Főkép

 

Izgalmas hetek állnak mögöttünk a Scolar Kiadónál, és még annál is izgalmasabbak következnek ősszel. Hetente jelennek meg újdonságaink a gyerekkönyvektől kezdve az életmód könyveken át a díjesővel jutalmazott regényekig.

 

Érdemes követni minket, hiszen legnépszerűbb könyveinknek bemutatót is szervezünk, sőt a következő hónapokban két külföldi szerzőnket is – Per Pettersont és Hallgrímur Helgasont – vendégül látjuk Budapesten.

 

 

 

 

 

 

 

Újdonságok

Nathan Filer: A zuhanás sokkja

A történetet Matthew meséli el, aki imádott bátyja halála óta küzd a skizofréniával. Matthew sorsát gyerekkorától a húszas évei elejéig követhetjük nyomon. Megtudhatjuk, miként süllyedt tudathasadásos állapotba Down-kóros testvére elvesztése után, miért és milyen mértékben okolja magát a tragédia miatt, mi okból hagyja ott a valóságot, s miért menekül képzelete világába.

Filert a regény megírásához saját tapasztalatai vezették: tíz éven át dolgozott ápolóként pszichiátriai intézetben. A fiatal korosztálynál tapasztalható elmebetegségek egyre súlyosabb gondot jelentenek napjaink társadalmában – e mű gondolkodásra késztet, és talán kinyitja a szívünket a lelki betegségekkel nap mint napos harcot vívók felé.

E rövid leírás alapján szomorú, drámai történetet képzelhetünk el – ám a fiatal angol író oly páratlanul viccesen, szórakoztatóan, annyi szeretettel és megértéssel adja elő e szívszorító történetet, hogy a kötet az angliai megjelenés után rögtön a sikerlisták élére került, az olvasók kedvencévé vált, s megnyerte Nagy Britannia legismertebb közönségdíját, a Costa cég által alapított Costa-díjat.

Oldalszám: 320

Ár: 3.250 Ft

 

Eline Snel: Ülj figyelmesen, mint egy béka!

Mindfulness-gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek (CD-melléklettel)

A mai gyerekek gyakran nyugtalanok, szétszórtak, szorongók. Eline Snel módszere – mely a tudatos jelenlét gyakorlásán alapul – hatékony segítséget nyújthat nekik. Könyve és a CD-melléklet olyan egyszerű meditációs gyakorlatokat tartalmaz, amelyek rávezetik a gyerekeket, hogyan legyenek tudatában annak, mi zajlik a testükben és a fejükben. A gyakorlatok segítenek nekik megnyugodni, összeszedettebbé válni, könnyen elaludni, csökkenteni a szorongást, kezelni a dühöt, türelmessé és tudatossá válni.

A mindfulness (tudatos jelenlét) olyan velünk született képesség, amely gyakorlással előhívható, fejleszthető és elmélyíthető. A figyelemmel és a jelenléttel kezdődik minden. Azzal, hogy egy dologra figyelünk, a jelen pillanatban és ítélkezéstől mentesen. Erre mindenki képes, de általában nem gyakorolja tudatosan. Miért ne kezdhetnénk el már gyerekkorban ezen képességek fejlesztését?

Ez a könyv olyan úttörő mű, amely ötletes megoldásaival a gyerekek számára is elérhetővé teszi a tudatos jelenlét gyakorlását.

Oldalszám: 152

Ár: 2.950 Ft

 

Basa Ágnes – Dobos Andrea Beáta: Buddha a porszívóban

Útmutató a házimunka meditációs gyakorlataihoz (CD-melléklettel)

„Kedves Olvasó!

Ha arra vagy kíváncsi, hogyan szedd ki a vörösbort a szőnyegből, vagy háztartási Ezer jó tanácsot keresel, akkor ez nem a Te könyved: tedd vissza a polcra.

Ha az érdekel, hogyan készülj fel kiborulás nélkül arra a remek családi összejövetelre, ahol úgyis kiömlik a vörösbor, akkor viszont olvass tovább!

Bizonyára láttál már elmélyülten játszó gyereket. Minden figyelmét leköti az, amit csinál, észre sem veszi az idő múlását, a környezet megszűnik számára, nem akar máshol lenni, mint ahol van, vagyis elégedett és boldog.

Kérdezheted, hogy jön ez most ide. Egyszerű: a játékba merült gyermek békéjét, figyelmét, összeszedettségét Te is átélheted a háztartási munkák során, s ehhez nem kell mást tenned, csak meditálni! Nem előtte, helyette, utána, hanem közben. Nem azt mondjuk, hogy szánj rá napi 15 percet a drága szabadidődből, hanem hogy az egyébként is Rád váró feladatokat végezd más szemlélettel.

Könyvünk meditációs kalauz, amelyben a meditáció tárgya a mosogatás, a főzés, a sorban állás vagy a teregetés. A vipasszana meditáció nem vallás, bár vallási keretek között is gyakorolják, hanem módszer, technika, amely révén egy olyan konkrét és nagyon is e világi dolgot közelítünk meg, mint a háztartás.

Az a célunk, hogy segítsünk azoknak, akik nem győzik, belefáradtak, vagy új utakat keresnek ebben a vég nélküli feladatban.

Nem vagyunk harcos feministák, akik a gondoskodást inkább átruházzák, hanem olyan nők, akik tapasztalatból tudják, hogy a munkát meditatív állapotban végezve, az könnyebbé, elviselhetővé, pihentetővé, sőt megszerethetővé válik. Az ember végre belátja, hogy minden mindennel összefügg, ez a belátás pedig szükségszerűen transzcendens, hiszen meditáció nélkül nem érjük el a hétköznapjainkban.

A folyamat lassú, csak gyakorolni kell, de munka van elég! Kívánunk hozzá türelmet, kitartást!”

A szerzők

Oldalszám: 160

Ár: 2.950 Ft

 

Előkészületben

Ian McEwan: Mézesmadzag

A Man Booker-díjas Ian McEwan a kortárs brit irodalom méltán kultikus szerzője – talán nem túlzás azt mondani: a legnagyobbja. Művei nem pusztán regények, hanem szellemi kihívásoktól burjánzó műalkotások. McEwan nevét ismerik a magyar olvasók is: az Amszterdam, az Őrült szerelem, a Vágy és vezeklés, a Szombat csak néhány példa a brit mester hatalmas életművéből. Friss regénye, a „The sweet tooth” Mézesmadzag címmel ősszel jelenik meg a Scolarnál.

A szép Serena, zsebében friss cambridge-i matematika diplomával, szívében egy felfoghatatlanul kegyetlen szakítás fájdalmával, majdnem véletlenül kerül a brit titkosszolgálathoz. A hetvenes évek elején járunk, az ír zavargások, a hidegháború, az energiaválság idején. Serena imád olvasni, és ennek a szenvedélyének köszönheti, hogy különleges küldetéssel bízzák meg: ajánljon föl egy kulturális fedőszervezet nevében csinos ösztöndíjat egy tehetséges, a szó szabadsága mellett elkötelezettnek látszó, fiatal írónak. Kémtörténet? Korrajz? Valóság és fikció, szerelem és árulás összefonódása? Ez mind – mesterien, ahogy McEwantól megszokhattuk.

Ár: 3.950 Ft

 

Illés Andrea: Királylányos könyv

Melyik kislányt ne érdekelnék a királynők? Ki ne öltözött volna hercegkisasszonynak a farsangon, vagy álmodozott volna fényes esküvőről? A nagyobbacska lányoknak, kamaszoknak szóló kötet a történelem valós és „legendás” királylányait mutatja be. A mezopotámiai, egyiptomi, itáliai, indiai, japán vagy épp az amerikai civilizációba repít, miközben szórakoztatva tanít a kultúra színességéről, a divat világáról, a szépítkezés mesterségéről… és a szerelemről. A történelem varázslatos „kifutóján” tíz pompás uralkodónő vonul fel: Szemiramisz babiloni királyné; Nofretete egyiptomi fáraónő; Dzsangu japán császárnő; Theodelinda longobárd királyné; Árpád-házi Szent Erzsébet; Börte, Dzsingisz kán főfelesége; I. Erzsébet angol királynő; Mahat Mahal, India legszeretettebb asszonya; Pokahontasz indián hercegnő; és az imádott Sisi, minden idők legszebb királynéja.

Ár: 3.450 Ft

 

Hallgrímur Helgason: 101 Reykjavík

Hylnur Bjorn harmincévesen még mindig az anyjával lakik, idejét főleg internetezéssel tölti. Békés mindennapjai azonban egy csapásra felbolydulnak: kiderül, hogy teherbe ejtette alkalmi szexpartnerét, és megtudja, hogy a nő, akibe szerelmes, nem más, mint anyja leszbikus szeretője, aki ráadásul készül hozzájuk költözni…

Hallgrímur Helgason antihőse posztmodern globális kultúránk terméke – amellett, hogy lusta, még mindig a szülői házban lakik, és a szociális háló tartja életben, az ambíció teljes hiánya, valamint mindent átható világfájdalom jellemzi, és morális érzéke is lesújtó állapotban van. Helgason fekete humorral átitatott történetében brutális őszinteséggel ír egy fiatalemberről, aki a végletekig fokozza a semmirekellőséget – mese a züllött és zseniális emberi természetről.

Ár: 3.950 Ft

 

 

 

 

Rainbow Rowell: Fangirl

Cath imádja Simon Snow-t.

Oké, Simon Snow-t mindenki imádja…

Ám Cath-nek az egész élete abból áll, hogy rajong – amihez nagyon ért. Cath és Wren, az ikrek kisiskolás korukban menekültek a Simon Snow-sorozathoz, miután az anyjuk kilépett az életükből, és elhagyta a családot.

Elolvasták a könyveket. Újraolvasták őket. Beköltöztek a Simon Snow-fórumokra, továbbírták Simon Snow történeteit, az összes premieren valamelyik szereplőnek öltöztek.

Cath tesója nagyjából kinőtt a rajongásból, de Cath nem bír. Nem is akar.

Most, hogy felvették őket az egyetemre, Wren megmondja Cath-nek, hogy nem akar egy szobában lakni vele. Ettől fogva Cathnek egyedül kell megállnia a lábán. Lesz egy fura szobatársa, akinek a fiúja örökké náluk lebzsel; egy regényíró professzora, aki szerint a fanfickel bealkonyult a civilizációnak; egy szuper helyes évfolyamtársa, aki csak a szavakról akar dumálni… és közben folyamatosan izgulhat lágyszívű, érzékeny apjáért, aki még sose volt igazán egyedül.

Tehát az a nagy kérdés: kibírja-e Cath úgy, hogy Wren nem fogja a kezét? Elég nagy már ahhoz, hogy a saját életét élje? Egyáltalán fel akar-e nőni, ha a felnőtté válás ára az, hogy le kell válnia Simonról?

Ár: 3.250 Ft

 

Forrás: Scolar Kiadó