Főkép

Ignacy Karpowicz: Szálkák

A szerelembe esésről már rengeteg könyvet írtak. Meg persze a szerelem elmúlásáról is. Talán a kapcsolatok béklyóját is elégszer elemezték. No de mi a helyzet a ragaszkodással, a hétköznapok által ostromolt szeretettel, a feladatok és fáradságok által betemetett együvé tartozással? Mi van a lángra lobbanás és a kihűlt hamu között? Ignacy Karpowicz figurái különlegesek ugyan, de a felszín alatt valójában mindannyian átlagos, hétköznapi szereplők, akik a mindennapok taposómalmában sem felejtették el a szerelem ízét, s akik szeretnének kitartani a választottjuk mellett, és a finom halhússal együtt valahogy megpróbálják lenyelni a köhögtető szálkákat is. Esendő, ám eredendően nagyon is jó emberek.

Fordította: Körner Gábor

Oldalszám: 472

Ár: 3900 Ft

 

Afonso Cruz: Virágok

Két férfit sodor egymás mellé az élet: az idősebb egy műtét következtében elveszítette a személyes emlékeit, melyeket erősen meghatározott a diktatúra, a fiatalabb pedig a hétköznapokba belefásulva nem tudja, hogyan is tehetné emlékezetessé az életét. Az idősebb nem emlékszik a részletekre, a fiatalabb pedig elveszik közöttük. Hogyan segíthetnének egymáson, ha már magukon sem tudnak? Együtt erednek az elfeledett múlt nyomába, hogy összerakják egy ember történetét mindabból, amit az ismerősei tudnak róla elmondani. A fado-énekesnő, a hős görögök soha nem síró leszármazottja, a főállású bohóc – mindannyian mesélni kezdenek, s a történetüket mint egy-egy szál virágot nyújtják át. Talán sikerül a virágokból összerendezni egy csokrot. Talán sikerül felvenni a harcot az ürességgel. Talán a virágok megmutatják mindazt, amiről soha nem szabad megfeledkeznünk. Talán mindkét férfinak sikerül méltóvá válnia a virágokhoz...

Fordította: Bense Mónika

Oldalszám: 252

Ár: 2900 Ft

 

Szvetelszky Zsuzsanna: Rejtett szervezetek

Az informális kommunikáció hatalma

„A hírnevet számtalan jó cselekedettel lehet csak felépíteni, de egyetlen rossz mozdulattal le lehet rombolni” – mondta Benjamin Franklin a 18. században. Ez a rossz mozdulat a 21. században egy gombnyomás is lehet: már nemcsak a munkahelyi büfében vagy az irodaház emeleti teakonyhájában terjednek a vállalati hírek, hanem az „online folyosókon” is.

A könyv célja, hogy a munkahelyi szóbeszéd működését, a szervezetek rejtett kommunikációs folyamatait vizsgálva bemutassa az informális vállalati kommunikáció tipikus vonásait. Minél több beosztott elégedetlen a vállalat hivatalos információival, vagyis minél kevésbé megfelelő a formális kommunikáció, annál kiterjedtebb és intenzívebb lesz a cégen belüli informális eszmecsere. Minél kevesebb energiát fektet abba a vezetés, hogy maga uralja ezt a területet, annál nagyobb hitele lesz a beosztottak pozitív, negatív vagy éppen ellentmondásos véleményének, s így a vállalaton belül – a formális mellett – létrejöhet a rejtett szervezet.

Az informális kommunikáció megismerése, a formális kommunikációtól való eltéréseinek feltárása, a belső hálózatok feltérképezése és irányítása nem a hatalom vagy a manipuláció eszköze, hanem az egészséges és hatékony szervezeti működés lényeges aspektusa, tehát minden vezető számára fontos feladat.

Oldalszám: 208

Ár: 2900 Ft

 

Jaroslav Rudiš: Nemzeti sugárút

Magányos bunyósok klubja

A bunyós Vandam a várossal, a közelmúlttal és a család démonaival vívott örök párbajáról mesél. Volt drogfüggő, és börtönben is ült. Lenyűgözi a hadtörténet, a törzshelyén szívesen móresre tanítja azt, akit kell. Büszke rá, hogy az 1989. novemberi tüntetésen a Národní třídán ő ütött először, kirobbantva ezzel a forradalmat”. Rudiš legújabb, valós események által inspirált kötete telitalálat. Durva, egyszersmind melankolikus történet a prágai panelvalóságról, amelyben az emberek és a házak dacolnak a természettel és az elkerülhetetlen véggel.

Fordította: Peťovská Flóra

Oldalszám: 136

Ár: 2200 Ft

 

 

 

 

Francesco Fioretti: Sötét erdő

A pokol regénye

Francesco Fioretti Dante-kutató, s miután kikapcsolódásként egy Caravaggióról írt regénnyel a populáris irodalom területét is felfedezte, úgy gondolta, hogy a nyugati kultúra egyik legnagyobb műve, az Isteni Színjáték megérdemelne egy kortárs interpretációt.Ebben a vakmerő vállalkozásban tűnik ki igazán Dante művének döbbenetes aktualitása. Kifinomult stílus és energia hatja át Fioretti munkáját, melyben Dante a pokoljárás során az abszolút gonoszság, a rossz és a bűn eredetét kutatja – kíméletlenség és együttérzés viaskodik a felperzselt tájon.

Fordította: Horváth Csaba

Oldalszám: 220

Ár: 2800 Ft

 

 

Lente Gábor: Vízilónaptej és más történetek kémiából

Nem gondoltuk volna, hogy a vízilovak magas fényvédő faktort tartalmazó izzadsággal védekeznek a tűző nap ellen. De azt sem, hogy Shakespeare darabjaiból kiolvasható a drámaíró természettudományos érdeklődése és az asztrológusok iránti megvetése. Az is újdonság,hogy Jókai fölöslegesen méreti Berend Ivánnal az ózon mennyiségét,és valószínűleg az sem közismert, hogy a Royal Society of Chemistry Sherlock Holmes tudományos munkásságát 2002-ben tiszteletbeli tagsággal díjazta. Képzeletbeli személyt ilyen megtiszteltetés még nem ért!

Lente Gábor írásaiból azt is megtudjuk,hogy mely jelentős politikusok,lázadók, zeneszerzők voltak középszerű vagy tudományosan eredményes kémikusok. Sőt, az első tudományos konferenciáról is olvashatunk. Jóllehet, a megértéshez itt-ott a matek, a fizika, a kémia eszköztárával is rendelkeznünk kell, valójában azonban a természettudós különleges szemléletét ismerjük meg ebből a válogatásból.

Ár: 2900 Ft

 

 

Fehér Krisztina: Babák a hangok világában

A könyv izgalmas utazásra hív a hangok világába, ráadásul nem akármilyen társaságban! A túra vezetői a téma legifjabb szakértői, a babák. Ők valami olyanra képesek,ami nemcsak a szülőket, de a kutatókat is bámulatba ejti:játszi könnyedséggel sajátítják el az anyanyelvüket. Vajon hogyan csinálhatják? A szerző a gyereknyelvi kutatásoknak egy speciális szeletét mutatja be, azt a szűkebb területet,amely a csecsemők hang- és hangsorészlelésével foglalkozik.Az olvasó a nyelvelsajátítás első egy évét ismerheti meg, azt a kalandot, amit a csecsemők a hangok változó és változatos világában élnek át. Mindezt „forró nyomon”,de mégsem feltétlenül szigorú időrendben haladva.

A könyvnek főszereplői, de nem kizárólagos szereplői a babák. A felmerülő kérdésekre több esetben úgy kapunk választ, hogy óvodákba, iskolákba is ellátogatunk, vagy éppen a magyar nyelvterület különböző tájain barangolunk,és a nyelvjárásokkal ismerkedünk.

A túra végére mindenki felfedezheti azt, amit a csecsemők már tudnak: az emberi nyelv változása és változatossága sokkal lenyűgözőbb annál, mint amilyennek az iskolai nyelvtanórák merev szabályai mutatták.

Oldalszám: 220

Ár: 2900 Ft

 

Ari Turunen: Hát nem tudjátok, ki vagyok?

A pökhendiség története

„Gratulálok! Minden valószínűség szerint ez a legjobb könyv, amelyet valaha a kezébe vett!”

--

Úgy ám: mi, emberek mindig is igen nagyra tartottuk magunkat.

Elvégre ki járt rajtunk kívül a Holdon? Ki térképezte még fel a saját génállományát? Igazán megérdemeljük a tiszteletet!

Vagy mégsem?

Hiszen mintha mamutvadász őseink szokásain olyan sokat nem finomítottunk volna…

Háborúk, gazdasági válságok, gyűlölet és bukások végtelen sora…

Fejébe szállt a dicsőség?

A legjobb alkalom, hogy elolvassa ezt a könyvet, mely elvezeti a pökhendiség gyökereihez.

A végére nem csupán okosabb lesz, de vidámabb is.

No meg persze végre megismerkedik az önkritika és az önirónia áldásos hatásaival.

Fordította: Bába Laura

Oldalszám: 192

Ár: 2900 Ft

 

Fromann Richárd: Játékoslét

A gamifikáció világa

A Huizinga által megálmodott homo ludens korszaka ma a gamifikációban valósul meg: „A könyv főhőse a Játékos Ember, akit a szerző az online világban vizsgál, bemutatva a sokszereplős játékok köré szerveződő közösségeket, melyek átlépik a földi országok határait” – írja Csepeli György.

„A 21. század egyik legfontosabb erőforrása a figyelem: rávenni az embereket arra, hogy odafigyeljenek ránk, a termékünkre, a műsorunkra, a szavainkra... De nem elég ezt a figyelmet megszerezni, meg is kell tudni tartani mindaddig, amíg a mondanivalónk tart. Ennek egyik leghatékonyabb módja, ha gamifikáljuk, játékosítjuk azt, amit csinálunk; a versengés ugyanis olyan alapvető emberi tulajdonság, amely hosszú távú elköteleződést szül. Fromann Richárd könyve megmutatja, hogy miért és hogyan versengenek az emberek, hogyan tudjuk játékossá tenni a világot körülöttünk, és ez miért fontos. Hiánypótló műről van szó, magyar szerző tollából, a magyar viszonyokból kiindulva nem született még e témában ilyen átfogó könyv. Fromann elkötelezett játékkutató, az egyik legjobb idehaza. Érdemes odafigyelni mindarra, amit erről az új, globális trendről mond.” - Pintér Róbert

Oldalszám: 224

Ár: 3500 Ft

 

Forrás: Typotex Kiadó