Főkép

Ha csupán annyit írnék le a holland Within Temptation 1997-es bemutatkozó albumáról, hogy „briliáns”, nagyjából szavakba is önteném mindazt, ami az Enterről szavakkal elmondható. Ám ennyi nyílván nem elégséges ahhoz, hogy bárki érdeklődését felkeltsem a korong iránt, avagy rábeszéljem a habozókat arra, hogy végighallgassák a nyolcszámos anyagot. Így aztán kénytelen vagyok kicsit bővebben kifejteni, miért is oly nagyszerű ez a lemez.

Mivel a banda a Mother Earth másodszori megjelenése után vált Európa-szerte népszerűvé, furcsa helyzet állt elő, hiszen a másodikként jegyzett album zöld borítós változatain szerepelnek az Enter koncerttermekben sikeresnek bizonyult dalainak – így a „Restless”-nek, az „Enter”-nek, és a „Dance”-re átkeresztelt „Deep Within”-nek – élő felvételei, ekképp jómagam is mintegy ismerősként köszönthettem ezeket a remekbe sikerült nótákat.

Az albumot alapvetően a gótikus hangulat, a lassú tempójú, megállíthatatlanul áradó dalok jellemzik. A gitárhangzás sokkalta nyersebb, mint a későbbi felvételeken, a boszorkányos-tündéri Sharon den Adel mellett pedig ezen az anyagon még Robert Westerholt és az Orphanageból kisegítő George Oosthoek hörgése is karakteres színfoltja a Within Temptation muzsikájának. Valahogy olyan az egész, mintha a Paradise Lost korai felvételeinek elborultsága ötvöződne a Nightwish lányvokálos, billentyű-centrikusabb vonalával.

A néhai bakelitokra emlékeztető – noha virtuális – kétszer négyes felosztás második egységében további hatásokat lehet felfedezni. A „Gatekeeper” szintetizátorszólama a Europe „Final Countdown”-jának indítására hajaz, a teljességgel instrumentális „Blooded” viszont némileg a Metallica kizárólag hangszeres nótáit, nevezetesen a lovecrafti ihletésű „The Call Of Ktulu”-t, valamint az „Orion”-t idézi.

Akárcsak a Within Temptation többi albumának esetében, itt is különösen nehéz kiemelni nótákat, annyira egységes a zenei anyag, mégis a három koncertfelvétel formájában a Mother Earth bónuszaiként szereplő dalok: az ellenállhatatlan erejű folyamként hömpölygő „Restless”, a hörgős és csillogó énekszólamokat keverő „Enter”, és a zúzós, szinte már death metálos „Deep Within”, no meg a összetettségében is elbódító „Grace” és az albumzáró „Candles” a legkedvesebb nekem.

Ha valakinek bejött a két későbbi produkció, vagy szereti a fősodorból kiszorult magyar gótikus rockzenei próbálkozásokat, akkor az Enterben sem hiszem, hogy csalódna. Rajongóként ugyanakkor szégyenkeznék, ha bármiféle okból nem lenne teljes a Within Temptation albumainak gyűjteménye.

Az együttes tagjai:
Sharon den Adel – ének
Robert Westerholt – ének, gitárok
Martijn Westerholt – szintetizátorok
Ivar de Graaf – dobok
Jeroen van Veen – basszusgitár
Michiel Papenhove – gitárok

Az albumon közreműködik:
George Oosthoek (Orphanage) – ének
Lex Vogelaar (Orphanage) – gitár
Guus Eikens (Orphanage) – szintetizátorok

Az albumon elhangzó számok listája:
1. Restless
2. Enter
3. Pearls of light
4. Deep Within
5. Gatekeeper
6. Grace
7. Blooded
8. Candles

 

Diszkográfia:

Enter (1997)
The Dance (EP) (1998)
Mother Earth (2001)
The Silent Force (2004)
The Heart Of Everything (2007)
Black Symphony (2008) – koncert
An Acoustic Night At The Theatre (2009) – koncert
The Unforgiving (2011)
 
Videográfia:
Mother Earth Tour (DVD) (2003)
The Silent Force Tour (2 DVD + CD) (2005)
Black Symphony (2 DVD) (2008)