Főkép

Három a magyar igazság. Jövőre négy, utána meg öt lesz. Szerintem. Nagyon vártam már ezt a könyvet, hiszen egyrészt ekulturás pályafutásom mérföldkövei a kötetek, másrészt mert nagyon olvasmányos, izgalmas a sorozat. Ráadásul az előző rész egy háború kitörésénél fejeződött be, úgyhogy lehetett tudni, hogy izgalmas dolgok következnek.

Akkor, mint a TV sorozatoknál, röviden arról, hol is tartottunk. Otori Takeo és Sirakava Kaede hirtelen felindulásból összeházasodtak, annak ellenére, hogy nem volt rá engedélyük a császártól; Takeo jóslatot kap; Kaede apja meghal. Egyértelmű, hogy őket baromira nem érdekli a környezetük, a szabályok, a hagyományok, sőt az sem, hogy a császárság fele ellenük van. Illetve érdekli őket, csak nem félnek tőle. Ez a jó bennük, hogy néha vannak ugyan kételyeik, de alapvetően még a saját félelmeik sem tudják őket visszafogni.

Háború van, vonulni kell. Igazi road movie-san elkezdenek hadsereget gyűjteni és leverni az ellenállást. Néha persze megállnak uradalmat fejleszteni. A történet kábé ennyi. Sőt, ugyan indirekt, de a Törzsben is sikerül viszályt, majdhogynem, aztán mégis, szakadást kelteniük. Kit érdekel, boldogok nem? Nem annyira, mert ha a sors is ellenük van, akkor aztán tényleg nincs mit tenni.

Kaedét ugyanis elrabolja korábbi „vőlegénye”, az enyhén beteg (mentálisan persze), ám a császár kegyében álló főnemes. Takeo persze utánamegy, kicsiny ám lelkes hadsereggel. Úgyis háború van. Egyszer csatát is kell veszíteni, hát bekövetkezik az is. Ugyan egy gyors visszavonulással sok ember élete megmenekül, de az út végén mégis mintha a halál várná a csapatot. Aztán mégsem, hanem inkább egy szövetség. Jön még egy csata, aztán egy árulás, és valami győzelemféle.

Ja! Közben „ezek” annyira szeretik egymást, hogy beleremeg a föld is. Tényleg. Ebben a regényben rengeteg a statiszta – mondjuk inkább sors vezérelte (talán még sincs annyira ellenük?) – földrengés. Szóval a földrengés néha besegít, persze néha meg nem, de mondjuk a földrengéseket nehéz utálni vagy szeretni, úgyhogy talán mindegy is az ő segítő-gátló mérlegük.

Ennél többet nem vagyok hajlandó elárulni a történetből, habár ha leírnám pontról pontra, akkor is érdemes lenne elolvasni, annyira szórakoztató és izgalmas a könyv. Kalandos, romantikus szövevényes, mint az előző kötetek, és a helyzet fokozódik, ahogy egy klasszikus is megfogalmazta.

Egyre kell vigyázni: sajnos nem holnap jön a negyedik kötet, így jó hosszú szenvedésnek nézünk elébe. Hát legyen. Mi az, a pár nap? Talán jön egy segítő földrengés…