FőképDe hiszen ezeket már ismerem régebbről! – ez a gondolat járt a fejemben, miközben a válogatáskötetben található írásokat olvastam. Az előszó annak idején a Rúnában jelent meg, „Az átjáró” pedig egy régebbi gyűjteményben szerepelt.
De hiszen ezt már láttam a moziban vagy videón! – morfondíroztam magamban nem sokkal később. Meglepően sok – a kötetben fellelhető – ötletből készítettek filmet (volt, aminek rendezésével maga King próbálkozott). „A kukorica gyermekei”, „Kamionok”, „A szürke anyag”, „Leszoktató Rt.” – és akkor még nem is soroltam fel mindent.

Hát igen, amikor jó éve van, King mondhatni csodákra képes, függetlenül a terjedelemtől. Úgy tűnik 1977 termése kimondottan jónak számít, a megfilmesítések legalábbis erre utalnak. De vétek lenne csupán a mozivászonról ismert címeket elolvasni, hiszen a válogatáskötetbe került többi írás is figyelemre méltó.
Megannyi gyöngyszem, amelyekből újfent meggyőződhetünk King sokoldalúságáról, azon képességéről, hogy a megszokottól eltérően szemlélje világunkat.

Sokoldalúságot írtam, s ez nem véletlen. Hiszen nem csupán ijesztő vagy (szó szerint) vérbő novellák szerepelnek itt, hanem ezektől gyökeresen eltérő alkotások is. „Az utolsó létrafok”-ban egy teljesen hétköznapi ember meséli el gyerekkorának meghatározó élményét, majd az ebből évtizedekkel később következő – azért sem árulom el micsodát. Egy biztos, sok mindennek mondanám, de horrornak biztosan nem. Viszont nagyon tetszett, s nem ez az egyetlen elkalandozás a kötetben.

Azért nem kell megijedni, jócskán van mitől borzongani olvasás közben, s valljuk be – ez még jól is jöhet egy forró nyáréjszakán. Feltéve, ha nem kell munkába menni. Egy malomba. Ahol patkányok rohangálnak…

Stephen King novelláskötete életművén belül az olvasható szériába tartozik, ami a rajongótáboron kívül tartózkodók számára is élvezhető, értékelhető, emberbarát rövidségű írásokat jelent. Bár, ha jobban belegondolunk, ezek a rövidebb terjedelmű írások – éppen sokoldalúságuk miatt – talán még félelmetesebbek, mint egy komplett regény. Megannyi ötlet – megannyi borzongás. Csak győzzünk egyik hangulatból a másikba kerülni.

A kötetben szereplő írások:
Bevezető
Előszó
Jerusalem’s Lot
Éjszakai műszak
Éjszakai hullámverés
Az átjáró
A mángorló
A mumus
A szürke anyag
Csatatér
Kamionok
Néha visszatérnek
Indián tél
A párkány
A fűnyíróember
Leszoktató Rt.
Én tudom, mire van szükséged
A kukorica gyermekei
Az utolsó létrafok
Aki a virágot szereti…
Még egyet útravalónak
A 312-es szoba

Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
Életrajz:
Stephen King életrajz
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ