Főkép

A kilencedik magyarul megjelenő Korongvilág regényben régi ismerőst húz elő mesélői varázskalapjából Terry Pratchett, jelesül az állandó menekülés és életveszély állapotában lévő, szerény mágikus képességekkel rendelkező Széltolót. Mostani kalandjai tovább árnyalják ennek a fizikailag lapos, egyébként meg bámulatos csatolt részekkel rendelkező fantáziavilágot.

Démonok. Esetleg ördögök. De mégis inkább démonok megidézése saját kívánságok teljesítése céljából – nagyjából így foglalható össze a nagyszakállú Szörcsök Erik rövidtávú programja. Démonidéző lévén ez nem jelent meglepetést, ám az már mindenképpen hihetetlen, miért pont Széltolót kényszeríti varázskörének közepébe. Hiszen tudjuk, tőle se hatalom, se nők, se örök élet nem várható.

A tévedésre, illetve saját kívánságának pontatlan megfogalmazására hamarosan Erik is rájön, s ennek eredményeként elsőként szakállát veszti el, majd szépen sorban többi óhaját is. A szakáll lehullása még nem okoz nagy megrázkódtatást számára, ugyanis tizenéves lévén inkább a tekintélyt parancsoló fellépés érdekében akasztotta fülére az álszőrzetet, mintsem férfiúi ékességként. De a többi óhaj beteljesülésének elmaradása már sokkal fájóbb számára – hát még a közben begyűjtött tapasztalatok.

Széltoló tudvalevőleg aligha képes bármi hasznavehető mágiára. Vagy mégis? Az első „csettintés” után kiderül, miféle varázserő van az ujjaiban – kár, hogy irányítani már nem képes az elszabadult eseményeket, amelyek ezért újra lehetőséget biztosítanak számára menekülési elméleteinek gyakorlati kipróbálására.

Nem is sorolom tovább, miféle elképesztő kalandok várnak hőseinkre, inkább tisztelettel adózom az írónak, aki ezúttal idegen ötletekre építi könyvét, felhasználva minden keze ügyébe kerülő eposzt és másvilági elképzelést. A végeredmény a tőle megszokott szellemesen tiszteletlen átértelmezése kultúrkincsünknek – ami egyszerre kacagtató paródia és gyakorlati kézikönyv extrém helyzetekre.

A szerző életrajza