Főkép

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy amióta az eszemet tudom (vagyis nagyjából serdülésem kezdetétől), rajongok a kemény muzsikáért, mégis, a Faith No More Angel Dustja óta nem vártam ennyire új album megjelenését, mint ahogyan a Within Temptation idei opusát. A várakozás persze kétlelkű szerzet, hiszen óhatatlanul, mintegy szimbiótaként, valamiféle elvárással társul. Emiatt rettegtem talán a lejátszóba helyezni a korongot, nehogy a rég nem látott szerelmünkkel összehozott újbóli találkozáshoz hasonló csalódás érjen.

Az album első meghallgatásakor félelmem némileg beigazolódni látszott, hiszen a korábbi felvételekhez képest komoly változások jellemzik az újonnan rögzített nóták zenei felfogását. Egyrészt – és ez mindenképp pozitív irányú elmozdulás –, a számokat élő nagyzenekar és kórus közreműködésével játszották fel, másrészt viszont sokkal jelentősebb és figyelmen kívül hagyhatatlanabb szerepet kapott a szemplerektől terhes elektronika, ráadásul épp a doomos, gótikus gitárszólamok rovására.

Megmaradt azonban Sharon den Adel összetéveszthetetlen, tündéri-boszorkányos énekstílusa, a mesterkéletlen muzikalitással párosuló kidolgozottság, valamint a bonyolult, ámde természetesnek tetsző ritmikai képletek, melyek a késő-romantika és a zenei modernitás hangnemi elbizonytalanításának oldalági rokonai.

Remekül példázzák mindezt a „Forsaken” hatnyolcad és négynegyed közt bolyongó, hezitáló témái. Épp ilyen telibe talált a kissé Therionos, operai bevezetőt körvető „See Who Am”, akárcsak a jó érzékkel első kislemezként kiválasztott „Stand My Ground” és a nem kevésbé slágergyanús – jóllehet metálosabb lelkemnek nem oly kedves –, lírai hangvételű „Pale”. Kiemelkedik még az albumról a dinamikusabb vonalba tartozó „It’s the Fear”, a kísérletezgető, ugyanakkor simulékony dallamvilágú „Aquarius” és személyes kedvencem, a „Jillian”.

A standard kiadású CD-n bónuszként a „Stand My Ground” kihagyhatatlan videóját mellékelték, míg a nagyobb hazai boltokban tudtommal nem beszerezhető prémium verzióhoz két számot és interaktív CD-ROM-os anyagot csatoltak.

Sokadik nekifutásra – hiszen a Mother Earth-höz hasonlóan a The Silent Force-t sem lehet elégszer újrahallgatni –, úgy érzem, a Within Temptation muzsikusainak sikerült túllépnie az önmaguk kijelölte határokon. És, habár veszélyes terepre tévedtek az elektronikus zenei elemek beiktatásával, akár a legnagyobb klasszikusok közé is felkapaszkodhatnak a rockzene Parnasszusán. Ezek után már csak arra várok, hogy mielőbb kis hazánkba terelgesse őket a koncertturnék kívánságleső démona.

Az együttes tagjai:
Sharon den Adel – ének
Robert Westerholt – gitár
Martijn Spierenburg – billentyűk
Jeroen van Veen – basszusgitár
Ruud Jolie – gitár
Stephen van Haestregt – dob

Az albumon szereplő számok listája:
1. Intro
2. See Who I Am
3. Jillian (I’d Give My Heart)
4. Stand My Ground
5. Pale
6. Forsaken
7. Angels
8. Memories
9. Aquarius
10. It’s the Fear
11. Somewhere
12. Video Stand My Ground

Diszkográfia:

Enter (1997)

The Dance (EP) (1998)

Mother Earth (2001)

The Silent Force (2004)

The Heart Of Everything (2007)

Black Symphony (2008) – koncert

An Acoustic Night At The Theatre (2009) – koncert

The Unforgiving (2011)

 

Videográfia:

Mother Earth Tour (DVD) (2003)

The Silent Force Tour (2 DVD + CD) (2005)

Black Symphony (2 DVD) (2008)