Főkép

Varró Zsuzsa: Áfonyka

„A haja bogyókék, a szeme levélzöld, az orra fitoska; fitoska orra körül pedig temérdek világszép szeplő virít” – ő az aprócska, gömbölyded erdei tündér, Áfonyka. Egy „zúzmarázos, télutói reggelen” vidám fütyörészéssel indul a történet; s máris benépesül az erdő. Ám egyszer csak szél kerekedik, felemeli Áfonykát a magasba, és röpíti messze-messze az erdő fölött…

Varró Zsuzsa Édes Anyanyelvünk pályadíjas, Domján-Udvardy Melinda bájos rajzaival illusztrált első mesekönyve Varró Dániel versbetéteivel, játékos nevek, könnyed szójátékok, a szereplőket jellemző stílusfordulatok, nyelvi ötletek sokaságával vezeti végig ifjú olvasóit Áfonyka nem mindennapi kalandjain: találkozását a Rettenetes (Krucifix) Rinaldóval, a négyfejű sárkánnyal, egy igazi királykisasszonnyal és a rettegett erdőnyelővel, mígnem az első tavaszi reggelen sok viszontagság után visszatér a Gyöngyvirágos Tölgyesbe.

Oldalszám: 132

Ár: 2700 Ft

 

Tarbay Ede: A hattyúk tava

Pjotr Iljics Csajkovszkij 1876-ban komponálta első balettjét, A hattyúk tavát. A régi orosz népmesei ihletésű történet az igaz szerelemnek a gonosz bűverejét is legyőző hatalmát mutatja be. A kötet a legifjabbaknak szóló klasszikus mese mellett ismeretterjesztő részeket is tartalmaz az idősebb olvasók számára, melyek bevezetnek Csajkovszkij és a balettmesterség világába is. Tarbay Ede írását Gyöngyösi Adrienn kedves rajzai illusztrálják és A hattyúk tava – szvitet tartalmazó CD melléklet kíséri.

Oldalszám: 48

Ár: 2700 Ft

 

 

Borsa Kata: Szotyi és Tarhonya

Újságos minden lakótelepen van, de olyan újságos, akit a kutyája reggeltől estig hűségesen őriz, olyan kevés. Az meg már tényleg igazán különlegesen ritka, hogy annak a kutyának, akit ebben a történetben Szotyinak hívnak, és aki el se mozdul az újságosbódé mellől egész nyáron, mindezek ellenére még beszélgetőtársa is akad. Tarhonya, egy játékmackószínű, túlsúlyos, vidéki kutyalány aki mindent sokkal jobban tud ennél a bizonytalan városi ebnél, kiváltképpen jogi kérdésekben lehengerlően járatos, nagy tervekkel és biztos énképpel érkezett vidékről, tájékozott és szobatiszta, pontos napirend szerint él és tartja magát az elveihez. Igazán nem csoda, ha ilyen jó társaságban, úgy elrepül a nyár, hogy észre se vesszük...

Oldalszám: 112

Ár: 2700 Ft

 

Thimár Attila: „Budának szemtanúja vagyok”

Tanulmányok Ottlik prózájáról

Ottlik Géza huszonöt éve távozott közülünk, de regényei és elbeszélései, vagy még inkább mondatai és bekezdései, ma is eleven élettől lüktetők. Időszerű gondolatai, őszinte és izgalmas írástechnikája és a nagyon mélyen átélhető hangulatok, amelyeket megformált írásaiban, most, a 21. század elején is éppen úgy lebilincselik (vagy éppen felszabadítják?) az olvasókat, mint korábban. Az ő műveit lapozva nem érezzük az azóta eltelt negyed századot.

Ez a könyv e tiszteletből és szeretetből született, azokat a gondolataimat gyűjtöttem össze benne, amelyek az utóbbi húsz év során Ottlik műveinek olvasásakor, illetve egyetemi pályámon a regényeinek, elbeszéléseinek tanítása közben születtek meg. Az ő varázslatos írásművészetét szeretném megismertetni az olvasókkal többféle utat, módot felhasználva erre.

Thimár Attila

Oldalszám: 136

Ár: 2900 Ft

 

Fráter Zoltán: Szerelmes Budapest

Ki ne olvasott volna Ady Endre és Léda, vagy Ady és Csinszka szerelméről? Ki nem hallott már Karinthy Frigyes érzelmi viharokban gazdag házasságáról? Ki nem tudja, hogy Bródy Sándor és Krúdy Gyula elbűvölte a nőket? Kevesebbet beszélünk azonban arról, hogy Ady Endrének volt harmadik nagy szerelme is, hogy Krúdy leendő anyósával tartott fenn heves viszonyt, hogy a huszonkét esztendős Kosztolányi Dezsőnek tizennégy éves kislányért lángolt a szíve. Ki gondolná, hogy Harmos Ilona színésznő, Kosztolányi későbbi felesége a fiatal Karinthy kedvese volt? Ki hinné, hogy az életvidám Karinthy Frigyes sohasem tudta elfelejteni korán elhunyt első nejét, Judik Etelt? Ebben a kötetben maguk az érintettek, a szerelmi történetek szereplői beszélnek hiteles dokumentumok alapján. Fráter Zoltán az eredeti levelezések, naplófeljegyzések, vallomások nyomán izgalmas olvasmányt állított össze, párbeszélgetésekké alakítva hét legendás háromszögtörténetet.

Oldalszám: 216

Ár: 2700 Ft

 

Holnap-antológia

Milyen ez a kötet? Színes, izgalmas, szerteágazó, mint kortárs irodalmunk. Az írások sokféle történetmeséléssel, különleges szereplőkkel és mindannyiunk számára ismerős élethelyzetekkel, emberi sorsokkal szembesítenek bennünket. Hatalom és kiszolgáltatottság, kulturálisan különböző terek és közösségek érintkezése, a család megtartó szerepe, a valóság korántsem áttetsző szerkezete – ezek a témák adják e könyv csomópontjait.

A Holnap-antológiában olyan elbeszéléseket adunk közre, melyek korábban nem jelentek meg sem papír alapú, sem digitális formában. Frissen, lendületesen lépnek itt elénk, hogy bemutassák az elkövetkező idő irodalmát.

Oldalszám: 192

Ár: 2700 Ft

 

 

Virtuózok

Valljuk be, régóta ki voltunk éhezve egy igazán jó televízióműsorra. Hiányzott az elegancia, a melegség, az őszinteség a képernyőről. Amikor elindult a Virtuózok, a lelkesedés mindannyiunkat magával ragadott. Vártuk a péntek estéket, végre volt miért bekapcsolni a tévét, mert a Virtuózok inspirált, felemelt, meghatott, hitet adott és példaképeket. Nekünk, műsorkészítőknek küldetéssé vált, hogy a televízió által sokakkal szerettessük meg az addig csak kevesek által hallgatott klasszikus zenét.

A műsorban szereplő tehetséges fiatal zenészek most interjúkban mesélnek arról, hogyan vált életük részévé a zene, amely számukra sikerélményt és önbizalmat ad. Beavatnak mindennapjaikba: kiderül, egyikük sem csodabogár, terveik, álmaik aligha különböznek más gyerekek vágyaitól. Megszólalnak a szülők és a tanárok is, akik nem hallgatják el a zenetanulással járó nehézségeket, kétségeiket sem. A zsűritagok és a televíziósok pedig a beszélgetésekben is a komolyzenét körbevevő falakat lebontva teszik mindenki számára közérthetővé, szerethetővé a klasszikus muzsikát.

A műsor emlékezetes pillanatait csodálatos fotókkal és zenei válogatással idézzük föl, ily módon is feledhetetlenné téve a Virtuózokban átélt élményt.

Az interjúkat olvasva, remélem, hogy az olvasók is úgy vélik majd, a zenetanulás, a gyakorlás komoly munkája ellenére, lélekemelő elfoglaltság, s hogy a klasszikus zene nem a kiváltságosak jutalma, nem csak a vájtfülűeké, hallgatásához különleges zenei műveltségre sincs szükség, csupán nyitott fülre és szívre.

Varga Edit

Oldalszám: 262

Ár: 4900 Ft

 

Forrás: Holnap Kiadó