FőképA varázsló lánya címmel jelent meg magyarul a Wizards of the Coast új üdvöskéjének legfrissebb regénye. Ahogy azt a hátsó borítón olvashatjuk, még a kiadó sok bestsellerét elkövető Salvatore is elismerően nyilatkozik Elanie Cunninghamről: ,,megfogott ... karaktereinek többdimenziós jelleme" - írja.
Ha rosszmájú lennék, persze mondhatnám, hogy nyilván megfogja valami, amire ő sosem volt képes. De nem vagyok. Mindenesetre legalább arra vehették volna a fáradságot, hogy egy független vélemény kerüljön oda.
Ha már itt tartunk érdemes megnézni az írónő saját honlapját, ahol a nyitólapon azonnal a könyv eredeti borítója fogad minket. Kissé szerencsésebbnek tartom azt a képet, hiszen ott a rettenthetetlen berzerker harcos nem sunyi, lenyalt hajú udvaronc, és a végig gyönyörűnek és üdének mondott sötételf nő nem táskás szemű, tokás csúnyaság.

A regény a Menzoberranzan kudarcba fulladt felszíni hadjáratát követő zűrzavaros időkben játszódik. A rengeteg főpapnő halála, és az uralkodóházak meggyengülése a várost a teljes káosz szélére sodorta. Liriel Baenre (a címszereplő fiatal lány) tehetsége a varázslói mágia iránt már korán megmutatkozott, így apja, a város fővarázslója már korán tanítani kezdte.
A lány legnagyobb bánatára azonban családja más jövőt szánt neki, és beíratták Arach-Tinilith-be, hogy főpapnő váljon belőle. A nyughatatlan Liriel azonban időről időre kiszökött az akadémiáról, hogy kalandvágyát kiélhesse.

Egy ilyen alkalommal talál egy hatalmas varázstárgyat, mellyel képes lehet a felszínen is használni sötételf adottságait és mágiáját. Persze ez a tárgy rajta kívül még sok mindenkit érdekel.
Köztük van a felszínről, Rashemen-ből származó ember harcos Fyodor is, akinek az élete függ a különös tárgytól. Kettejük sorsa a regény folyamán, a sok nehézség ellenére összefonódik.

Elanie Cunningham műve remekül illik az eddigi Menzoberranzanban játszódó regények közé. Visszaadja ugyanazt a hangulatot, mely ezt a helyszínt Salvatore legeredetibb díszletévé tette. Az intrikákkal átszőtt, izgalmasnak mondható történet, valamint a könnyed, gördülékeny stílus miatt a könyv szinte olvastatja magát.
Buszon, villamoson utazva tökéletes kikapcsolódás, de az orvosi rendelő előtti hosszú várakozást is megkönnyítheti. Kellemes szórakozást ígér annak, aki kézbe veszi, de azért ne várjunk életre szóló élményt, mert esetleg csalódni fogunk.