Főkép

Én nem szeretem a free jazzt, semmilyen formájában. Ez a kijelentésem csak addig volt érvényes, amíg meg nem hallgattam a Song X-et. Pat Metheny jöhetett, de Ornette Coleman… Még azt a két albumát sem bírtam végighallgatni, ami a Blue Note-nál jelent meg a hatvanas évek végén. Ezt nem, raktam félre az albumokat. Aztán amikor megláttam Metheny nevét a Song X borítóján, és azt mondtam, egye fene. Az első hangok után tudtam: nem Coleman lesz az, aki Metheny zenéjét játssza, hanem fordítva. És hogyan!

Az albumot nem lehet free jazznek hívni, de nagyon azon a határon mozog. Irgalmatlan tempó jellemzi a lemezt, amely nem mellékesen Jack DeJohnette botrányosan nagyszerű dobolásának, és Charlie Haden elképesztő basszusgitár-játékának köszönhető. És egy percre sem állnak le.

A – jobb híján nevezzük így – straight jazz hagyományaival ellentétben a zenészek itt egyszerre szólóznak, és csak távolról követik a főharmóniát. Ez sokak szemében recept a katasztrófához, de DeJohnette és Coleman fia, Denardo Coleman úgy fogják össze a többieket, hogy öröm hallgatni.

A mérföldkőnek számító album újrakiadása nemcsak az altszaxofonos Coleman 75. születésnapját ünnepli, hanem a lemez megjelenésének 20. évfordulóját is. Az album hat, eddig soha nem hallott felvétellel indul, és csak utána jön a nyolc, ismerős szerzemény. Újrakeverve, díszcsomagolásban, kísérőfüzettel Metheny tollából.

Ám azok, akik a megszokott gitárhangzást keresik és várják, vigyázzanak. A briliáns Metheny sem előtte, sem utána nem készített ilyen „vad” lemezt, amely valóban korszakosnak mondható, ugyanis az album nélkül valószínűleg John Zorn karrierje sem abba az irányba fordul, amelyikbe.

Vigyázat, vigyázat! A biztonsági öveket érdemes bekapcsolni, mert ha az ember nyitott füllel ül le meghallgatni az albumot, akkor olyan fergeteges élményben lesz része, amihez nem elég kapaszkodni.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Police People
2. All of Us
3. Good Life
4. Word From Bird
5. Compute
6. Veil Listen
7. Song X
8. Mob Job
9. Endangered Species
10. Video Games
11. Kathelin Gray
12. Trigonometry
13. Song X Duo
14. Long Time No See