Főkép

Szczepan Twardoch: Morfium

 

Isten? Haza? Becsület? Morfium! 1939, Varsó, a német megszállás első heteiben. Konstanty Willemann varsói polgár, egy német arisztokrata és egy asszimilált sziléziai asszony gyermeke, akit nemigen foglalkoztatnak a hazafias jelszavak, a hős katonák vérével megszentelt hagyományok. Egy cinikus gazember, egy bonviván, egy romlott morfinista. Hűtlen férj és rossz apa. Konstanty kelletlenül vesz részt a szeptemberi hadjáratban, a vereséget követően is akarata ellenére lesz tagja egy földalatti ellenálló szervezetnek. Nem akar se lengyel, se német lenni… Csak egy újabb adag morfiumot, és tovább élni a világfi és szoknyabolond életét. A történelem elől azonban nincs menekvés. Szczepan Twardoch olyan antihőst alkotott, akit szeretünk, akinek szurkolunk, annak ellenére, hogy szégyentelen és megátalkodott. Akinek Varsó kiégett utcáin tett minden lépését egy különös hang kíséri, egy rejtélyes erő, mely a múltat és a jövőt is ismeri. S hogy ez egy gépezeté, mely a világ feletti uralmat bírja, vagy a Sátáné, talán a címben szereplő drog suttogja a gonosz varázslatokat hősünk fülébe? Twardoch egy embert mutat meg nekünk, akit felkapott a történelem forgószele, akit rabul ejtettek saját ösztönei, valakit, akinek több szégyenletes vonása van, mint jó. Talán mert a világ is éppen ilyen.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 608 oldal

Ár: 3900 Ft

 

Andrus Kivirähk: Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét

 

A farkasháton vágtázó, kígyónyelven az ég felé sziszegő, rettenthetetlen észt harcosok mitikus korának leáldozott. Mindenki a faluba települ, hogy az új kor kihívásainak megfelelően szántani, vetni kezdjen, kenyeret egyen, templomba járjon és németül tanuljon. Főhősünk, Leemet és családja azonban az erdőben marad, hogy utolsó „igazi észtként” megvédelmezzék az ősi hagyományokat és a természet varázserejét. A végnapok azonban egyáltalán nem telnek sivárul. A meglepő fordulatokkal és furcsa szokásokkal tarkított ősi világban nem a farkastenyésztő após és a méregfoggal megáldott nagypapa a legnagyobb szám: viperákkal lehet felebaráti közelségbe kerülni, és még a medvékkel folytatott szerelmi viszony sem kizárt, bár kissé körülményesebbé teszi a magánéletet. Valahol a föld mélyén pedig ott szunnyad titkos barlangjában a legendás fegyver, az Észak Sárkánya.

Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét történelmi hűségre véletlenül sem törekvő, fanyar humorral átszőtt, már-már egzisztencialista fantasy, mely nem véletlenül nyerte el a Stalker-díjat, és többek között Terry Prachett regényfolyamához is hasonlították már. Azon túl, hogy sodró lendületű, különös kalandregényként olvasható, nem szűkölködik a minden korra érvényes, vitriolos társadalomkritikában sem.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 416 oldal

Ár: 3500 Ft

 

Katri Lipson: A fagylaltos

 

A ’40-es és ’50-es évek Csehszlovákiáját idéző, ám szüntelenül a jelen felé irányuló finn regény játékossága egyből magával ragadja az olvasót. Egy filmforgatás kellős közepén találjuk magunkat. A rendező forgatókönyv nélkül dolgozik, ellenben a film kronologikusan készül, így a színészek mindennapi életüket élik, s ezzel egyszersmind az általuk játszott karakterek életét is folyamatosan alakítják. Vajon művészi értelemben valóságosabbá válnak az eképpen eljátszott szerepek, vagy a szerep kilép a műből és valósággá lesz?

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 296 oldal

Ár: 2800 Ft

 

 

 

Giedra Radvilavičiūtė: Ma éjjel a falnál alszom

 

A Vilnius óvárosában élő litván írónő játszi könnyedséggel közlekedik a hétköznapi és a rendkívüli, valamint a nevetséges és a fenséges határmezsgyéjén. A novellák egy része önéletrajzi ihletésű, ám finom abszurditásukkal rendre túlmutatnak a valós eseményeken. Minden szövege nagy gonddal megkomponált „koktél”: kerülhetnek bele kitalált vagy valódi rokonok, a vilniusi pályaudvar koldusai, szerelmek, a gyermekkorboldogsága, a felnőtt lét józansága és magánya; a litván függetlenség és önazonosság törékenysége; irodalmi szövegek, melyek íróként, emberként egyaránt formálták a szerzőt; nagy hallgatások,humor, irónia és bölcs megértés – mindenből épp annyi, ami a tökéletes kompozícióhoz kell.  A kötet 2012-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 232 oldal

Ár: 2500 Ft

 

 

J. M. Fischer: Szabadság, felelősség és az élet vége

 

John Martin Fischer a kortárs amerikai filozófia jeles alakja, akinek gondolkodói beállítódása röviden az analitikus egzisztencializmus egyik változataként írható le. Kötetünk alapja a párhuzamosan készült német kiadás, amely Fischer fő témáiról szóló esszégyűjtemény. Célunk, hogy a magyar közönség számára hozzáférhetővé tegyük egy olyan mai amerikai filozófus gondolatvilágának központi elemeit, amelyben az európai tradíciók időszerű kérdésfeltevései összekapcsolódnak a tengerentúli analitikus szellemiség vitáival.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 436 oldal

Ár: 4500 Ft

 

 

Katona Júlia: Griffek kincse

Színezni művészet!

 

A kreatív felnőtt színező 50 illusztráció segítségével mutatja be a Kárpát-medence jellegzetes motívumait, melyek a nagyszentmiklósi aranykincs elemeiről és nomád viseleti tárgyakról származnak. A motívumgyűjtemény egyúttal kiváló betekintést enged a korszak szimbolikus hitvilágába; valóságos állatalakok, pl. kecske, sas, szarvas mellett mondabeli fantázialények: griff, szárnyas oroszlán, valamint az eget és a földet összekapcsoló életfa motívuma is feltűnik.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 104 oldal

Ár: 2600 Ft

 

John Coates: A félszerzet órája - A kockázatvállalás biológiája a pénzpiacokon

 

John Coates neurobiológus egykori sikeres Wall Street-i kereskedőként betekintést enged az üzleti fellendülés és a csőd biológiájába. Egy kereskedői csoport történetén keresztül bemutatja, miként alakul át egymásba az eufória, a stressz és a depresszió kockázatvállalás hatására; milyen lényegi kapcsolat áll fenn siker, félelemérzet és főleg a fiatalabb férfiak nemi hormonjai között. A csoport tagjait az egyre komolyabb rizikó más emberekké változtatja. Ezt nevezi a szerző a félszerzet órájának.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 423 oldal

Ár: 4500 Ft

 

 

 

 

 

Leonard Susskind – Art Friedman: Az elméleti minimum II. - Kvantummechanika

 

Leonard Susskind Elméleti Minimum sorozata Lev Landau megfogalmazását kölcsönözte  a címadásnál. A nem fizikus érdeklődők számára Stanfordban tartott előadásokra épülő sorozat rövid kötetekben mutatja  be mindazt, „ami fontos” a modern fizikából.

A New York Times bestseller-listáját is meghódító, klasszikus fizikát tárgyaló első kötet elméleti minimumát a kvantummechanika tárgyalásával folytatják. Ezúttal Susskind szerzőtársául a szoftverfejlesztő Art Friedmann csatlakozott.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 340 oldal

Ár: 4500 Ft

 

 

 

 

Pléh Csaba: A tanulás és gondolkodás keretei

 

A népi pszichológiától a gépi pszichológiáig

Vajon több barátunk lesz a WEB világában? Milyen lépésekkel reagálhatunk nem tudatosan az érzelmileg fontos eseményekre? Egységes vagy sokarcú a gondolkodásunk? Tényleg az állatoktól elválasztó biológiai rendszer az emberi nyelv? Hogyan befolyásolja az európai regényirodalom az önképünket?

Pléh Csaba tanulmánygyűjteménye tág, mégis köznapjainkat érintő kérdésekből indul ki. A könyv összefoglaló eszménye az a hit, hogy észjárásunkat mindent átfogó keretek irányítják, melyek a sokmillió éves evolúció és a néhány tízezer éves kultúra termékei.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 496 oldal

Ár: 4800 Ft

 

Elek István: Topologikus térbeli adatstruktúrák

 

A topológia jól ismert fogalom a térinformatikával foglalkozók körében. A térbeli lekérdezések miatt a topologikus adatok megléte alapvető minőségi követelmény. A létező rendszerek topologikus minőségű vektoros adatokat tudnak létrehozni, de az OGC szabványt követik (kivétel az ORACLE), amely ugyan precízen leírja a topológiát, de redundánsan tárol számos adatot.

A könyv bemutatja az OGC szabványon alapuló vektoros adatmodellt, és különösen sokat foglalkozik a poligonok topológiájával, amely ebben a vonatkozásban a legösszetettebb. Mivel bizonyos pontok redundáns tárolása hibaforrás, ezért olyan adatszerkezetek bemutatása  is sorra kerül, amely a topológiát redundanciamentes tárolással valósítja meg. Ez az adatszerkezet a klasszikus réteg vagy feature class fogalmat is új megvilágításba helyezi.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 152 oldal

Ár: 2500 Ft

 

Szergényi István: Energia, civilizáció, szintézisigény

 

Az energiáról gondolkodni – szerteágazó hatása miatt – globális rálátást indokolna, nem csupán a természettudományok és a technológia szempontjából, hanem geopolitikailag is, továbbá az emberi tudás és viselkedés, valamint a világ sok más problémájának ismeretét.

A témakör megkívánná, hogy a közvélemény, főként pedig a döntéshozók megismerjék és megértsék az energia fontosabb összefüggéseit – írja bevezetőjében a szerző.

Szergényi István, a kiváló energetikai szakember szíve utolsó dobbanásáig a magyar energiapolitika szüntelen jobbítását kívánta szolgálni. Eközben tudományos érdeklődése és irodalmi tevékenysége egyre inkább kiterjedt a rendszerezés, a mind bonyolultabb világenergetika megértése, valamint a szintézis keresésének irányába. Ebben a témakörben alkotott maradandót, a könyv olvasója e munka eredményeit ismerheti meg.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 253 oldal

Ár: 3500 Ft

 

A. M. Jaglom – I. M. Jaglom: Nem elemi feladatok elemi tárgyalásban

 

Iszaak Jaglom talán a legsikeresebb szerzője volt az elit középiskoláknak szánt matematikatankönyveknek, ezeknek a többsége angolszász kiadók gondozásában is megjelent. Csak egy esetben sikerült meggyőznie  ikertestvérét, Akiva Jaglomot, a világhírű matematikust és fizikust, hogy közösen írjanak egy tankönyvet, ennek magyar fordítását tartja kezében az Olvasó. A Nem elemi feladatok elemi tárgyalásban című könyv ugyan több, mint 60 évvel ezelőtt jelent meg, mégsem vesztett értékéből. A szerzők azt a célt tűzték ki, hogy olvasóikat a matematikai tények, eszmék és módszerek egész sorával megismertessék, de maradjanak a történeti és didaktikai szempontból is hasznos elemi módszereknél. A feladatgyűjtemény formát azért választották, hogy minél jobban ösztönözzék az olvasók aktív, önálló munkáját.

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 520 oldal

Ár: 5200 Ft

 

Forrás: Typotex Kiadó