Főkép

Orosz Ildikó: Marton László – Összpróba. Múzsák és mesterek, avagy egy rendező emlékezései

„Különös krónikát tart a kezében az olvasó. Egy olyan összetett, rétegzett szöveget, mint amilyenek egy jó színdarab mondatai. Ez nem véletlen, hiszen a könyv főhőse színházi ember, ismeri a jó előadás követelményeit, és kiváló érzelmi és képi memóriával rendelkezik. Ez a krónika egyszerre családtörténet, korszaktörténet, színháztörténet, nevelődés- és fejlődéstörténet, egyúttal izgalmas művészkarrier-történet is.” (Részlet Radnóti Zsuzsa előszavából)

Marton László (1943) színházrendező, a Vígszínház főrendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

Megjelenés dátuma: 2017. június 1.

Oldalszám: 300

Ár: 3950 Ft

 

Bródy János: 52 év dalszövegei

„Különös könyvet tart kezében az olvasó: egészen olyan, mintha verseskötet lenne. Rövid sorok, rímek, strófák, ritmusok: versenként új oldalon, mint megannyi önálló mű, legfeljebb ciklusokba rendezve. Költészet ez a javából, de sajátos fajta: dalköltészet. Daloké, amelyeken generációk nevelődtek, amelyeket milliók fújtak kívülről, amelyek nem törlődhetnek a mélyemlékezetből. Különös könyv, mert olyan szövegeket hoz, amelyek szinte maguktól tapadtak meg az emlékezetben, amelyek évtizedek múltán is elevenek.”

(Részlet Rényi András előszavából)

Megjelenés dátuma: 2017. június 1.

Oldalszám: 672

Ár: 5950 Ft

 

 

Oliver Sacks: Hála

Méltósággal búcsúzni – lehetséges ez?  Oliver Sacks két évig küzdött a rákkal, ez idő alatt a New York Times-ban publikált négy esszét, amelyeket aztán egy mini-memoárkötetté fűzött össze.  Könyvében megrendítő őszinteséggel számol be arról, mit jelent egy életet bevégezni, és hogy hogyan békéljünk meg saját elmúlásunkkal.

„Nem áltatok senkit: félek. De a legerősebb érzés bennem mégis a hála. Szerettem és szerettek, rengeteget kaphattam és cserébe valamennyit adhattam magam is. És mindenekelőtt érző lény voltam, gondolkodó állat, ezen a gyönyörű bolygón, és ez már önmagában véve is kivételes kegy és csodálatos kaland volt.”

Megjelenés dátuma: 2017. június 1.

Fordította: Dedinszky Zsófia

Oldalszám: 56

Ár: 1490 Ft

 

Yael Adler: Bőrügyek – Minden, amit az egyik legérzékenyebb szervünkről tudni érdemes

Tudtad, hogy percenként mintegy 40 ezer bőrpikkely válik le rólad? Ez napi 10 grammot jelent. Sejtetted volna, hogy a bőröd hall? Sőt a szőrös láb jobban hall, mint a borotvált?

Naponta foglalkozunk a bőrünkkel: az ápolásával, az öregedésével, a kiütésekkel, az allergiákkal, a napozással… Ez a szervünk roppant érzékeny kommunikációs eszköz. Nélküle nincs se izgalom, se szex.

Információkban gazdag, ugyanakkor szórakoztató könyvében dr. Yael Adler mindent elmond, amit tudni szeretnénk a bőrünkről, s közben nem riad vissza a pörsenésektől, ráncoktól, a lábsajttól és más tabutémáktól sem. Megtudhatjuk tőle, hogy miért szépülünk meg a szextől, miért nincs a férfiaknak narancsbőrük, és milyen természetes házi szerek (fekete tea, vöröshagyma, méz stb.) válnak be bőrápolóként.

„A bőr a lélek tükre, a képernyő, amelyen láthatóvá válnak a bensőnk, a tudattalanunk történetei. Jó bűnügyi technikusok módjára bizonyítékok után kutatunk rajta. Hirtelen felfedezzük, hogy a bőr elmeséli, ha a lélek hiányt szenved valamiben, beszámol stresszről vagy a táplálkozási szokásainkról.

A ráncok gondokról és örömről árulkodnak, a hegek sérülésekről, a merevre botoxozott mimika az öregedéstől való félelemről, a pattanások némelyike pedig arról, hogy túl sok tejet, cukrot vagy fehér lisztet fogyasztunk. A száraz vagy a verejtékező bőr gyakran azt jelzi, hogy baj van a pajzsmirigy működésével. Aki tud olvasni a nyomokból, ámulva tapasztalhatja, hogy a látható sokszor elvezet a láthatatlanhoz.

Ez a könyv abban kíván segíteni, hogy a rajta lévő nyomokkal együtt jobban megértsük bőrünket – s vele együtt saját magunkat is. Ismerjük meg együtt ezt a csodát, és meglátod, tested végiglúdbőrzik az izgalomtól!”

Megjelenés dátuma: 2017. június 2.

Fordította: Fodor Zsuzsa

Oldalszám: 352

Ár: 3450 Ft

 

Erling Kagge: Csend a zaj korában – A világ kizárásának öröme

Erling Kagge norvég felfedező, hegymászó, esszéista, könyvkiadó, műgyűjtő. Elsőként vágott neki egyedül a Déli-sarknak. Ő az egyetlen kortárs felfedező, aki megjárta a Föld mindhárom pólusát: járt az Északi-sarkon, a Déli-sarkon és az Everesten.

Csendről szóló, személyes hangvételű könyvének megírására a kamasz lányaival folytatott beszélgetés és egy ennek hatására tartott egyetemi előadás inspirálta. Három kérdésre kereste a választ: Mi a csend? Hol van? Miért fontosabb, mint valaha? A kivételes tapasztalatokkal rendelkező szerző, aki utazásai során számtalanszor megélte az elhagyatottságérzés és magány jó néhány pillanatát, 33-féle módon közelíti meg a csend fogalmát.

Megjelenés dátuma: 2017. június 2.

Fordította: Kertész Judit

Oldalszám: 128

Ár: 2950 Ft

 

Forrás: Park Kiadó