FőképEgészen biztosan kevesen vannak azok, akik már az 1997-es első kiadást is olvasták (valamint a későbbi regényeket), és így teljes képpel rendelkeznek a világ talán egyik legnépszerűbb sci-fi univerzumáról, a Battletech (szerepjáték, számítógépes játékok, és még ki tudja mi minden egyéb) univerzumról.
Egészen biztosan többen vannak azok, akik csak az utóbbi pár évben, úgymond menet közben csatlakoztak a soktonnás csatamechek kisszámú, ámde elszánt rajongói közé. Számukra kötelező Stackpole trilógiája, hiszen mindennek a kezdete, de legalábbis a Klánok felbukkanásának „igaz” története ez.

A történet kezdetén még nyugalom honol a Belső Szférás utódállamokban, hiszen a politikai ármánykodás annyira megszokott és hétköznapi tevékenységnek számít, hogy a polgárokban éppen a hiánya keltene feltűnést és gyanakvást.
Egyszóval a negyedik örökösödési háború végén, amikor vesztesek és győztesek egyaránt sebeiket nyalogatják, néhány előkelő származású fiatal tanulmányai végeztével elindul a nagybetűs életbe.

Phelan Kell (a Kell Kopóktól) gyászos kimenetelű szerelmi kapcsolattal a háta mögött vág neki a Perifériának, kalózkergetésbe fojtva bánatát.
Victor Ian Steiner-Davion herceg, a Nagelringi Akadémia végzőseként titokban olyan beosztásról álmodozik, ahol mindenkinek megmutathatja majd tudását, miközben harci tapasztalatokat szerez.
Kai Allard Liao Új-Avalon ötödik legjobb végzőseként kedvese javára lemond az eredményei alapján őt megillető állomáshelyről, és útnak indul a félreeső Skye szigetére.

Ismerős nevek nemde? Számos Battletech regényben szerepeltek már, jóval idősebben és tapasztaltabban. Itt még tejfölös szájú ifjoncok, akikben ugyan már ott van a későbbi nagyság ígérete, de még hiányzik az a tudás, amit csak évtizedek alatt, „éles” helyzetben lehet megszerezni. Nos, úgy tűnik ők „szerencsések”, mivel sűrítve kapják meg mindazt, amit más helyzetben komótosan lehet csak összegyűjteni.

A Belső Szféra határán idegen hódítók jelennek meg, sokkal fejlettebb technikával, a megszokottól eltérő harci taktikával – amit teljesen ismeretlen cél érdekében használnak. Sok csatamech kerül újrahasznosításra, mire néhány vezető felfogja, mi is történik valójában.

A Battletech sorozat ideális első könyve. Nem csupán azért, mert időrendben ez a legkorábbi, hanem azért is, mivel fokozatosan szoktatja hozzá az olvasót a hatalmas robotok harcához, valamint jól érzékelteti azt a döbbenetet, amit a Belső Szférás katonák éreznek, amikor szembesülnek ellenfeleik sokkal fejlettebb technikájával.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Halálos örökség
A vér szava
Elveszett sors
Kényszerszövetség
A pusztítás hercege
Farkas és holló

A Kiadó oldala: Beholder Kiadó