Főkép

Molnár Jacqueline: Robotok

„Ebben a könyvben a csodálatos Molnár Jacqueline ismét elképesztő tűzijátékot rendez, és kiderül, hogy a gépekhez nem kell fizika, anélkül is izgalmasak. Meg hogy a robot is ember. Vagy az ember is robot?” Lackfi János

Molnár Jacqueline a kortárs magyar gyerekkönyv-illusztráció egyik legeredetibb alkotója, aki a Robotok című képeskönyvében új arcát mutatja meg. Nemcsak ő illusztrálta a könyvet, hanem a szövegét is ő írta. A kerettörténet szerint egy 0243 nevű, hétköznapi robot mondja el, hogy milyen is az élet Robotországban. Megtudjuk, hogy az ott dolgozó gépek épp olyan különbözőek, mint mi, emberek. Ez a költői szépségű, elgondolkodtató picture book tehát csak látszólag mesél a robotokról; igazi célja az (emberi) érzelmek sokféleségének feltárása. Molnár Jacqueline képes néhány mondattal és gyönyörű, humoros festményeivel megmutatni a 3–7 éves „olvasónak”, hogy a robotokkal együtt hogyan kezelheti dühét vagy épp szomorúságát. A szeretet és a szerelem pedig még a gépeket is „furcsa lényekké” változtatja, akik kísértetiesen hasonlítanak ránk.

Az animációs filmesként indult, Barcelonában élő grafikus eddig harminc könyvhöz készített összetéveszthetetlen hangulatú képeket. A Móra Könyvkiadó részére eddig tizenkét kötethez készített illusztrációkat: hatot Lackfi János írt, és további kettőt ő fordított, illetve válogatott. A két alkotó egymásra találása hasonlóan egyedi humorú könyveket eredményezett, mint Janikovszky Éva, illetve Lázár Ervin és Réber László esetében.

Oldalszám: 48

Ár: 2699 Ft

 

Vig Balázs: Todó kitálal a suliról – nem csak alsósoknak

„Felsőben minden tárgyat más fog tanítani. Jövőre érzékeny búcsút veszünk Szandi nénitől. Szerintem nekem sikerül majd visszatartanom a könnyeimet búcsúzáskor.” – TODÓ

Az óvodában nem könnyű az élet, ezt már tudjuk, Todó elmesélte nekünk. És mi a helyzet az iskolával? Hamar kiderül, hogy nem is olyan egyszerű a beilleszkedés és a barátkozás. Hát még, ha valaki nem tudja fejből a Himnusz szövegét az évnyitón, dobálják a táskáját, botrány robban ki a saras váltócipője miatt, vagy titkos videót mutatnak neki a szünetben. Todó a tőle megszokott nagy igazságérzettel és mesélőkedvvel vezeti végig olvasóit az alsó tagozat megpróbáltatásain, és kitálal iskolásoknak, szüleiknek, sőt a tanítóknak egyaránt.

Oldalszám: 96

Ár: 2499 Ft

 

Alessandro Gatti: Kolumbusz Kristóf, a határokat nem ismerő utazó (NAGYMENŐK sorozat)

A genovai hajós egész életét egy álomnak szentelte: Európából Nyugat felé hajózva, a Föld megkerülésével elérni a mesés Kelet partjait! Kolumbusznak 41 éves koráig kellett várnia, mire támogatókra talált, végül három vitorlással és maroknyi legénységgel felfedezett egy addig ismeretlen földrészt. Ezzel az emberi történelem új, zavaros és kegyetlen szakasza vette kezdetét, amely Kolumbusz személyes sorsát is megváltoztatta.

Fordította: Todero Anna 

Oldalszám: 80

Ár: 1499 Ft

 

 

 

Sabina Colloredo: Kleopátra, a sivatag királynője (NAGYMENŐK sorozat)

Kleopátra már fiatal lányként is makacs, lázadó természetű, de tele van tudásszomjjal. Vonzerejének köszönhetően meghódítja Julius Caesart és Marcus Antoniust. A szerelem mellett az a vágy vezérli, hogy egyetlen nagy birodalmat hozzon létre. Végül minden másképp alakul. De őt még a végzet sem tudja megtörni.

Fordította: Todero Anna 

Oldalszám: 80

Ár: 1499 Ft

 

 

 

 

Balázs Ágnes: Kalózkaland a szófajok szigetein (Mesélő nyelvtan 3.)

Irkafirka Iringó és barátai minden este táncmulatságot tartanak az Igék szigetén, hiszen kiszabadították Tündérszép Ilonát a mocsári banya fogságából, és teljesítették a küldetést, amivel megbízta őket a Hangok földjének uralkodója. A legnagyobb ünneplés közepén azonban félelmetes külsejű kalózcsapat ront rájuk. A kalózok megkötözik a királyt és Árgyélust, s mire bárki észbe kaphatna, már tovább is repülnek égi hajójukon a két fogollyal. A hangok csapatának nem marad más választása, minthogy a kalózok után induljon, a felderítő úton különös népekkel ismerkednek meg: a Szófajok szigetein élő számnevekkel és névmásokkal.

A meséhez kapcsolódó foglalkoztató feladatok és a letölthető zenei anyag segítségével játszva elsajátítható a magyar nyelvtan. A könyv a 4. osztályos tananyag nyelvtani ismereteire épül. Használható kiegészítő tananyagként, fejlesztésre, ismétlésre felsőbb éveseknek is.

Oldalszám: 144

Ár: 2499 Ft

 

Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd (Kalle-trilógia)

Mihez kezdene Sherlock Holmes egy békés kisvárosban, ahol nincsenek bűntények, és ezért nincs is mit kinyomozni? Holmes elmenekülne egy ilyen helyről – Kalle Blomkvist, az ifjú mesterdetektív persze nem megy sehova, hiszen még csak tizenhárom éves, és itt él a családja meg a két legjobb barátja: Anders és a vagány Eva-Lotta, akibe titokban fülig szerelmes. Kalle minden felbukkanó idegenben bűnözőt lát – és ezúttal talán nem téved: Einar bácsi valóban gyanús alak, pisztolyt hord magánál, és bárhová besurran a tolvajkulcsával. Kalle az évszázad bűnesetét szimatolja, barátai viszont inkább belevetnék magukat a Rózsák háborújába, a szokásos nyári csatározásba a rivális gyerekcsapattal. Bandaháború vagy bűnüldözés? Egy biztos: a nyomozás csakis akkor lehet sikeres, ha Anders és Eva-Lotta is Kalle segítségére siet.

Csaknem hetven év telt el azóta, hogy Astrid Lindgren az izgalmas Kalle-trilógiával megteremtette a skandináv krimi ifjúsági változatát – most ennek a sorozatnak az első kötetét tartja kezében az olvasó.

Fordította: Tótfalusi István

Oldalszám: 200

Ár: 2499 Ft

 

Arany János, Kemény Zsófi: Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában (REPOSZT - KLASSZIKUSOK FIATALOKNAK)

Olvasni jó, verset olvasni még jobb. Mondják, mégis kevés fiatal olvas verseket. Ha valakik, akkor a szlemmerek képesek megmutatni a fiataloknak, hogy mennyire érdekesek ma is a száz-százötven évvel ezelőtt írt versek. Kemény Zsófi versválogatása és a versek kommentjei arról győznek meg: Arany János menő, és nem érdemes félresöpörni.

Oldalszám: 128

Ár: 1999 Ft

 

 

 

 

 

József Attila versei Gábor Tamás Indiana válogatásában (REPOSZT - KLASSZIKUSOK FIATALOKNAK)

104 oldal, 1999 Ft

József Attila huszonnyolc-huszonkilenc éves korában készített a korábbi költészetéből egy válogatott kötetet, és ahhoz nagyon szigorúan átválogatta mindazt, amit korábban írt. Indiana válogatása vitatkozik ezzel: egészen másokat emel ki, főleg a 16-20 éves József Attilát szereti, azt középiskolás, majd egyetemista-fiatal értelmiségi költőt, aki keresi önmagát, a saját hangját, a saját mondanivalóját, aki meg akarja alkotni a saját költészetét. Aki még nincs kész, hanem forrongásban van, akiben az indulat már erős, de a formát még keresi.

Oldalszám: 104

Ár: 1999 Ft

 

 

Ruth Olshan: Minden, ami szép

Tammie majd elolvad a pisztáciafagyitól. És a sírfeliratoktól. Naponta végigjárja a temetőt, és lefotózza az ütősebb szövegeket. Különc szokásának nyomós oka van: az agyára telepedő óriási vérrög, ami bármikor felrobbanhat, és megölheti Tammie-t. A lány az ideális sírfelirat helyett a tökéletes pasira talál rá. Vajon Fynn elfogadná őt a fejében ketyegő időzített bombával együtt is?

Fordította: Nádori Lídia

Oldalszám: 280

Ár: 2499 Ft

 

 

 

 

 

 

Caroline Solé: Szavazz rám!

Indult egy új valóságshow: Az emberi szükségletek piramisa. 15 000-en veszünk részt a játékban, ám öt hét múlva már csak egyvalaki marad. Tizennyolc éves vagyok, egy dobozkartonon lakom, az utcán, Londonban. Még nem létezem. De baromi nagy a kockázata, hogy valakivé válok, sőt celeb leszek. És ennél rosszabb nem is történhetne velem.

Fordította: Pacskovszky Zsolt

Oldalszám: 128

Ár: 1999 Ft

 

 

 

 

 

 

Astrid Lindgren: Háborús napló 1939-1945

Tizenhét bőrkötéses füzet. Valamennyi egy ruháskosárban lapult Astrid Lindgren hajdani lakásában, és csak egy évtizeddel az írónő halála után, 2013-ban került elő. A füzetek egyetlen naplóvá állnak össze, a kézírásos bejegyzések mellett több tucat újságcikk is található, valamint olyan levélátiratok, amelyekhez Lindgren a „piszkos meló” során jutott hozzá. Maga nevezte így rejtélyes munkáját, amelyet a svéd titkosszolgálat megbízásából végzett.

Annyira gördülékenyen és élvezetesen fogalmazott már akkor ez a rendkívüli ambícióval megáldott háziasszony, aki naplójában követni, dokumentálni és lehetőség szerint megérteni igyekezett a korszak bonyolult világpolitikáját. Azontúl, hogy éleslátással és fejlett kritikai érzékkel közelít a megismerhető adatokhoz, és értőn elemzi őket, családanyaként egészen új témákra is kitér – az élelmiszerektől és születésnapi ajándékoktól a gyermeknevelés problémáin keresztül a nemzeti lelkiismeret háborgásáig –, így teremtve még hivatalos íróvá válása előtt új műfajt: a női hadinaplót.

Az olvasmányos, precíz mondatokkal megírt szöveg megállja a helyét történelmi forrásként, ugyanakkor irodalomtörténeti dokumentumként is olvasható, hiszen Astrid Lindgren ezekben az években írta nagy sikert aratott regényét, a Harisnyás Pippit, amely meghozta számára a világhírt.

Fordította: Holländer Judit

Oldalszám: 232

Ár: 2999 Ft

 

Forrás: Móra Könyvkiadó