégig megmarad az általános műveltség határain belül. Habár időnként a német szavak etimológiájához fordul, hogy megmagyarázzon dolgokat, néha a német történelemből kiindulva értelmez helyzeteket – ami nem is csoda, hiszen eredetileg németül jelent meg –, a magyar fordító és lektor sosem felejt el párhuzamokat vonni, magyar kifejezéseket, példákat felhozni, ha szükség van rá.

Nikolaus Piper remek gondolatának köszönhetően – miszerint az ifjúságot is meg kell ismertetni a kereskedelmi mechanizmusok működésével, fel kell kelteni érdeklődésüket a gazdaság iránt –, olyan könyv kerülhet a kezünkbe, melyet idős és fiatal haszonnal forgathat, mert bevallom, számomra is tudott újdonságot mondani.