Főkép

Az időjárás továbbra sem óhajtott megváltozni, így a már unalmasan ismerős esős, borult és szeles körülmények között baktattam vasárnap a Kongresszusi Központ épülete felé. Nem tudtam eldönteni, hogy az „Év Gyermekkönyve” díj átadását nézzem meg, Huszti Pétert válasszam, vagy egy ismeretlenebb norvég íróról tudjak meg többet. Végül ez utóbbi mellett döntöttem, de erről részletesebben beszámolok a második részben.

Tájékoztatásul azért felsorolom, az IBBY Magyar Egyesületének a gyermekkönyvek kategóriában díjazottjait.
Böszörményi Géza a Gergő könyvekért
Varró Dániel a Túl a maszat hegyen című verses meseregényéért
Bárd Julianna könyvtervező és Rényi Krisztina grafikus a
Elek Júlia illusztrátori munkásságáért
A Minerva Nova Kiadó a Jonatán Könyvmolyképző és a Jonatán Modern Könyvtár sorozatért.

A következő díjátadásig hátralévő szűk egy óra alatt csak arra volt időm, hogy a tegnap dicsért Osiris riportkönyvet megvásároljam, valamint megnézzem Huszti Péter és Váncsa István dedikálását. Időközben jelentősen megnőtt a látogatók száma, kedélyes tolongást eredményezve.


Mindezek után következett a szakma által leginkább várt, szokásos éves díjkiosztó. Két kategóriában szavazták meg a legjobbakat, s ennek idei végeredménye az alábbi lista.
Az év kereskedője:
1. Libri Kereskedelmi Kft.
2. Pécsi Direkt Kft.
3. Könyvtárellátó Közhasznú Társaság
4. Líra és Lant Kereskedelmi Rt.
5. Librotrade Kft

Az év kiadója:
1. Magyar Nagylexikon Kiadó Rt.
2. Park Könyvkiadó
3. Magvető Könyvkiadó Kft.
4. Európa Könyvkiadó Kft.
5. Osiris Kiadó Kft.

Ezt követően a Budai-díj került átadásra.
Könyv kategóriában első helyet ért el a Kossuth Kiadó Élővilág könyvtár kishatározók sorozata.
A CD-ROM kategóriában első helyet ért el az Akadémiai Kiadó „A Magyar Értelmező Kéziszótár” CD-ROM-ja.

Az utolsó napon még egy hasonló eseményre került sor, egészen pontosan az „Aranyalma-díj az olvasó gyermekért” díj átadására. A két évvel ezelőtt alapított díjat az Animus Kiadó hozta létre, s idén Szávai Ilona Mária, a Pont Kiadó Kft. vezetője kapta a Fordulópont folyóiratért, amelynek tematikus számai a könyvtárak keresett darabjai, s egyaránt haszonnal forgathatják pedagógusok és szülők.

Eddigre tovább duzzadt az épületben tartózkodók létszáma, úgyhogy a kényelmesebb körülmények érdekében távoztam. Utolsó emlékem az idei, XI. Nemzetközi Könyvfesztiválról az a sor, amelynek tagjai Szabó Magda asztala előtt várták békésen, hogy az írónő kézjegyével lássa el egy-egy kedvenc kötetüket. Ez úgy vélem biztató, hiszen hasonló népszerűség övezte az írónőt tavaly is, és remélhetően ez jövőre sem változik. Addig is az írók írnak, az olvasók olvasnak, időnként pedig találkoznak, hogy ne veszítsék teljesen szem elől egymást. Erre legközelebb a Könyvhéten kerül sor, melyre reményeim szerint sikerül kijutnom.