Főkép

Lassan hozzánk is beköszönt a tematikus, ünnepi albumok korszaka. Ami így van rendjén, de az eddigi alkotások – finoman szólva – elmaradtak attól a színvonaltól, amelyet kitűztek maguk elé. Éppen ezért fenntartásokkal kezdtem el hallgatni Zséda albumát. A harmadik nótára azonban az összes kételyem eltűnt. Nyomtalanul.

Az ilyen karácsonyi albumokkal az a legnagyobb baj, hogy csöpögnek. Jön a Karácsony, írjunk valamit, amibe mindenkinek belefacsarodik a szíve nagy meghatottságában. Magyarán: nyálasok. Ez az album azonban egy percig sem nyálas. Szinte érthetetlen módon Zsédának sikerült egy olyan lemezt összehoznia, amit mindenki nyugodtan meghallgathat. A gyerekek értik és szeretik, a felnőtteknek nem ciki. Egy olyan lemezt, amelyet minden pironkodás nélkül akár gyertyagyújtás közben is hallgatni lehet.

Pár dolog még, amit roppant módon értékelek az albumon. Sőt még azt is mondanám, hogy elismeréssel hajtok fejet néhány apróbb és nagyobb dolog előtt. Az első a produkció. A lemez csodálatosan szól, tiszta, meleg és puha a hangzás, telt, bársonyos, olyan, amilyennek egy karácsonyi albumnak lennie kell (gondolok itt elsősorban a Manhattan Transfer karácsonyi albumára). A másik pedig a dalválasztás. Hála a jó istennek hiányzik a „Tannenbaum”, a „Csendes éj” és a „Fehér karácsony”. Valószínűleg érezték, hogy egyszerre kell régit és újat adni. Az új nóták rendkívül hangulatosak, kellemesek, néha az volt az érzésem, hogy egy Disney-albumot hallgatok („Túl a fények városán”). Minden itt van, ami kell: pazar vokál, nem tolakodó vonósok, hallatlanul jó hangszerelés. A „Szánkózás” egy amerikai klasszikus (Leroy Anderson - Mitchell Parish: Sleigh Ride) szeretnivaló feldolgozása, a „Volt és lesz…” egy csodaszép ballada, amely valóban bármelyik angol lemezen megállná a helyét – és nem csak karácsonyin.

Személyes kedvencem a Weöres Sándor verse alapján készült „Száncsengő”. A Bolyki Brothers fantasztikus profin és jókedvűen kíséri Zsédát az acapella verzióban. Öröm hallgatni, színtiszta öröm. De nemcsak ez a nótát, hanem az egész albumot is. És még az benne a nagyszerű, hogy nem csak karácsonykor lehet hallgatni, hanem bármikor. Mert olyan jó.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Ha egy csillag sem ég...
2. A szürke patás
3. Téli rege
4. Téged!
5. Túl a fények városán
6. Szánkózás
7. Volt és lesz...
8. Száncsengő
9. Karácsony
10. Ha mindez csak egy álom...
11. A Tündérkirály

 

Diszkográfia:
Zséda (2002)
Zséda-Vue (2004)
Ünnep (2005)
Rouge (2008)

Ötödik érzék (2012)