Főkép

A Révai testvérek nagylexikonuk szerkesztőségében olyan embereket alkalmaztak, akik nem csupán az ABC-t ismerték, hanem három-négy betű mélységig képesek voltak sorbarendezni a szócikkeket. A mai számítógépek birtokában, megfelelő szoftverrel ez a feladat már gyerekjáték – ám továbbra is szükséges a hozzáértő ember, aki a terjedelmi korlátok közé szorítva is érthetően tudja továbbadni ismereteit. Ezen kívül még egy jó ötlet is szükségeltetik, hiszen manapság már annyi lexikont lehet kapni a könyvesboltokban, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. A két szerző azonban talált egy olyan „rést” a piacon, amely még betöltetlen – az emberiség háborúit még senki sem gyűjtötte össze ilyen formában.

Az oldalszám döntő többségét az utolsó négyezer év háborúinak ABC szerinti felsorolása teszi ki (kezdve az Abbászida-felkeléssel és zárva a Krisztus utáni 66-73 közötti zsidó háborúval), de a főszöveget kiegészítő három függelék lesz az, amit megítélésem szerint az érdeklődők elsőként fognak használni.


Ezek közül is azt, amely országonkénti bontásban felsorolja a vonatkozó vérontásokat. Ennek segítségével már ránézésre is könnyű megállapítani, melyik betűnél keressük a bennünket érdeklő háborút. De hasonlóképpen hasznos a királyok, tábornokok és egyéb hírességek névmutatója, amely nem csupán az életrajzi dátumokat tűnteti fel, hanem az illető érintettségét is valamely szócikkben (ehhez hasonlóan hasznosak, a szövegközben előforduló hivatkozások is, ezt főként egy későbbi CD-ROM kiadásnál lehetne alaposan kihasználni).

Az országonkénti bontásnál azért érhetik meglepetések a kíváncsiakat. Így például nem kell reklamálni Finnország hiányán, mivel a Balti államok címszó alatt szerepel, de Galliát vagy a vandálokat sem találjuk meg önállóan, azonban a rájuk vonatkozó események fellelhetőek „Róma” alatt.

 

Mindent összevetve jól használható lexikonról van szó, amely nem csupán az európai, és a szó klasszikus értelmében vett nyugati háborúkról nyújt átfogó összegzést, hanem a többi kontinens régi és új hadjáratait is számba veszi.

Kapcsolódó írás:

A középkor nagy csatái 1000-1500