Főkép

Érvek általánosságban a filmkönyvek mellett: ha egy igazán emlékezetes mozidarabról szól, akkor képes feleleveníteni a képeket, és olvasás közben szinte a szemünk előtt peregnek le a legjobb jelenetek – a speciális trükkökkel együtt. Ha emlékezetes volt a színészi alakítás, akkor egy-egy mondatról azonnal az adott jelenet idéződik fel, mint amikor a T2-ben elhangzik a „Hasta la vista, baby”.

Egyszóval kult vagy alapműnek számító opusok esetén segítenek nosztalgiázni mindazoknak, akiknek közelében sem videó, sem dvd, sem számítógép nincsen. Más a helyzet, ha gyengébb, egynyári (téli) filmekről van szó, amelyeknél sem a történet, sem a színészek nem állnak a helyzet magaslatán.

Ilyenkor, ha azt veszem alapul, hogy az átlag mozibajáró másodmagával zarándokol el a vászon elé, érezhető anyagi megtakarítást jelent, ha jegyek helyett egy könyvet vesz az ember. Amit aztán gond nélkül félre lehet tenni, másnap folytatni, majd kiolvasás után elajándékozni vagy eladni, ez utóbbi esetben legalább némi pénz visszajön. Nos, ezt ugye nem lehet megtenni egy mozijeggyel, pláne a címlista megjelenése után.

Ráadásul, ha szerencsés az ember, a könyvben magyarázatot is adnak a szereplők egyes cselekedeteire, gondolataira, vagy éppenséggel egy-egy félmondattal megmagyaráznak bizonyos jeleneteket, összefüggéseket.  A baráti kör visszajelzései alapján kihagytam a filmet, és inkább nyomtatott formában ismerkedtem meg a kultikus filmsorozat harmadik részével. Úgy véltem, azt a pár látványos robbanást, a T-X átváltozásait, és a gépkocsik átprogramozásának képsorait tudom nélkülözni.

Ez utóbbi kapcsán csupán azt jegyezném meg, hogy Jim Jarmusch Szellemkutya című filmjében a címszereplő bérgyilkos egy elektronikus ketyerével nyitotta ki és indította el a számítógéppel felszerelt személygépkocsikat – pedig azt a filmet évekkel korábban forgatták.

Szóval, kis túlzással a harmadik rész megismétli a második cselekményét. Itt is két Terminátor érkezik a jövőből, s a változatosság kedvéért ezúttal is John Connort kell elpusztítani/megsemmisíteni. Így utólag belegondolva nem egészen értem, hogy a mindenható Skynet miért nem az első rész elejére küldte vissza a T-X típust. A 800-as típussal kettesben garantáltan pontot tettek volna a fenyegetés (és a sorozat) végére.