FőképMost akkor hogy is van ez? Diana legutóbbi lemezével (The Girl in the Other Room) tudatosan kilépett eddigi imázsból, most meg visszatáncol a The Look of Love vonósokkal dúsított szvingelő melankóliájához? Vagy mégsem? De nem ám. Egyszer: csinált ő már karácsonyi albumot, noha csak pár nóta erejéig. A Have Yourself a Merry Little Christmas című EP-n a Ray Brown Trio kísérte az énekesnő-zongoristát, és már akkor is nyilvánvaló volt, hogy szereti ő ezt a műfajt. A maga módján. Érdekes módon az EP három számát („Have Yourself a Merry Little Christmas”, „Christmas Time Is Here”,” Jingle Bells”) most zenekari kísérettel is előadja, ám a hangulat alig változott. Diana Krall karácsonya nem hangos, nem zajos, a vendégek csöndes mosollyal az arcukon ülnek egy sarokban, és éjfélkor koccintásra emelik a poharukat.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a 2001-es EP dzsesszes hangulata itt már annyira nem erős, de az egy másfajta közönségnek szólt. Azóta sok minden megváltozott Diana életében. Most már száz százalékos, ünnepelt sztár, mindenki ismeri a nevét. Hozzáment Elvis Costellóhoz, és zenéjében is új irányokat vesz. De valóban elérkezett az ideje, hogy a rajongók milliói vele együtt ünnepeljék a karácsonyt – sajátos Diana Krall-olvasatban. A dalok – még a „Jingle Bells” is – melankolikusak, befelé fordulók, kicsit szomorkásak. Nem mintha nem örülne az ünnepnek, de ő soha nem a harsányságáról volt híres. Ha kell, szvingel, ha kell, balladát énekel. Ebben pedig kiváló partnere a Clayton-Hamilton Orchestra, akik elképesztő stílusérzékkel kísérik őt. Puhán, finoman, alig hallhatóan, de mégis jelenlévőn. A zongorajáték most háttérbe szorul, helyette az éneken van a hangsúly. Sokan vitatkoznak, zongoristának vagy énekesnek jobb-e.

Nem mindegy? Most éppen az ének kap nagyobb szerepet. Az „I’ll Be Home for Christmas” olyan őszinte, olyan megkapó – és nem szabad tagadni: érzéki –, hogy nem lehet ellenállni neki. Az örökzöld „White Christmas” pedig olyan, mintha egy követségi fogadáson játszanák: okos, intelligens, és úgy marad a háttérben, hogy nem lesz háttérzene. Hogy is lehetne az, amikor kissé rekedtes hangján, mélyről indulóan belekezd: „I’m Dreaming of a White Christmas”? És bár hallatszik rajta, hogy élvezi és imádja a nótákat, néha azért kikacsint egy-egy ismertebb nóta mögül. Kicsit cinkosan, kicsit pajzánul: „Agyonjátszott nóta, tudom, tudom, de én szeretem, mit csináljak?”

Hosszasabban is lehetne írni az albumról, de minek. Ha valakinek, hát Diana Krallnak nem kell a dicséret. Mert bármihez nyúl is, elképesztően jól csinálja. A hangjába beleveszik az ember, ott visszhangzik a fejében, és nem győzi hallgatni. Tessék, most már karácsonykor is lehet. Mit lehet: kötelező.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Jingle Bells
2. Let It Snow
3. Christmas Song, The
4. Winter Wonderland
5. I`ll Be Home For Christmas
6. Christmas Time Is Here
7. Santa Claus Is Coming To Town
8. Have Yourself A Merry Little Christmas
9. White Christmas
10. What Are You Doing New Year`s Eve
11. Sleigh Ride
12. Count Your Blessings Instead Of Sheep

Diszkográfia:
Steppin’ Out (1993)
Only Trust Your Heart (1994)
All for You (1995)
Love Scenes (1997)
When I Look in Your Eyes (1998)
The Look of Love (2001)
Live in Paris (2002)
Heartdrops: Vince Benedetti Meets Diana Krall (2003)
One Night in Paris [live] (2003)
The Girl in the Other Room (2004)
Live at the Montreal Jazz Festival (2004) DVD
Christmas Songs (2005)
From This Moment On (2006)
The Very Best of (2007)
Quiet Nights (2009)

Kapcsolódó írások:Nox: Karácsony
Boldog Karácsonyt!