FőképNem ritkaság, hogy egyes alkotók és művészek rendszeresen együtt dolgoznak, az a fajta szakmai kapcsolat viszont, ami Tim Burton, Johnny Depp és Danny Elfman együttműködését egyedivé teszi, valójában ritkaságszámba megy a filmesek világában.
A trió elsőként az Ollókezű Edwarddal lépett együtt a színre, a közös alkotások sora pedig az Ed Wooddal és az Álmosvölgy legendájával folytatódott, Burton és Elfman azonban korábban már együtt dolgozott a Beetle Juice - Kísértethistória, valamint a Batman filmeken.

A Charlie és a csokigyár csupán újabb mérföldkő volt hármójuk szakmai kapcsolatában, hiszen azóta elkészült A halott menyasszony (Corpse bride) című, leginkább a Karácsonyi lidércnyomásra emlékeztető, felnőtteknek készült animációs nagyjátékfilm, melynek eredeti változatában Johnny Depp a hangját kölcsönzi a főszereplőnek.

Amilyen rendkívüli és meghökkentő ötletekkel képes előállni rendezőként Tim Burton, és amilyen rendkívüli tudású és egyedi színész Johnny Depp, éppoly rendkívüli tehetségű és a szakma minden csínját a kisujjában tudó zeneszerző Danny Elfman.
Elfman képes bármilyen stílusú film hangulatához alakítani muzsikáját: a romantikus és neo-klasszicista zenétől a rockoperákon át az eleve slágernek készült popzenén keresztül egészen a korszerű elektronikus kísérletekig bármit képes élvezetesen és szórakoztatóan beépíteni a saját kompozícióiba.

Így a Charlie és a csokigyár kísérőzenéjét is elsősorban az eklekticizmus, a stílusok mellbevágóan sokszínű elegye jellemzi. Az álovis-álkisiskolás nyitány – Elfman persze a Simpson családhoz is írt zenét –, valamint néhány funkys, dzsesszes de meg a nyolcvanas években kibontakozni kezdő szimfonikus, operai elemekkel árnyalt rock-nóta után néhol Prokofjevet, másutt a Star Wars zenéjét, megint másutt a Világok harca zenés változatát, és még sokakat és sok minden mást idéző zenék következnek, hogy végül, mintegy rekapitulációként visszatérjenek az első dallamok variációi. Elfman sokrétűségének végső bizonyítékaként csupán annyit említenék, hogy a lemez minden énekszólamát maga a zeneszerző énekelte fel.

Egyszóval mindvégig változatos, kiváló érzékkel megírt dalok egész sorát hallhatjuk ezen az albumon, mely egyaránt kielégítheti a slágerszámokra vágyók és a komolyabb, elgondolkodtatóbban összetett filmzenék kedvelőinek igényeit is.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Wonka’s Welcome Song
2. Augustus Gloop
3. Violet Beauregarde
4. Veruca Salt
5. Mike Teavee
6. Main Titles
7. Tonka’s First Shop
8. The Indian Palace
9. Wheels in Motion
10. Charlie’s Birthday Bar
11. The Golden Ticket / Factory
12. Chocolate Explorers
13. Loma Land
14. The Boat Arrives
15. The River cruise
16. First Candy
17. Up and Out
18. The River Cruise - Part 2
19. Charlie Declines
20. Finale
21. End Credit Suite

A film kísérőzenéjének hivatalos honlapja:Charlie and the Chocolate Factory Soundtrack

Kapcsolódó írások:Karcsi és a csokoládégyár
Karcsi és a Nagy Üveglift