FőképAz akadémia kiemelte, hogy Pinter olyan író, aki színdarabjaiban feltárja a hétköznapok fecsegése alatt tátongó mélységeket, és behatol az elnyomás zárt térségeibe. Pinter nem ismeretlen a magyar közönség előtt: színdarabjai közül több szerepelt a hazai színházak műsorán.
Az irodalmi Nobel-díj kiosztását botrány előzte meg. A kitüntetést ugyanis az előző héten a többi díjjal együtt kellett volna átadni. Stockholmban az akadémia azonban bejelentette, hogy több időre van szükségük a díj elbírásához. Ezután hétfőn a 18 tagú svéd akadémia egyik tagja, Knut Ahnlund bejelentette, hogy lemond akadémiai tagságáról. Lemondását azzal indokolta, hogy így tiltakozik az ellen, hogy tavaly Elfriede Jelineknek ítélték az irodalmi Nobel-díjat.

Pinter alias David Baron
A hétfőn 75 éves Harold Pinter az angol kortárs drámairodalom egyik legnagyobb alakja. Egyes életrajzi adatok szerint portugál, mások szerint magyarországi zsidó származású családban született 1930. október 10-én Hacneyben, Kelet-London szomszédságában.
A második világháború idején kitelepítették Londonból, tizennégy évesen térhetett vissza otthonába. A középiskolás éveket követően a Royal Academy of Dramatic Art növendéke, de két év után csalódottan otthagyta, és színésznek állt. 1949 és 1960 között színészként dolgozott. 1950-ben kezdett verseket publikálni Harold Pinta néven.
Vonzódott az álnevekhez: később színpadra lépett még David Baronként is. Részmunkaidősként a BBC rádiójánál dolgozott. 1956-ban feleségül vette Vivien Merchantet, az ifjú tehetséges színésznőt, aki sok darabjában játszott a későbbiek folyamán, köztük Ruth-t a Hazatérés bemutatóján. Felesége 1983-ban hunyt el.
Ellenezte a beavatkozást Szerbiában és Irakban
Első drámáival (The Room, magyarul A szoba, The Dumb Waiter, Az étellift) 1957-ben jelentkezett. Első egész estés színdarabja, The Birthday Party (A születésnap) 1958-ban már a West Enden keltett feltűnést. 1959-ben került adásba A Slight Ache (Enyhe fájdalom) címmel első rádiójátéka. 1973 és 1983 között a National Theatre of London alkalmazásában áll, majd 1983-tól a United British Artist igazgatója. Politikai aktivista, a pacifizmus szószólója, fiatalon megtagadta a katonai szolgálatot, az utóbbi években ellenezte a NATO-beavatkozást Szerbiában és Irakban.
Pinter meglehetősen rossz véleménnyel van a mai brit politikai és közéletről. Az iraki háború előtti és alatti londoni tömegtüntetéseken - rendre visszatérő szófordulattal - a katonai fellépést előre megfontolt tömeggyilkosságnak, az Egyesült Államok kormányát „elmebeteg bűnözőknek" nevezte.
Nevét és aláírását adta ahhoz a – más neves közéleti személyiségek által szintén támogatott –, jelképes és a kezdeményezők által is tudott módon eleve kudarcra ítélt parlamenti felelősségre vonási eljáráshoz is, amely egy éve indult Tony Blair ellen, azon a címen, hogy a brit miniszterelnök félrevezető indokokkal vitte háborúba az országot Irak ellen.
2002-ben az angol királynő lovaggá ütötte. A mai napig aktív művész az utóbbi években gégerákjával borzolta rajongói kedélyét, amit végül sikeresen leküzdött.

Forrás: FigyelőNet