FőképAzoknak, akik esetleg még nem tudják, Pumukli kobold, mégpedig tengeri. És láthatatlan. Legfőbb tennivalója az emberek bosszantása, és a minél nagyobb rendetlenség elérése. Egy szerencsétlen baleset miatt azonban láthatóvá vált Eder mester számára, ezért össze kellett kötnie életét az öreg asztalossal.
Ezt eleinte nagyon nehezen viselte, de ahogy teltek-múltak a hónapok, Pumukli és Eder mester összebarátkoztak. Így indult a történet anno, most pedig lássuk, mi is történik hőseinkkel ebben a kötetben.

Többek közt tanúi lehetünk annak, hogyan fürdik egy kis kobold, ha fürdik egyáltalán, majd Eder mester rokonaihoz látogatunk el a húsvéti ünnepekre. Itt persze Pumukli megint kitesz magáért, és jelentős bonyodalmakat okoz a húsvéti tojásgyűjtés alkalmával.
Nem maradhat ki egy jól sikerült április tréfa sem, amely ismét azt bizonyítja, hogy aki másnak vermet ás, maga esik bele. Mivel mindenkire ráfér a pihenés, a következő két történetben hőseink csendes, vidéki környezetben próbálnak kikapcsolódni, de Pumukli és a gazdasszony két fia tesz róla, hogy izgalmassá tegyék a kikapcsolódást Eder mester számára.
A kötetet záró epizód már ismét a városban játszódik, és egy pincében rekedt, titokzatos „kutyus” körül zajlik.

Ellis Kaut követi előző könyve bevált receptjét. Tréfás és kacagtató történeteken szórakozhatunk, gyermekeink pedig tanulhatnak és okulhatnak az olvasottakból/felolvasottakból. Ahogy az első könyv jórész Eder mester és Pumukli egymásra találásáról, és az első együttes lépéseikről szólt, úgy tágul e könyv látóköre, és bővül egyre több „külső” helyszínnel és szereplővel.

Ahogy saját gyermekünk is egyre növekszik, és felfedezi a világ egyre nagyobb és nagyobb szeleteit, úgy történik ez a kis kobolddal is. És miközben a táguló világban barangolunk, továbbra is ott az a megnyugtató tény, hogy egy jó, és mindenkit szórakoztató könyvet olvashatunk, amely a szórakoztatáson felül játékosan tanít is.

Eddig a szerző alábbi könyvéről írtunk:Eder mester és Pumukli
Mindig ez a Pumukli!