Főkép

A szerzőpáros neve nem ismeretlen, hiszen az utóbbi években már négy regényük is megjelent magyarul. A legelső az Earthdawn világán játszódó Thérai vér volt, aminek elolvasása után abban bíztam, hogy ez a könyvük is legalább annyira izgalmas lesz. Nos, ezúttal sem okoztak csalódást.

A Felébredt Világ vezető társaságainál általános riadót rendelnek el, amikor minden előjel nélkül leállnak a számítógépes rendszerek. Az általános fejetlenség csitultával kiderül, hogy nem holmi áramszünetről van szó, hanem illetéktelen behatolásról, amit egy ismeretlen dekás követett el, méghozzá annyira profi módon, hogy a cégek legális és illegális védőprogramjai még csak észre sem vették jelenlétét. Ráadásul több helyen is járt egy időben. Az illető azonban nem kivagyiságból fricskázta meg a programozók orrát, hanem sokkal anyagiasabb célok motiválták. Mivel a rendelkezésre álló emberanyag és technikai háttér nem képes ennél többet felmutatni, a Renraku Computer Systems vezetése külsősök bevonásáról dönt (természetesen hasonló lépésre kényszerül a többi érintett társaság is). Választottjuk cseppet sem meglepő módon nem egy cégalkalmazott, hanem Michael James Sutherland, egy angol szabadúszó dekás. Aki miután megkapja tisztes fizetségét, mozgósítja kapcsolatait, és nekilát az ügy felderítésének.

Szerepel a történetben pár felejthetetlen beszólás, amit az utcai szamurájok szórnak magukból, és szóba kerülnek az evolúció magasabb lépcsőfokán álló otakuk is (ők már közvetítő hardver és szoftver nélkül, pusztán egy feji csatlakozón keresztül képesek barangolni és kommunikálni a mátrixban). De mindez eltörpül a befejezés kivitelezése mellett.

És ezzel még nincs vége a történetnek, hiszen évekkel később, más szerző tollából megjelent a „folytatás”, ami némely szereplő további sorsával foglalkozik – szintén nem kispályás módon.