Főkép

Száraz Miklós György: Apám darabokban

Száraz megeleveníti Trianont, a háborúkat, a kommunizmus legembertelenebb éveit, a börtönök világát és a Kádár-féle janus-arcú diktatúrát. Besúgók és forradalmárok, véletlenszerűen árulóvá vagy hőssé sodródott alakok, hastáncosnők és hithű pártasszonyok, „disszidensek” meg itthonmaradottak népesítik be e különleges hangulatú, már-már álomszerű világot. Pedig nem álmok szövedékében sodródunk, hanem a képtelen valóság tesz túl még az álmokon is. S ebben a világban nem lepődünk meg semmin sem: ha megjelenik Kurt Vonnegut vagy Gabriel García Márquez – mi sem természetesebb. Talán csak egy dolog van, amin ábrándozva csodálkozunk: hogy tényleg létezhet olyan mindent elsöprő szerelem, mely a legnehezebb időket is legyőzve elválaszthatatlanul egymáshoz fűz két embert...?

Szerelmes regény? Történelmi mű? Kémtörténet? Dokumentumkötet? Családregény? Egy nemzedék szembenézése a múlttal? Mindez együtt – lebilincselően, ahogy azt már Száraz Miklós Györgytől megszokhattuk. S mégis kicsit szívszaggatóbban a megszokottnál, hiszen a szerző saját szüleinek szerelmét, családjuk meghurcoltatását, édesapja életének kalandos fordulatait írta meg. Közben megelevenítve a háború előtti és utáni éveket, a kádári rezsim korszakát, a határokkal, börtönévekkel, kényszerű emigrálásokkal szétszakított családok sorsát – és e nehéz sorsok mögötti emberséget.

Oldalszám: 448

Ár: 3950 Ft

 

Alexandra Salmela: 27 – avagy halál teszi a művészt

ALEXANDRA SALMELA 1980-ban született Pozsonyban. Színházi dramaturgként végzett a pozsonyi Színművészeti Főiskolán, valamint finn nyelv és irodalom szakos bölcsészként a prágai Károly Egyetemen.

Fiatalkorától fogva számos verse, meséje, elbeszélése és drámája született, részt vett több irodalmi pályázaton, többször részesítették elismerésben.

A 27, avagy halál teszi a művészt Salmela első regénye.

A huszonhét éves Angie úgy dönt, bálványaihoz, Kurt Cobainhez, Jim Morrisonhoz és Janis Joplinhoz hasonlóan ő is hírnevet szerez magának és meghal, még a következő születésnapja előtt.

Angie csak lézeng Prágában, ahol egyetemi tanulmányait folytatja. Miután művészi ambíciói és családi kapcsolatai terén egyaránt zsákutcába jut, úgy dönt, lelép. Szerencsére irodalomtanára éppen nemrég prédikált lángoló hévvel a kalevalai szimbólumokról, és azt is elárulta, hogy van egy igazi, saját partszakasza a finn tóvidéken.

Fenn, északon öko-tudatos és némiképp kaotikus életet él egy háromgyerekes család. Az erdőlakók hétköznapjai megrendülnek, amikor a művészi vénáját kereső Angie az udvarukon álló szaunakunyhóba költözik. Alexandra Salmela első regénye különféle jellegű szövegek együttese, tragédia, helyzetkomédia, bohózat és önironikus fejlődéstörténet varázslatos elegye. A szerző zseniális gúnya senkit sem kímél.

Fordította: Bába Laura

Oldalszám: 320

Ár: 3740 Ft

 

Turczi István: A fázisrajzoló átmeneti gyötrelmei

Turczi István Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas költő Für Emil grafikusművésszel készített „négykezes” könyve egyszerre érzékeny és blaszfémikus, intim és polgárpukkasztó. A közel ötven vers és a hozzájuk készített ötven grafika izgalmas párbeszédbe lép egymással, az alakok megtörik az olvasás linearitását, és reagálnak a szövegre, illetve további jelentésrétegekkel egészítik ki a sorokat.

A kötet felépítése a tágabb kontextusban értelmezhető, szövegek felől a személyesség, a belső elmélyülés felé halad. A filozofikusabb nyitószövegeket egy nagyon érdekes művészeti arcképtár egészíti ki. Ezekben a sajátos hommage-okban olyan jelentős alkotók jelennek meg, mint például Homérosz, Jean Genet vagy Laurence Olivier, a kötet záró szakaszában pedig  érzékeny, személyes vallomások találhatók. 

Oldalszám: 112

Ár: 2750 Ft

 

Ian McEwan: A gyermektörvény

Fiona Maye felsőbírósági bíró, szakterülete a családjog. A közmegítélés szerint ő az ítélethozatal Mozartja. Ezúttal azonban karrierje legnehezebb ügyével szembesül: a szó szoros értelmében élet és halál között kell döntenie egy tizenhét éves fiú kapcsán. A fiú Jehova tanúi közé tartozik, akik elutasítják a vérátömlesztést, ám neki most súlyos, de gyógyítható leukémiája miatt transzfúzióra lenne szüksége. Fiona Maye döntése végzetes és irányíthatatlan folyamatokat indít útjára: benne rég elfeledett érzéseket kavar föl, a fiúban pedig új szenvedélyeket szabadít el. Mindeközben a bírónő szétesőfélben lévő házasságával is küzdeni kényszerül. A nyugtalanító végkifejlet elől pedig, úgy tűnik, nincs menekvés.

Fordította: Lukács Laura

Oldalszám: 208

Ár: 3450 Ft

 

 

Michael Peinkofer: A sárkányok szövetsége - Gryphony 2.

Megérdemelt sikert aratott a magyar kamaszok körében is a Gryphony-sorozat első kötete, A griff bűvöletében. Fiatal olvasóink máris elmélyedhetnek az izgalmas fantasy folytatásában, amely A sárkányok szövetsége címet kapta. Melody nagymamájának panziójába egy nap titokzatos idegen érkezik. A lány követni kezdi a jövevényt, és hamarosan szörnyű titkokra bukkan. Az aggodalma csak fokozódik, amikor drága barátját, az Agravain névre hallgató griffet elrabolják. Úgy tűnik, Agravainon már csak a csoda segíthet…

Fordította: Bartók Imre

Oldalszám: 224

Ár: 2950 Ft

 

 

 

 

Andrea Schwendemann: Gyerek VILÁGATLASZ – Természet, országok és rekordok

Atlaszunkkal a gyerekek bejárhatják az egész Földet:

A német Ravensburger gyerekkönyvkiadó által készített kötet megismerteti a gyerekekkel a földrészeket, országokat, hegyeket, folyókat és nagyvárosokat. A figyelemfelkeltő szöveg, a rengeteg fénykép és színes illusztráció fontos, érdekes vagy meglepő tényeket mutat be a világ különböző tájairól.

A kvízkérdések és a térképészeti alapismeretek segítségével a gyerekek játszva megtanulják a térképek használatát.

– A gyerekek életkorának megfelelő, korszerű természetföldrajzi és társadalomföldrajzi térképek

– Érdekességek természeti csodákról, állatokról, országokról és kultúrákról

– Kvízkérdések a térképolvasás játékos tanulásához

– A világ összes zászlója

Fordította: Tihor Szilvia

Oldalszám: 64

Ár: 3950 Ft

 

Alexandra Salmela: Zsiráfmama és más agyament felnőttek

Alexandra Salmela 21 meghökkentő meséjének hangulata talán egyedül Roald Dahl mesevilágával rokonítható. A történetek a felnőttek érthetetlen világával szembesülő gyermekek kérdéseit járják körül, rácsodálkozásukat mutatják be. Fura, őrült helyzeteket festenek le, fura, őrült, de szerethető szereplőkkel: ilyen például a zsiráffá változott anyuka, akinek a nyakán remekül lehet csúzdázni; vagy a mindent elveszítő apuka, aki egyszer a fejét is elhagyta… A vicces történetek igen közel állnak a gyermeki fantáziához. Martina Matlovičová jól ismert illusztrátor rajzai élővé varázsolják a képzelet fantasztikumát.

Fordította: Polgár Anikó

Oldalszám: 96

Ár: 2995 Ft

 

Alexandra Salmela: Mimi és Liza

Mimi, a bájos vak kislány összebarátkozik új szomszédjával, a cserfes Lizával. A két lány számtalan izgalmas kalandot él át együtt, melyek során kiderül, hogy Mimi látássérüléséből kizárólag előnyök származnak! Mimi ugyanis sokkal élesebben „lát” a kezével és a fülével, mint Liza a szemével.Így találják meg a láthatatlanná vált piros halat, így űzik ki Dalos Melánia torkából Vitamin Ügynök segítségével a vírust, és így szerzik meg az árnyékfa magját Zöld bácsitól.

A szórakoztató történetek elfogadásra tanítják a gyerekeket, és fejlesztik empatiájukat. A könyv 2013-ban elnyerte a legszebb könyv díját Szlovákiában a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriájában.

Fordította: Polgár Anikó

Oldalszám: 168

Ár: 2995 Ft

 

Forrás: Scolar Kiadó