Főkép

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál indulását megelőző évben, 1994 késő őszén a világ könyvszakmai szervezeteit tömörítő International Publishers Association javaslatát elfogadva az UNESCO azzal a kéréssel fordult tagjaihoz, a könyves társaságokhoz, győzzék meg kormányaikat arról, hogy április 23-át, Szent György napját hivatalosan nyilvánítsák a Könyv és a Szerzői Jog Világnapjává. Nálunk a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése terjesztette a kérést a köztársasági elnök és a miniszterelnök elé, s néhány héten belül megkapva mindkét közjogi méltóságtól a támogató igent, az elsők között csatlakoztunk a világnap új intézményéhez. 1995 áprilisától a könyvfesztivált a könyvet és alkotóját elismerő világnap jegyében, régi katalán szokás szerint könyv és vörös rózsa kölcsönös ajándékozásával indítjuk. Így fog tenni az idei megnyitón, április 21-én délután, a Millenáris Teátrumban az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán is.
 
Ugyancsak 1995 óta hívunk díszvendégként egy-egy világirodalmi rangú alkotót, aki az ünnepi megnyitó után pódiumbeszélgetésen mutatkozik be az irodalomra mindig is nagyon fogékony, nagyszámú magyar olvasóközönségnek, s veszi át Budapest főpolgármesterétől és a díjat alapító Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökétől a Budapest Nagydíjat, amely az elmúlt több mint két évtizedben a külföldi íróknak járó legnívósabb magyar elismerés rangjára emelkedett. Idén is a kortárs irodalom egyik legjelentősebb alkotója, az norvég Jostein Gaarder látogat Budapestre, akinek világsikert arató regényei, többek között a Sofie világa, A történetárus és a Karácsonyi rejtély Szöllősi Adrienne, Bán Anikó és mások fordításában Magyarországon is nagy sikert arattak. A műveit gondozó Noran Libro Kiadó az Anna világa című regény magyar kiadásával, valamint a Sofie világa és A kártya titka című regények újranyomásával és -kiadásával várja a szerzőt.

A második, ’95-ös könyvfesztivál óta intézményesült, hogy esztendőről esztendőre díszvendégként mutatkozik be egy-egy kultúrájára méltán büszke ország könyvkiadása, kortárs irodalma, jeles szerzői. Az elmúlt két évtizedben Budapesten üdvözölhettük Európa szinte minden meghatározó országának, nyelvi régiójának kultúráját, de vendégünk volt a tengerentúlról Kanada, a Föld legnépesebb országa, Kína, s azóta is rendszeres kiállítónk Izrael is. Idén áprilisban Szlovákia, a szlovák kultúra, könyvkiadás és kortárs irodalom lesz a fesztivál díszvendége.

Idén is rászolgáltunk a nemzetközi jelzőre, a könyvfesztiválon több mint 30 ország állít standot, küldi el szerzőit Budapestre, s legtöbbjüket új magyar nyelvű kötet köszönti. Visszatérnek korábbi, megbecsült vendégeink, Kína, Izrael, Románia, a skandináv országok, Palesztina, vagy a legrégebbi partnerünk, Németország, amely idén is Ausztriával és Svájccal állít közös standot. Első alkalommal üdvözölhetjük kiállítóink között Csehországot és a kortárs cseh irodalmat a #nemcsakhrabal elnevezésű standon.

Tizenhat évvel ezelőtt, az Európai Unió elnöki tisztét akkor betöltő Franciaország javasolta, hogy az Unió tagországainak összefogásával szervezzünk Budapesten egy fesztivált a pályakezdő írók bemutatkozására. Azóta az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja a könyvfesztivál elengedhetetlen részévé vált, az indulása óta több mint 220 uniós, ill. az Unióba kandidáló ország legtehetségesebb prózaíróival ismerkedhetett meg a magyar közönség, s ismerkedhettek meg ők is egymással. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának sikerét mutatja, hogy a hazánkba látogató szerzők egyharmadának azóta van magyar nyelvű kötete, némelyiküknek nem is egy, annál is inkább, mert az elmúlt két évtizedben irodalmuk reprezentánsaivá emelkedtek. Hogy ez a rendezvény milyen sokat segít egy-egy sikeres írói pálya elindításában, jól példázza, hogy hazánkat olyan fiatal írók képviselték, mint Dragomán György, Grecsó Krisztián, Szvoren Edina, Mán-Várhegyi Réka, vagy az azóta Európai Irodalmi Díjjal is elismert Horváth Viktor. Az idei magyar bemutatkozó nevét hamarosan közöljük.

Esztendőről esztendőre bővül a hazai és külföldi együttműködők száma, s a fesztiválhoz kapcsolódó kulturális rendezvények sora. Ismét csatlakozik könyvfesztiválunkhoz a független könyvesboltok Kis Könyves Éj elnevezésű rendezvénye. A fesztivál pénteki látogatóit záráskor szervezett sétaúttal vezetik el az éjjel is nyitva tartó, irodalmi profilú budapesti könyvesboltokba.

Kezdettől fogva tudtuk, hogy könyvvásárunk nem lehet a frankfurti kicsinyített mása. Kis nyelvi piac lévén nem törekedhetünk a jogok és licencek szakvásárára, a sikerre számunkra az a recept, ha a kultúrára, az irodalomra, az újdonságokra fogékony remek magyar olvasóközönséget szólítjuk meg. Ennek megfelelően idén is gazdag programkínálattal: könyvbemutatókkal, szakmai előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel, dedikálásokkal várjuk látogatóinkat. Ezekről a későbbiekben ezen a honlapon, illetve Facebook-oldalunkon adunk majd részletes tájékoztatást.

Idén is jelen lesz az első könyvfesztivál óta a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által szervezett, évente közel kétezer szakmabélit megmozgató Könyvtáros Klub, nagyon sokrétű és gazdag programmal, illetve ismét csatlakozik hozzánk előadásaival, programjaival a Magyar Műfordítók Egyesülete. Számítunk továbbá neves művészkönyv-tervezők, illusztrátorok megjelenésére is.
 
Mióta a fesztivál a Budapest Kongresszusi Központból a Millenárisra költözött, azóta a gyermekkönyvkiadók összefogásával megvalósuló Gyermek(b)irodalom a leglátogatottabb helyszín. Felsorolni is nehéz azt a sok játékos ötletet, amivel a kiadói műhelyek a betű, az olvasás szeretetére ébresztik rá a gyerekeket, szólítják meg szüleiket. Idén is lesz közös mesemondás, bábelőadás, koncert és közös éneklés, felolvasó- és papírszínház, játszóház, gyermekfoglalkoztató, s több vetélkedő – és persze könyvbemutató, dedikálás. Ebben az évben is megrendezzük általános és középiskolások számára az Irodalom Jelmezben vetélkedőt. A gyerekek kedves olvasmányaik hősinek jelmezébe bújva a könyvfesztivál különböző helyszínein színdarabokat, regények dramatizált változatait adják elő. A legsikeresebb produkciók értékes könyvgyűjteményt vihetnek haza iskolájukba.
 
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál abban is különbözik a külföldi könyvvásárok többségétől, hogy a kiállított könyveket a magyar standok mindegyikénél meg lehet vásárolni. Az egységesen 500 forintos fesztiváli belépőjegy névértékben levásárolható. A könyvbarátoknak lesz mire költeni, hisz a Millenáris a rendezvény négy napja alatt Európa legnagyobb könyvesboltjaként üzemel. A fesztiválra időzített több száz újdonságot külön könyvjelzővel is megjelöljük, s az érdeklődők tájékoztatását segítendő újdonságkatalógus is készül, az Új Könyvpiaccal együttműködve.

A könyvfesztivál idén is – akárcsak az elmúlt huszonkét alkalommal – a kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók Születésnapi Irodalmi Szalonjával zárul. A Tarján Tamás vezette, jó hangulatú rendezvény meghívottjainak névsorát később közöljük.

 

Forrás és további információ: http://www.konyvfesztival.com/