Főkép

Egy nagy ötlet még akkor is nagy ötlet, ha már előtte egyszer-kétszer ellőtték. Hirtelenjében XIV. Napoleon jut eszembe, aki a 60-as évek közepén adta ki meghatározó albumát They’re Going To Take Me Away címmel. A Crazy Frog ugyan nem ér fel a dementált agybajos visítozásával, de közel jár hozzá.

Sok mindent elárul a bandáról, hogy a nevük eredetileg The Annoying Thing volt, azaz „Az idegesítő izé”. Ha nevükben nem, de szellemiségükben hűek maradtak második albumukon is, amely koncepciózus. Mi lenne, nézhettek össze, szóval mi lenne, ha csinálnánk egy albumot, ami olyan, mintha jó hosszú telefon-csengőhangok lennének rajta? Mi lenne? Na mi lenne? Állati nagy siker. Baromi nagy és zajos siker. Hogy pontosan miért, azt csak sejtem. Kétféle vásárló rakhatta a kosarába a korszakos lemezt. Az egyik az volt, aki komolyan vette, és tetszett neki. A másik meg az, aki tudta, hogy az egész egy nagy átverés, vicc, és még véletlenül sem lehet komolyan venni.

Hogy is lehetne? Az egész olyan, mint egy felturbózott midi-kollekció, hosszú verziókkal, vérgagyi „zeneiséggel”, agyatlan ritmusokkal, eszetlen „énekhanggal”. A lemez kétséget kizáróan leginspirálóbb, és méltán a slágerlisták élére kúszott dala az „Axel F”, amely a Beverly Hills-i zsaru főcímzenéjeként egymagában szimbolizálta mindazt, ami jó és rossz volt a nyolcvanas években. David Axelrod dallama azonnal belemászik a fülbe, és ott is marad. Mert ott a helye.

A goromba kritikus egy kézlegyintéssel elintézhetné az albumot, mondván: szemét. De nem az. Olyan kevesen hajlandóak nem komolyan venni magukat. A Crazy Frog az ő zászlóvivőjük. Nem elég, hogy az album zeneileg értékelhetetlen, még mérhetetlenül idegesítő is. De éppen ettől lesz ellenállhatatlan. Azt nem garantálom, hogy egymás után kétszer végig lehet hallgatni a lemezt – amely egyébiránt tele van tömve extrákkal, klipekkel, képekkel, stb. –, de az biztos, hogy ha néha elővesszük, olyan jót lehet rajta szórakozni, mint kevés kortárs zenei szüleményen.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Intro
2. Axel F
3. We Like to Party
4. Get Ready for This
5. I Like to Move It
6. Who Let the Frog Out
7. Popcorn
8. Pump Up the Jam
9. Whoomp! (There It Is)
10. In the 80`s
11.Crazy Frog Sounds