Főkép

A Magyar Képregény Szövetség 12. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Várjuk a képregényolvasókat és gyűjtőket, az óvatos érdeklődőket és a fanatikusokat május 8-án, vasárnap 10 órától. PROGRAMOK: A rendezvény a képregény minden területét egyesíti: vásár, szakmai és szórakoztató programok, vetítések, játékok, képregényes rögtönzések. 

 

Vendégünk az Eisner-díjas izraeli képregényalkotó, Rutu Modan, valamint Alessio Fortunato (Olaszország), Kivi Larmola (Finnország), Pertti Jarla (Finnország). A fesztiválon adjuk át az Alfabéta-díjat, az egyetlen magyar képregényes elismerést. Várjuk az érdeklődőket két előadássorozatra: a small press képregénykiadásról és hazai alkotók műhelytitkairól.

A fesztivál plakátját Garisa H. Zsolt készítette.

 

Külföldi vendégek

- Rutu Modan (Izrael)

- Alessio Fortunato (Olaszország)

- Kivi Larmola (Finnország)

- Pertti Jarla (Finnország)

- Emmi Valve (Finnország)

- Vesa Kataisto (Finnország)

- Harri Römpötti (Finnország)

 

Képregénydíj-átadás

Az Alfabéta-díj a magyar képregényes szakma legnagyobb elismerése, melyet 2006 óta ítélnek oda a megelőző év legjobb képregényeinek, előre meghirdetett kategóriákban. 2014 óta a képregényes termésből állandó előzsűri válogat, a shortlist alapján pedig egy tizenöt főre bővített zsűri dönt. Ez az alkalomra felkért képregényalkotókból, kritikusokból, grafikusokból, egyetemi tanárokból áll.

  • Alfabéta-díj a legjobb 2015-ben megjelent kép-novelláért (jelöltek)
  • Alfabéta-díj a legjobb 2015-ben megjelent kép-regényért (jelöltek)
  • Korcsmáros Pál életműdíj – kapja Haui József

Magyar sztárvendég

Till Attila, aki a Tiszta szívvel című film képregényes kötődéseiről mesél. A magyar képregényes szubkultúrából többen statisztáltak a film képregényes jeleneteiben.

 

Tematikus előadások

  • A Small Press képregénykiadásról itthon és Finnországban - előadássorozat
  • Mappanyitogató: hazai képregényesek műhelytitkaikról - előadássorozat
  • Alfabéta-díjra jelöltek előadásai
  • A magyar fanzine-kultúra

Új magyar megjelenések és vásár

Számos magyar alkotó és kiadó időzíti a fesztiválra új megjelenését: folytatódnak már ismert sorozatok szuperhősökkel és nélkülük, nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai (Zórád, Korcsmáros-Rejtő, Fazekas Attila). A hazai szerzői színtér is készül új megjelenésekkel, például Madarász Gergely és Halmi Zsolt. Külföldi vendégeink közül Rutu Modantól és Kivi Larmolától jelenik meg magyarul képregén, illetve magyarul is elindul az olasz Dampyr sorozat.

A vásártérben szerzői képregényesek, fanzine-osok, és nagyobb kiadók állítanak standot. A fesztivál vásártere nem azonos az évente kétszer megrendezett képregénybörzével, használt képregények és relikviák nem lesznek kaphatók.

 

Comic Jam – közös rajzolás

A képregényfesztiválban az a jó, hogy a látogatók nem csak a színpadról figyelhetik, vagy a dedikálások során kerülhetnek kapcsolatba a magyar képregényesekkel, hanem együtt is rajzolhatnak és beszélgethetnek velük. A comic jam lényege a közös alkotás és improvizáció, ahol nem csak a kiművelt rajzkészségek számítanak.

 

Külföldi vendégek

Rutu Modan (Izrael)

Képregényalkotó, illusztrátor. Első képregényes munkája a Mad magazin héber kiadásának a szerkesztése volt, ezt követően hozta létre egy kollégájával 1995-ben az Actus Tragicus csoportot, 1997-ben az év fiatal rajzolójának választották, és az ő munkája lett a legjobb illusztrált gyermekkönyv. 2007-ben megjelent első hosszabb képregényét több nyelvre lefordították, az Exit Wounds Olaszországban és Franciaországban is elismerést nyert, majd Amerikában az Eisner-díjat is neki ítélték. Miután rövid történeteket készített a New York Times-nak és különböző antológiáknak, következő nagyobb műve, a The  Property ismét hatalmas sikert hozott a számára, köztük egy újabb Eisner-díjat 2014-ben. A 12. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon az Izraeli Kulturális Intézet támogatásával vesz részt. A rendezvényre két képregényfüzet jelenik meg tőle, korlátozott példányszámban, a Legnagyobb rajongója (Your Number One Fan, 2007), valamint a Jamilti (2003) és a Kis nyulacska (Haut les mains, peau de lapin, 2009, amely eredetileg egy francia antológiában szerepelt, Igal Sama forgatókönyve alapján).

A fesztiválon beszélgetésen vesz részt és dedikál.

 

Alessio Fortunato (Olaszország)

Képregényrajzoló, 1995 óta készít képregényeket különböző olasz kiadóknak, a legismertebb sorozatok a korai időszakból a Lazarus Ledd és a John Doe voltak. Rövidebb képregényeket is rajzolt magazinoknak, majd 2011-ben szerződött a Bonellihez, ahol eddig öt Dampyr-története jelent meg. A fesztiválra újrainduló Dampyr-sorozatba az ő munkáiból válogatott hazai kiadója. A 12. Budapest Nemzetközi Képregényfesztiválon az Olasz Intézet és a Frike Comics támogatásával vesz részt.

A fesztiválon beszélgetésen vesz részt és dedikál.

 

Kivi Larmola (Finnország)

Képregényalkotó, az 1970-es évek vége óta aktív, 1991-ben elnyerte a finn képregényszövetség nagydíját. Idejét a képregénykészítés és a zenélés között osztja meg, utóbbi gyakran szolgál témaként munkáiban. A fesztiválra megjelenő, Úton című gyűjteményes füzetébe önéletrajzi jellegű művek kerültek be.

A fesztiválon magyarul is elérhető kiadványát dedikálja.

 

Pertti Jarla (Finnország)

Képregényalkotó, 1991 óta jelennek meg munkái. Először Fingerpori című tiszteletlenül humoros sorozatával tűnt fel, amely a Helsingin Sanomatban jelent meg. Egészen más hangvételű tavaly magyarul is megjelent munkája, a Cserep kapitány, amely az orosz polgárháború (1919-22) idején játszódik. A fesztiválon a Comicsmania kiadó vendége.

A fesztiválon magyarul is elérhető kiadványait dedikálja.

 

Tematikus előadások:

Small Press képregénykiadás

Annyit halljuk, hogy Magyarországon kicsi a képregénypiac, hogy nincs kereslet, és emiatt nincs kiadás. Vagy túl kevés. Mindenesetre nem elég. Tavaly a fesztiválon az országos terjesztésű magazinok, az Epicline és a Titánember kapott szót, idén a small press könyvkiadást vesszük górcső alá három előadással:

Finnished comics. A fénymásolótól a profi marketingig .- Vesa Kataisto, a finn Arktinen Banaani (igen, sarki banánok) kiadó vezetője a finn képregénypiac történetéről ad elő, és arról, hogyan bűvölte el Pertti Jarla Fingerporija a finneket. Angol nyelven, tolmácsolással.

Az ötlettől a forgatókönyvig - Harri Römpötti (újságíró, kritikus) és Emmi Valve (képregényalkotó) egy izgalmas kísérleti workshopról beszélnek, amelynek keretében fiatal képregényalkotók a kreatív írás módszereivel dolgoztak képregényötleteiken. Az előadók bemutatják a munka fázisait és az elkészült kiadványt is.

Fesztiválról fesztiválra. Hazai és nemzetközi tapasztalatok - Talán a legifjabb magyar képregénykiadó a ZSIGER.hu. Kovács Milán, a kiadó vezetője mesél koncepciójukról, kiadványaikról, valamint nemzetközi szerepléseikről: hogyan fogadják külföldi fesztiválokon a (számukra) kiejthetetlen nevű kiadót, hogyan hasznosítják itthon nemzetközi tapasztalataikat.

Mappanyitogató: hazai képregényesek műhelytitkaikról

Négy többszörösen publikált hazai képregényalkotót kértünk fel, hogy rövid előadásban mutassanak be egy-egy problémát, mely sokat foglalkoztatja őket. Egyéni kérdésfelvetések és egyéni válaszok olyan technikai kérdésekről, mint a tus használata, a ritmizálás, vagy az oldalszerkesztés. Előadnak:

Dudás Győző - doudache.hu

Oravecz Gergely - oraveczgergely.hu és muut.hu/?p=15753

Tondora Judit - tondorajudit.blogspot.hu  és facebook.com/judittondoraart

Vass Róbert - facebook.com/nuklearis.baromfi és facebook.com/kulonosidegennyelven

 

Budapest, 2016 május 8. 10.00-18.00

Dürer-kert, Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21

 

Forrás és további infó:

kepregeny.blog.hu

facebook.com/kepregenyfesztival

facebook.com/events/1697161917232803/