Főkép

Hiába hajtott végre sikeres felkelést a Carboneira mozgalom, a galaxist három egymással harcoló érdekcsoportra szakadt. 2473-ban a Ligát egy homályos társadalmi származású, ellentmondásos figura, Carm Eter kormányozza a rejtélyes Mirage (a „Láncreakció”-ban megismert Mary) hathatós segítségével. Frank Sonder, az egykori katonaszökevény egyedül neveli fiát, Stefit, az Eraklyon bolygón. A planétát az az antimatéria felhő választja el a civilizált világtól, amely a Gelbelex bolygó felrobbantásakor keletkezett. Ez teszi lehetővé, hogy Frank, és még jó néhány menekült békességben, mindenkitől elzárva élhessen. Nyugalmukat azonban egy sérült űrhajó, a Startiger vészjelzései zavarják meg. Úgy döntenek, megmentik a hajót, ám ez a lépésük gyökerestől felforgatja korábbi életüket.

Hamarosan kiderül ugyanis, hogy a Felhőben átjárók vannak. A Startiger fedélzetén talált egyetlen túlélő, Taddy Toner ráveszi megmentőit, hogy javítsák meg az űrhajót, ő pedig cserébe ellátja őket nélkülözhetetlen nyersanyagokkal és gépekkel. Miután a javítás elkészül, a lepel lehull. Toner (aki valójában egy hírhedt űrkalóz) túszul ejti a kolónia lakóit, és arra kényszeríti őket, hogy beálljanak legénységnek a hajójára. Kihasználva a Felhőben lévő átjárókat, Toner és kalózai egyre nagyobb területeken portyáznak, ezáltal egyre nagyobb hatalomra tesznek szert. Eközben Eter és a titokzatos Mirage azon munkálkodnak, hogy újabb globális háborút robbantsanak ki a galaxisban. Tervük sikerrel jár. Ellenfeleiket legyőzik ugyan, de szembe kell nézniük a kalózokkal és a Felhővel.

Luigi Menghini stílusa nem sokat változott, továbbra is a klasszikus sci-fi irányelveit követi. Igaz, ebben a műben inkább a titokzatosság és a misztikum kerül előtérbe, a személyes, „emberi” vonal lekorlátozódik Frankra, Stefire és a Kapitányra. Sondar továbbra is főszereplője a műnek, de most nincs irányító szerepben. Ez Eter-re és Tonerre hárul, Frank csak sodródik az eseményekkel. A történet sem annyira csavaros, sokkal kiszámíthatóbb, mint a Láncreakció, ám ez semmit sem von le Menghini alkotásának értékéből.