Főkép

Vallasek Júlia: Angolkeringő

Esszék a kortárs angol irodalomról

A kortárs angol nyelvű irodalom ismerős idegen: témái érintésközelben lévőnek tűnhetnek a médiából, filmekből. Valamit illik tudni róluk, de nem biztos, hogy mindent részleteiben, árnyalataiban látunk. Az irodalom viszont épp az átélés, a belehelyezkedés, elidőzés terepe. J. M. Coetzee, Doris Lessing, Alice Munro, Salman Rushdie, Julian Barnes és a többiek műveiben teljes világok, kontinensek nyílnak meg.

Azt is mondhatnánk, maga az angol nyelven írott irodalom az ismerős idegen. Vallasek Júlia könyve úgy vezet át magyarra fordított és még lefordítatlan művek szigetcsoportjai között, hogy képes az irodalom közeléből, az esszé nyelvén, ráérősen és elidőzve megmutatni azt, ami évekig írt esszésorozatában feltárult számára Nobel- és Booker-díjas, de igazából egyszerűen csak izgalmas szerzők műveiből.

Ár: 2500 Ft

 

 

 Dénes Tamás–Farkas János: A humán társadalom elmélete

Multistrukturális modell alapján

A kötetben új átfogó társadalomelméletet írnak le a szerzők. Egy új társadalomelmélet

megalkotása jelentős vállalkozás, különösen akkor, ha a társadalomtudományban szokatlan módon, egzakt matematikai alapokra épül. Ez a matematikai alap a multistruktúrák elmélete, amely önmagában is új diszciplína.

A szerzők olyan fogalmi rendszert és terminológiát vezetnek be, amely lehetővé teszi a társadalom alapvető fogalmainak egzakt definiálását, majd a társadalom működési törvényeinek ezekre alapuló tételes leírását. Ezáltal nem csupán pontos megfogalmazását adják a klasszikus elméletek számára feloldhatatlannak tűnő társadalmi paradoxonoknak, de elméletükben ezek feloldása is lehetővé válik.

A társadalom multistrukturális definíciójából származtatják a társadalmi tér, sajátidő és energia definícióit, amelyekből bizonyítják, hogy azok nem a klasszikus metrikus térbeli dimenziók, hanem rendszertulajdonságok.

Így válik pontosan leírhatóvá a társadalmi energiamegmaradás törvénye, amelynek demonstrációs eszközeként mutatják be az Aréna-modellt.

Multistrukturális társadalomelméletük megnyitja az utat a különböző szintű élő társadalmak, így a különböző fejlettségű humán társadalmak egzakt összehasonlítása felé, valamint új társadalmi formák strukturális leírására.

Ár: 3950 Ft

 

Gál Mihály: „A vetítést vita követte”

A Filmátvételi Bizottság jegyzőkönyvei 1968–1989

A munka a Kádár-korszak kultúrtörténetének egy még feltáratlan területét mutatja be. A Filmátvételi Bizottság 380 jegyzőkönyvét közli és a forgalmazásra kiválasztott filmeket végigkíséri az átvételtől a bemutatásig.

Ár: 6000 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaszás Veronika: Erdélyi menekültek Magyarországon 1988–89-ben

Út a menekültkérdés tagadásától az 1951. évi genfi menekültügyi egyezményhez való csatlakozásig

A rendszerváltozás éveinek egy meghatározó témakörét, a magyarországi menekültügy történetének egy fontos fejezetét dolgozza fel a könyv. Az 1980-as évek végén érkezett erdélyi menekültek helyzetére olyan korban kellett Magyarországnak megoldást keresnie, amikor a Varsói Szerződés tagállamainak egységét kellett demonstrálni, ahol a szocialista tábor országainak viszonyát a hivatalos retorika szerint az „internacionalista testvériség” szellemisége hatotta át, és a nemzeti kisebbségekre, mint a „népek közötti barátság építőköveire” hivatkoztak. Így Románia és Magyarország viszonylatában menekültkérdésről beszélni sem lehetett. A magyar állam ilyen körülmények között, intézményi és jogszabályi háttér hiányában és a nemzetközi kötelezettségvállalásaival ütközve igyekezett rendezni a „Magyarországon hosszabb ideig tartózkodó külföldi állampolgárokként” körülírt menekültek helyzetét. Milyen szerepet játszottak e folyamatban a különböző társadalmi és ellenzéki szervezetek, valamint az egyházak? Mennyiben használta ki az ország a diplomáciai mozgásterét, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a Romániát elhagyók és az ottmaradók problémáira? Hogyan vált végül Magyarország a Varsói Szerződés tagállamai közül elsőként az 1951. évi genfi menekültügyi egyezmény részesévé, és mennyiben állt valóban készen az abban vállalt kötelezettségek teljesítésére? Egyebek mellett e kérdéseket tárgyalja a gazdag történeti forrásanyagot feldolgozó és az események élő résztvevőivel készült interjúkra támaszkodó kötet.

Ár: 3500 Ft

 

Simon Adri: Földerengés

A szerző harmadik kötete verseinek élettere a világ-élettér felé tágul, spirituális dimenziókba – hogy azután visszaszűküljön ember-térré, az anyag, a formák és a lélek-szellem megnyilvánulásaivá.

Ár: 2500 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szebeny Klára: 103 el nem küldött levél Buda ostromáról

A fiatal feleség, a szerző 103 levelet írt 1944. december 26-tól 1945. június 17-ig terjedő időben a fronton levő férjének, ha egyszer hazatér, megtudhassa, hogyan zajlott az élet.

Ár: 2500 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tornai József: Vízesések robaja

A Kossuth-díjas költő legújabb kötetében is emberi és természeti létezésünk legfontosabb kérdéseit boncolgatja.

Ár: 2500 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

Tornai Szabolcs: A meglepetés lépcsőfokai

A sokszínű esszékötet annak a hosszú útnak a lenyomata, amelyet a szerző az irodalom, a filmművészet, az alternatív rockzene, a festészet, a fotóművészet és a bölcselet világában járt be az elmúlt másfél évtizedben. Az ötven írást tartalmazó kötet legfeltűnőbb vonása a keleti és a nyugati gondolkodás ötvözése. Ez nem meglepő, hiszen a szerző első könyvében, A világ mint téveszme címmel szintén a Gondolat Kiadónál megjelent filozófiai művében is rejtett összefüggéseket tárt fel, hidakat épített ki a két kultúrkör között. Ahogy az esszékötet címadó darabja Antonioni Nagyítás című híres filmjének mélyelemzése a buddhai filozófia tükrében, ugyanúgy a kötet legtöbb írásában is a különféle nyugati alkotásokat a szerző a buddhai tanítás felöl közelítette meg.

Ár: 2500 Ft

 

 

 

 

Tóth László: Határsértők

Önarckép - másokban

A József Attila-díjas író új kötete emlékező esszéket, vallomásokat tartalmaz mestereiről, írói mintáiról, a 20. század második felének magyar irodalmáról, irodalmi világáról s íróiról.

Ár: 3500 Ft

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Gondolat Kiadó