Főkép

Öt év alatt nagyot változott a világ, de Böszörményi Gyula ismertsége feltétlenül. Ezt tudjuk be a Gergő sorozat sikerének, amely hazai szinten legalább annyira fontos szerepet játszik az ifjúság olvasásra ösztönzésében, mint Harry Potter világszerte. Na meg persze annak is, hogy jó értelemben vett „profi” íróval van dolgunk, akit öröm olvasni.

A könyv első kiadása (2000-ben) még álnéven jelent meg, a mostani átdolgozott változatnál erre már nincs szükség. A hozzáírt elő- és utószó pedig megteremti az összeköttetést a magyar sámánvilág és az Ősök Városa között. Ez utóbbi gyakorlatilag egy levelezős szerepjáték (hasonló a Túlélők Földjéhez), a Rúvel hegyi legenda pedig az első hozzá írt regény, ami semmiképp sem holmi kiegészítő, hanem önmagában, a szabályok ismerete nélkül is élvezhető fantasy.

Olvasás közben nekem elsőre az Earthdawn jutott eszembe, hiszen ahhoz hasonlóan – egy idegen fenyegetés elől – az értelmes lények ebben a világban is a felszín alá húzódtak vissza. A föld mélyén töltött hosszú évek alatt a kultúra – mindkét esetben – jelentős átalakuláson ment át. Aztán a két elképzelés hasonlósága szerencsére itt nagyjából véget is ér.

Nekem személy szerint azt volt a legnehezebb elképzelni, hogy a klasszikus értelemben vett tündérek, akik annyira kötődnek a természethez, miként élhetik túl a bezártságot. A megoldás egyszerű, és igazából nagyon „tündés”: mágiával saját Napot és Holdat, valamint évszakokat teremtettek. Ám az idő előrehaladtával a tündérváros ereje gyengül, s hamarosan már nem lesznek képesek biztosítani az élethez szükséges mágikus energiát. Pár kiválasztott elindul hát, hogy felkutassák és megszerezzék a tünde legendák által említett varázsszert, a Kacagó Liliomot.

Az út hosszú és kicsit sem veszélytelen. A csapat utolsó túlélője (Sul tun Norlwinder) már abban is kételkedik, hogy egyáltalán viszontlátja szülővárosát. Miközben reményvesztve vándorol a sötét barlangokban, megmenti egy galetki ifjú (Mélységi Rovan Meerkar) életét.

Eddig semmiféle kapcsolat nem volt a két nép között, mostantól azonban új történelem kezdődhet, hiszen közös céljuk a titokzatos varázsszer megtalálása, ezáltal saját népeik, vagy talán az egész világ megmentése az Ében Úr uralmától.

Azt természetesen nem tudom, mennyire lesz sikeres a Gergő könyvek irányából érkező ifjú olvasók körében ez a fantasy, de mindenképpen alkalmas a műfaj hazai darabjai felé vezető út nyitódarabjának megtisztelő szerepére.

Részlet a regényből