Főkép

Bertók László: Firkák a szalmaszálra

Bertók László új kötetében még a korábbi lírai redukcióknál is sűrűbb-tömörebb lett a versforma. A hosszúkák, a pillanatkák és a háromkák után itt vannak a firkák. Kétsoros megfigyelések, reflexiók, leírások, lételméleti tréfák egyetlen rím akkordjában. Nem rögtönzések, hanem rögzítések, és nem vázlatok, hanem szikárságukban egészek. Hosszújáték rövidítéssel, felszabadult öniróniával, a megélt élet hol keserű, hol fanyar ízeivel. Pascal érvényében is: gondolkodtatnak a szalmaszálak. A könyvet Roskó Gábor páratlan illusztrációi, filozofikus firka-figurái teszik elevenebbé. Bertók költői tekintete ezúttal is a közelre pillant, apróságokat, momentumokat vesz szemügyre, és innen néz egyszerre vissza és messzire. Kiadónk ezzel a kötettel köszönti a 80 éves Bertók Lászlót.

Várható megjelenés: 2015. november 25.

Tervezett oldalszám: 112 oldal

Tervezett ár: 2990 Ft

 

Csider István Zoltán: Rendrakás

Cs. P. ma otthon marad. Nem vonzza a társaság. Rendet rak. Mérlegel, a polcok mögé pillant, számot vet, (el)számol. Elszámolja magát. Szavakkal tisztáz. Vagy maszatol. Kidob ezt-azt. Megtöri a csendet. Elhallgat. Folytatja. Néha fecseg. Néha hazudik. Kényszeresen, újra és újra bemutatkozik, mielőtt megint nekirugaszkodna a rendrakásnak - mintha nem ismernék már így is éppen elég jól a képzelt lakó- vagy cellatársak. A démonai. A nők, akik elbántak vele. Meg akikkel ő bánt el valamiképpen. Különleges tematikájú könyvgyűjteménye. És persze a halottai. Közülük is a legfontosabb, akinek alakja átjárja a többiekét. Összecsúsznak a portrék.

Budai hétfők, átkos keddek, szokásos szerdák, súlytalanra vetkőztető csütörtökök, állami gondozott péntekek, leltározásra kárhoztatott szombatok és kipeckelt szemű vasárnapok adják a keretet a triphez, ami rendszerint akkor is társasutazás, ha a hős látszólag egyedül vág neki a soron következő 14 soros hétnek - hiszen odabenn mindig van kihez beszélni. És az is majdnem mindegy, hogy az úticél egy vidéki város temetője, egy régi nő Vas utcai egyszoba-konyhája (közös vécé a gangon), a jemeni díler lakása, a rákkórház, a templomkert, egy márványasztalos kispresszó, egy vadászház, egy velneszhotel valahol keleten, vagy éppen egy szeretetotthon sötét lépcsőfordulója - Cs. P. igazából mindig ugyanoda igyekszik: a saját rendje felé. Közben meg ez a rend teremti meg őt.

Nem mindig a sorok végén lesz vége egy mondatnak, az élet már csak ilyen. Ez a rendje. Csider István Zoltán költészete ezt a tapasztalatot viszi színre, még ha ez sokszor a fekete egy-egy árnyalata is. A veszteségek felől, a gyászból tekint az élet lehetőségeire. Iróniával keretez. A Rendrakás páratlanul érzékeny, rendkívüli és renden belüli debütálás. Komor ünnep világló kontrasztok játékával.

Várható megjelenés: 2015. november 6.

Tervezett oldalszám: 80 oldal

Tervezett ár: 2490 Ft

 

Kováts Judit: Elszakítva

Hol a haza? Menni vagy maradni? Ezekkel a kérdésekkel kell szembenéznie két felvidéki birtokos család, az Engelhartok és a Wildnerek két nemzedékének 1944 és 1953 között. Egy olyan évtizedben, amelyben az impériumváltás, a teljes jogfosztottság sújtja a kisebbségi sorsban élőket, és akikre a kommunista hatalomátvétel élesedő osztályharca miatt sem Csehszlovákiában, sem Magyarországon nem vár más, csak nélkülözés és alávetettség. Ebben az évekig tartó, nyomorúságos és feszült helyzetben lesz szerelmes a regény két főhőse, akik a határ két oldalán elszakítva keresik a boldogság útját. Vajon mit tartogat számukra a jövő?

Kováts Judit új könyvében folytatja a Megtagadva című első regényében megkezdett utat: a huszadik század nagy történelmi traumáit dolgozza fel történészi alapossággal, hétköznapi embereket választva hőseiül, akik alulnézetből szemlélik és kirekesztve szenvedik el a régi rend lerombolását, egy „új világ” nyitányát.

Várható megjelenés: 2015. november 17.

Tervezett oldalszám: 400 oldal

Tervezett ár: 3490 Ft

 

Oravecz Imre: Távozó fa

„Isten olyan, mint a fény, / csak annyit látunk belőle, hogy világít.”

Oravecz Imre megindítóan személyes új kötetében a tél hideg fényével pásztázza végig létezése lehetőségeit és adottságait. Apró megfigyelések, végtelen következtetések az élet örök körforgásából. A természetből rajzolódik ki az ember, és az életből a halál. A Távozó fa a Magvetőnél megjelenő Oravecz Imre életműkiadás első kötete.

Megjelenés: 2015. október 28.

Oldalszám: 196 oldal

Ár: 2990 Ft

 

 

 

 

 

Szerb Antal: A Martian’s Guide to Budapest

A Budapesti kalauz – Marslakók számára angol nyelven

Szerb Antal 1935-ben találkozott a Marslakóval, aki a Bristolban szállt meg, s miután lekefélte ruhájáról a csillagok porát, telefonált az írónak, hogy megbeszélésük értelmében nézzenek körül együtt Budapesten. Az író gondos házigazdaként végigkalauzolta vendégét a városon, de hogy mit is láttak, azt eddig csak az útikalauzból sejthettük. Az új kiadást a Fortepan online fotóarchívumból válogatott képekkel illusztráltuk, hogy bepillanthassunk Szerb Antal Budapestjébe.

Len Rix értő fordításában most a Magvető angol nyelven is közreadja ezt a legendás útikalauzt.

One fine day in 1935 a Martian turned up in Budapest, and telephoned the author if he might show him round the town. Antal Szerb (1901–1945), who is best known in the West as a novelist and short story writer has documented their journey in this legendary book. Most of the places mentioned can still be visited, and this little guide accompanied with old photographs can help evoke the people and the history of this beautiful city. A Martian’s Guide to Budapest is a “whimsical and gently ironical loveletter to the city”.

Várható megjelenés: 2015. november 13.

Tervezett oldalszám: 56 oldal

Tervezett ár: 2990 Ft

 

Gyerekeknek

Boldizsár Ildikó: Mesék az élet csodáiról

Takács Mari illusztrációival

Boldizsár Ildikó mesekutató ebben a kötetben olyan meséket gyűjtött egybe, amelyek valóban csodálatosak, de nem a bennük szereplő varázslók vagy tündérek miatt. Az emberi életnek olyasféle csodáiról szólnak, mint hogy élnek közöttünk bátor és bölcs emberek, és hogy nemegyszer megtapasztalhatjuk a szeretet és a szerelem mindenekfölötti erejét. Külső és belső világunk felfedezésére hívja olvasóit, s arra biztat mindenkit, kicsiket és nagyokat, hogy ne csak szórakoztató olvasmányként szeressék és élvezzék a meséket, hanem úgy is, mint eszközt önmaguk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához. Takács Mari illusztrációi szárnyakat adnak képzeletünknek és a meséknek.

Várható megjelenés: 2015. november 16.

Tervezett oldalszám: 256 oldal

Tervezett ár: 3490 Ft

 

Keresztesi József: Mit eszik a micsoda?

Adonyi Gábor rajzaival

„Piros zsiráf, piros zsiráf,

kedvence a zsiros piláf,

humusz, kuszkusz, szuflaki –

mind megette, puff neki!”

Malacok a játszótéren, egy iszapban hempergő bivalyborjú vagy épp a titokzatos Lápi Trotty – Keresztesi József gyerekverseinek tüneményes szereplői ők, csupa csintalan, szeretnivaló lény, akik folyton nyammognak vagy épp falnak valamit. Valójában olyan kölykök, akiket nem neveznénk éppen jólneveltnek, bár már tudják, hogyan kéne viselkedni. Adonyi Gábor eleven rajzai népesítik be ezt a csupa humor világot, ahol a versek ritmusa úgy döbög, mint a gyerekek lába az étkezőasztal alatt.

Várható megjelenés: 2015. november 13.

Tervezett oldalszám: 64 oldal

Tervezett ár: 2990 Ft

 

Kovács András Ferenc: Egerek könyve

Nagycsaládi egerészeti verseskönyv – Szalma Edit illusztrációival

Kovács András Ferenc egerészeti verseskönyvében minden korosztály megtalálja a neki való egeres verset: a kisebb és nagyobb gyerekek a világ minden tájáról érkező, vicces egérfiguráknak és az őket életre keltő, csengő-bongó ritmus- és rímkavalkádnak örülhetnek, a felnőttek pedig a szellemes szójátékoknak és a százféle történelmi korból származó egérjellemeknek. Szalma Edit illusztrációi méltó párost alkotnak a versekkel.

Várható megjelenés: 2015. november 20.

Tervezett oldalszám: 180 oldal

Tervezett ár: 2990 Ft

 

 

 

Mosonyi Aliz: Az öreg kisasszony autósmeséi

Medve Zsuzsi rajzaival

„Volt egyszer egy autó. Öreg kisasszony öreg autója volt, de szép fényes, tiszta kívül-belül, mert a kisasszony szerette a rendet meg a tisztaságot, és az öreg autóját is szerette.” Így kezdődnek Mosonyi Aliz legújabb meséi – kicsiknek és nagyoknak, autósoknak és gyalogosoknak, utazóknak és otthon ülőknek. Van bennük autós mozi, postás, királynő, porcelánkutya meg igazi is, és minden más, amivel az öreg kisasszony öreg autójával megtett útjain találkozik. A mesék Medve Zsuzsi színes rajzaival együtt jelennek meg.

Várható megjelenés: 2015. november 16.

Tervezett oldalszám: 64 oldal

Tervezett ár: 2990 Ft

 

Szabó T. Anna: Fűszermadár

Schall Eszter illusztrációival

„Bögyöga büszöm!” Így köszöntik egymást Csillámvölgyben. Pertu király két csintalan gyereke, Hanna és Henne állandóan civakodnak, és már nagyon unják, hogy mindennap csak fényt ehetnek. De minden veszekedés elcsitul, amikor valódi veszély fenyeget: valaki meg akarja enni a Napot! Az uralkodó hűséges Bolondja, a titokzatos Fűszermadár tudja: csak a százfűszerszósz elkészítésével menthetik meg birodalmukat. Fűszervadászatra indulnak hát, és kalandos útjuk során egy Napsugár nevű embergyerekkel együtt fedezik fel az ételek ízesítésének ezerszínű világát, miközben megismerik a barátság és az összetartozás erejét.

„Szállunk, mint a fény, az illat,

szállunk, mint a gondolat!"

Várható megjelenés: 2015. november 20.

Tervezett oldalszám: 120 oldal

Tervezett ár: 2990 Ft

 

Forrás: Magvető Kiadó