FőképKénytelen vagyok elnézést kérni, de a szláv betűk kifogtak a billentyűzetemen, így repülő toldalékok és kódkeresgélés helyett egyszerűsített formában szerepelnek írásomban a tulajdon- és helynevek.

Hol volt, hol nem volt, nem is olyan régen, a rendszerváltáson túl, volt egy rajzfilmsorozat, amelyből a gyermeklelkű nézők megismerhették, milyen is az élet a Jicin közeli Ráholec-erdőben.
Itt él lakályos barlangjában a torzonborz szakállú Rumcájsz (korábban cipészmester, jelenleg becsületes rabló). Az előző kötetben főleg az ő kalandjairól olvashattunk, és az egyenjogúság szellemében, valamint a rajzfilmsorozat terjedelmének köszönhetően végre párja, Manka is szót kap. Hát mit mondjak, van miről mesélnie.

Rendszerető háziasszonyként, annak rendje és módja szerint sorban bemutatja a szomszédságot (Jicin városának lakóit, kezdve a herceggel, bevégezve a főerdésszel), valamint a közvetlen otthonának tekintett erdőt (állatostól, manóstól, óriásostól, tündérestől).

Meséiből megtudjuk, hogy hiába rendelkezik Rumcájsz szinte Supermanhoz fogható képességekkel, neki is megvan a gyönge pontja (a békesség kedvéért ez nem leplezem le), és bizony messze nem ért mindenhez.
Ráadásul képtelen inget varrni, takarítani, és ami talán a legfontosabb, összegyűjteni a rablóteát (ebben háromféle fűszer van, fogyasztása biztos kézzel, gyors lábbal és éles szemmel ruházza fel a rablót).
Márpedig ezekre mindenképpen szükség van az erdőben, hiszen valaki vagy a vesztükre tör, vagy a segítségükre szorul. Ezt pedig Manka (valamint Rumcájsz és Csibészke) nem nézheti tétlenül. A többi pedig már színtiszta mese.

A kötetben szereplő mesék:
Hogyan küldött a herceg albérlőt Mankának
Hogyan varrt Manka új inget Rumcájsznak
Hogyan volt okosabb Manka a tündérnél
Hogyan sütött Manka kenyeret Majolena hercegnőnek
Hogyan gyújtotta meg Manka a császár pipáját
Hogyan töltötte meg Manka Frigyes király töltényeit
Hogyan akarta elvenni a császárné Mankától a drágakövet
Hogyan került lakodalomba Manka és a tündér
Hogyan leplezte le Rumcájsz és Manka Vermest, az erdőfelügyelőt
Hogyan hálálta meg a szerka Manka és Csibészke segítségét
Hogyan tépte kétfelé Manka a tündér kendőjét
Hogyan indította el Csibészke a segédtanító mennykőgépét
Ha nem volna Manka, minden a herceg kedve szerint történne
Hogyan juttatta Sopronba Rumcájsz és Manka a generálist
Hogyan ment el Manka a pokolba, hogy visszaszerzze a vizet Jicin városának