Főkép

Amerikában meglehetősen zajos sikert aratott a Dexter című tévésorozat, melynek alapját Jeff Lindsay (polgári nevén Jeffry P. Freundlich) regénysorozata adta, főszereplője pedig nem más, mint Dexter Morgan, a Miami Rendőrkapitányság vérnyom-elemzője, aki nappal igyekszik a társadalmi normák által normálisnak tartott életet élni, hivatali óráin kívül viszont hidegvérű sorozatgyilkos, különös kegyetlenséggel megölt áldozatai pedig olyan emberek,  akiket az igazságszolgáltatás vagy el sem tud kapni, vagy felmentik őket.

 

Sok idő telt el a sorozat első részének megjelenése óta, ráadásul elég sok minden történt Dexter barátunkkal az elmúlt évek alatt, így arra gondoltuk, hogy addig is, amíg elkészül cikkünk a nyolcadik kötetről, nem ártana egy kis emlékeztető az előzményekről.

 

 

 

Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai

Dexter-sorozat 1.

 

Nappal sármos rendőrségi szakértő. Éjszaka brutális sorozatgyilkos. Hát lehet egy ilyen embert nem szeretni?

Íme Dexter Morgan, a báránybőrbe bújt farkas. Jóképű, jó humorú, udvarias és végtelenül kellemes ember, aki a Miami rendőrség szakértőjeként dolgozik. De a gyerekkorában őt ért traumák hatására folyamatos küzdelmet vív dühödt démonaival. Nincs mit szépíteni a dolgon: Dexter Morgan egy sorozatgyilkos. Bár pszichopatának elég szimpatikus, hiszen kizárólag rossz embereket öl meg.

Aztán amikor kegyetlen gyilkosságsorozat áldozatai bukkannak fel egymás után a városban, és a tettes módszereiben Dexter mintha a sajátját vélné felismerni, cselekednie kell. Kénytelen lesz végére járni az ügynek. Ja, és természetesen le kell csillapítania egyre veszettebbül dühöngő démonait is, ami szintén nem egyszerű feladat.

 

Cikkünk a sorozat első részéről

 

Részlet az első részből

 

 

Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter

Dexter-sorozat 2.

 

Amikor éppen nem a miami rendőrség kötelékében dolgozik, Dexter minden rendelkezésre álló szabadidejét barátnőjével, Ritával és annak két tüneményes gyermekével tölti. Sörözik, tévét néz, bújócskázik, és a legjobb úton halad afelé, hogy sorozatgyilkosból ideális családapává váljon. De mennyi időnek kell eltelnie, amíg a benne lakozó Sötét Utas nem kényszeríti Dextert arra, hogy engedje újra szabadon dühödt démonait?

 

Aztán egy különösen brutális és perverz sorozatgyilkos kezdi szedni az áldozatait Miamiban, akinek a módszerei még magát Dextert is megrémisztik. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ezt a szörnyeteget csak egy másik szörnyeteg kaphatja el.

 

Cikkünk a sorozat második részéről

 

Részlet a második részből

 

 

 

 

Jeff Lindsay: Dermedt, dacos Dexter

Dexter-sorozat 3.

 

Dexter Morgan hozzászokott a borzalmak látványához, annál is inkább, mert szereti maga elkövetni őket. A külvilág felé példaszerű életét egyetlen szabály szerint éli: csak a nagyon rossz embereket szabad megölni.

Dexter szorgosan dolgozik a miami rendőrségnél vérnyom elemzőként, segíti menyasszonyát két csodálatos (és némiképp egyedi) gyermekének felnevelésében, és tervezgeti a telihold fényében tett kis kirándulásait. Aztán minden megváltozik. Helyszínelni hívják egy hátborzongató kettős gyilkossághoz és Dexter Sötét Utasa valami egészen dermesztőt érzékel, és mindent hátrahagyva megfutamodik.

Belső Hangja nélkül Dexter egyedül kényszerül megbirkózni a helyzettel - követelőző testvéréről, Deborah-ról, kissé túlpörgött menyasszonyáról, Ritáról és minden idők legijesztőbb esküvőtervezőjéről nem is szólva.

Ennél is nyugtalanítóbb azonban, hogy Dexter lassan rájön, hogy valami nagyon sötét és nagyon hatalmas vetett szemet rá. Tudásának minden morzsájára szüksége van ahhoz, hogy megtalálja ellenségét, illetve meglelje és megértse a Sötét Utast. Hogy megtalálja, fel kell tennie a kérdést, amit sosem mert: kicsoda a Sötét Utas, és honnan jön?

 

Cikkünk a sorozat harmadik részéről

 

Részlet a harmadik részből

 

Jeff Lindsay: Dexter darabokban

Dexter-sorozat 4.

 

Dexter Morgan egyik napról a másikra ismeretlen világban találja magát: hobbiját, mely kimerül abban, hogy holdfényes éjszakákon szorgalmasan vágja a gonosztevőket hűvös halomba, kénytelen egy időre feladni, és bátran szembenézni mindama borzalommal és megpróbáltatással, amit egy Párizsban eltöltött nászút állíthat elébe, beleértve a modern művészeteket is. És bár szerencsésen hazaér szülővárosába, Párizs szelleme követi: egy újhullámos, a korszerű technikát a klasszikus hatásvadászattal elegyítő, megbántott művész fenyegeti Dexter szabadságát és családja életét.

Ráadásul húgában, Deborah-ban is kétely ébred bátyja szabadidős tevékenysége felől, és munkahelyén, az eddig második otthonául szolgáló miami rendőrkapitányságon is egyre többen tesznek fel neki kínos kérdéseket. Pedig Dexter nem vágyik másra, csak békés, a társadalom érdekeit szolgáló vérengzésre, oldalán szerető, bár némileg tájékozatlan hitvesével, Ritával, és két fogadott gyermekével, akiket lelkiismeretesen nevel a sajátjához hasonló boldog, produktív életre...

 

Cikkünk a sorozat negyedik részéről

 

Részlet a negyedik részből

 

 Jeff Lindsay: Dexter dicsfényben

Dexter-sorozat 5.

 

Dexter Morgan vidám, gyilkosságokkal teli életébe komoly változás köszöntött be. Miami városának profi vérfoltelemzőjéből a közelmúltban apa lett - a három és fél kilónyi gyönyörűség, Lily Anne apukája -, és a sötét késztetései furcsa módon mintha elhagyták volna. Tényleg kezdene lágyszívű apucivá válni? Ezentúl plüssmackókat tart magánál hűséges kése, szigetelőszalagja és damilja helyett? Mit tehet ilyenkor egy sorozatgyilkos?

Dexter azt a feladatot kapja, hogy kezdje meg a nyomozást egy tizennyolc éves lány után, akit, úgy tűnik, egy bizarr szekta rabolt el - talán vámpírok? Esetleg egyenesen kannibálok? Semmi nem ad akkora ihletet Dexternek, mint hivatalos munkájának megszokott ritmusa. Húga segédjeként Dexter egy olyan ügybe ássa bele magát, ami lépésről-lépésre egyre kellemetlenebb lesz. És csak hogy még inkább megbonyolítsa az amúgy sem egyszerű életét, hirtelen felbukkan valaki Dexmúltjából, aki veszedelmesen beférkőzik a magánéletébe, azzal fenyegetve, hogy tönkreteszi az egyetlen dolgot, ami mögött hősünk valódi énje elrejtőzhet: a családját.

 

Cikkünk a sorozat ötödik részéről

 

Részlet az ötödik részből

 

 

Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Dexter-sorozat 6.

 

Dexter Morgan nem egy átlagos sorozatgyilkos. A nappali műszakban is örömét leli, amikor éppen vérfoltelemzést végez a Miami Rendőrkapitányság alkalmazásában, de igazából az éjszakai hobbiját élvezi... amikor gyilkosokra vadászik. Úgyhogy egyáltalán nem teszi boldoggá a felfedezés, miszerint valaki a nyomában jár, megfigyeli őt és utánozza a módszereit - Dexter kifejezetten rosszul viseli a boldogság hiányát, viszont megvannak a módszerei arra, hogy számára élvezetes módon intézze el a problémáit.

 

A Dexter-sorozat előző öt sikerlistás könyvéhez hasonlóan a Dupla Dexter ugyanazt a morbid humort, izgalmat és feszültséget nyújtja az olvasónak, ami már eddig is hatalmas nemzetközi sikert hozott Jeff Lindsay-nek.

 

Cikkünk a sorozat hatodik részéről

 

Részlet a hatodik részből

 

 

 

Jeff Lindsay: Dexter és a végső vágás

Dexter-sorozat 7.

 

Ilyet még a tévében sem látni!

Amikor a televíziós sorozatok legnépszerűbb sztárjai megérkeznek Miamiba, és a helyi rendőrkapitánysággal kialakított szakmai összefonódás következményeképpen igen közeli kapcsolatba kerülnek egy Dexter Morgan nevű lámpalázas vérfoltelemzővel, Hollywood megkapja, ami neki jár.

A szupersztár Robert Chase híres arról, hogy teljesen beleéli magát a szerepeibe, ezért semmi meglepő nincs abban, hogy levakarhatatlanul rátapad Dexter Morganre, a fánkrajongó, de egyébként végtelenül hétköznapinak tűnő laborosra, miközben a sorozata többi szereplőjével együtt a valódi zsaruk munkáját kutatják a Miami Rendőrkapitányságon. Chase a színészi játéka tökéletesítése végett Dexter minden egyes mozdulatát leutánozza, és megpróbál a lelke mélyéig leásni.

Ezzel csak egyetlen apró kis gond van... Nevezetesen az, hogy Dexter hobbija a legvérengzőbb gyilkosok levadászása és megbüntetése, akikhez az igazságszolgáltatás keze nem ér el. Az ilyen titkok jobb, ha nem kerülnek rivaldafénybe, vagy felfuvalkodott hollywoodi egók fürkész szeme elé, legalábbis, ha Dexter még nem kíván villamosszékbe ülni. Semmire nem vágyik kevésbé, mint spotlámpákra és lesifotósokra... de a hírnév csábító szirénhangjának hatása alól ő sem tudja kivonni magát.

Jeff Lindsay a maga találóan ördögi humorával és tökéletes ütemezésével ismét bizonyítja, hogy külön kategóriát alkot a műfajon belül, és eddig vitathatatlanul ez a legmesteribb műve.

 

Cikkünk a sorozat hetedik részéről

 

Részlet a hetedik részből