Főkép

 

Az Európa Könyvkiadó újdonságai és programjai a Könyvfesztiválon

 

Alexandra Kiadó

 

Emma Donoghue: Érzékek tánca

Emma Donoghue filmszerűen pergő regényének alaptörténete egy gyilkossági eset: az 1870-es évekbeli San Franciscóban lelőttek egy fiatal nőt, s a gyilkost nem sikerült kézre keríteni...

1876 nyarán egész San Francisco a hőségtől szenved, ráadásul himlőjárvány tizedeli a lakosságot. Blanche Beunon, a varázslatos szépségű francia bártáncosnő ezekben a napokban barátkozik össze az ugyancsak francia bevándorló Jenny Bonnet-val. A férfiruhában járó Jenny fékezhetetlen szabadságvágya és megalkuvást nem tűrő természete megbabonázza Blanche-t, s hatására úgy dönt, elhagyja szeretőjét, akit addig ő tartott el.

A két nő egy San Francisco közeli településen húzza meg magát, mígnem egyik este az ablakon át valaki lelövi Jennyt. Blanche kétségbeesetten próbál a gyilkos nyomára bukkanni. Helyzetét súlyosbítja, hogy egykori szeretője mindenéből kiforgatta, és egyéves fiukat is elrabolta. Miközben Blanche elszántan küzd a gyermekéért és az igazság kiderítéséért, Jenny nehéz terhekkel teli múltját is megismeri. Vajon ki és miért ölte meg a szókimondó Jennyt?

A bohém alakokkal teli, bevándorlók színes forgatagától nyüzsgő San Francisco szinte megelevenedik a regény lapjain. A lebujok mámoros éjszakai forgataga azonban csak díszlet, mely mögött ott lappang a nyomor és a kiszolgáltatottság. Hogyan boldogulhat ebben a világban, s miként szerezhet érvényt az igazságnak egy egyedülálló nő?

 

Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon

Hetty rabszolga a kora 19. századi Charlestonban. A szenvedésen túli életről, szabadságról álmodik. Jómódú gazdáinak lánya, a csillapíthatatlan tudásszomj és lázadó eszmék által hajtott Sarah kislánykora óta keresi a hivatását a világban, de fogva tartják a nőkre kényszerített társadalmi kötelékek.

A tízéves Hetty szobalányként a mindössze egy évvel idősebb Sarah tulajdonába kerül. A Szárnyak nélkül szabadon kettejük életútját követi végig: azt, hogy miként alakítják drámai módon egymás sorsát, és hogyan alakul ki a bűn, a dac, az elidegenedés és az ambivalens szeretet által meghatározott, összetett viszonyuk. Hetty megismeri a bánat és a gyász értelmét, s egyre inkább ráeszmél, ki is ő valójában. Sarah útját összetört remények, árulás, viszonzatlan szerelem és száműzetés szegélyezik. Vajon mit tartogat számukra a faji és társadalmi előítéletektől terhes 19. századi Délen az élet, vajon képesek lesznek-e szárnyak nélkül is szárnyalni?

Sue Monk Kidd magával ragadó és megindító regénye a reményről, a bátorságról, a szabadság kereséséről szól. Remekmű, melyet világszerte több mint egymillió példányban adtak el, s több mint húsz nyelvre fordítottak le.

A Georgia Államban született Sue Monk Kidd első regénye, A méhek titkos élete több mint száz héten keresztül szerepelt a New York Times sikerlistáján, és csaknem hatmillió példány kelt el belőle. A Szárnyak nélkül szabadon megjelenését követően azonnal a New York Times sikerlistájának élére került, s Oprah Winfrey elismert könyvklubja beválasztotta ajánlott olvasmányai közé.

 

Anders Rydell: Fosztogatók

Hogyan rabolták el a nácik Európa műkincseit

Néhány nappal azután, hogy a náci Németország megadta magát, a szövetségesek hihetetlen felfedezést tettek: az osztrák Altaussee falu sóbányájából a valaha volt leglenyűgözőbb művészeti gyűjtemény került elő Rembrandt, Rubens, Michelangelo és sok más művész több száz remekműve rejtőzött a bánya járataiban.

1933 és 1945 között a nácik több millió műkincset és antik tárgyat raboltak el. Hitler személyes parancsára speciálisan képzett csapatokat küldtek Európa különböző részeibe, hogy fosztogassanak. A múzeumok, a galériák, a zsidó családok gyűjteményei jogos zsákmánynak számítottak. A legkiválóbb műalkotásokat Hitler tervezett Führer Múzeumában szándékoztak közzétenni, míg az elfajzottnak ítélt műalkotásokat a nácik számára oly hőn óhajtott külföldi valutára cserélték.

A háború után a műkincsek nagy részét megtalálták, de több mint százezer alkotásnak nyoma veszett. Ezek az elmúlt évtizedben időről időre felbukkantak, sokat közülük a világ legnevesebb múzeumai állítottak ki Párizsban, New Yorkban és Berlinben.

A Fosztogatók a nácik fanatikus művészeti megszállottságának, valamint az "elveszett" kincsekért napjainkban folyó elkeseredett jogi és erkölcsi harcnak a lebilincselő története. Milliárdokat érő műalkotásokról esik szó, és az örökösökről, akik a múltjukhoz való jogukért harcolnak.

Anders Rydell (1982) svéd író és újságíró, a Konstnären (Művész) című művészeti lap főszerkesztője. Rendszeresen jelennek meg cikkei svéd szakfolyóiratokban. Saját kreatív ügynöksége magazinok, kiállítások és filmek fejlesztésével foglalkozik, és vitafórumokat szervez. Korábban kiadott művei: Piraterna - De svenska fildelarna som plundrade Hollywood (Piraterna - A svéd file-megosztók, akik kifosztották Hollywoodot) és Noll Noll - Decenniet som förändrade världen (Nulla-nulla - az évtized, amely megváltoztatta a világot)

A Fosztogatókat 2014-ben jelölték az August Strindbergről elnevezett rangos irodalmi díjra.

 

Charles Belfoure: A párizsi építész

A tehetséges építész, Lucien Bernard a német megszállás alatt álló Párizsban 1942-ben olyan megbízást kap, amely nagyon sok pénzt hozhat neki, de az életébe is kerülhet. Titkos búvóhelyet kell terveznie egy vagyonos zsidónak úgy, hogy azt még a legelszántabb német katonák se találják meg. Luciennek szüksége van a pénzre, és a lehetőségnek sem tud ellenállni, hogy túljárjon a nácik eszén, akik elfoglalták szeretett városát, így úgy dönt, elvállalja a feladatot.

Ám amikor az egyik általa tervezett búvóhelyet leleplezik, és az élet úgy hozza, hogy a zsidók elrejtése személyes üggyé válik számára, ráébred, hogy a tét jóval nagyobb, mint eleinte gondolta. Luciennek - és ezzel párhuzamosan az olvasónak is - mérlegelnie kell, hogy emberekként mivel tartozunk egymásnak, és hogy milyen messzire kell elmennünk ahhoz, hogy helyesen cselekedjünk.

 

 

 

 

Michael Connelly: Perújrafelvétel

Az igazságnak mindenképpen győznie kell.

Michael Connelly igazi legendának számít a bűnügyi krimi műfajában. Huszonhét regényét eddig harminckilenc nyelvre fordították le, s több mint 42 millió példányt adtak el belőlük. Köteteiben két kiemelkedően népszerű figurát teremtett meg: Harry Bosch nyomozót, illetve Mickey Haller védőügyvédet. A Perújrafelvétel című krimiben e két karizmatikus férfi útjai keresztezik egymást. Ezt a sztorit azok is élvezni fogják, akik Connelly sötét hangvételű detektívtörténeteit kedvelik, és azok is, akik Connellyben a tárgyalótermi krimik mesterének, John Grishamnak a riválisát látják.

Mickey Haller, aki egész életében a bűnösöket védte, álmában sem gondolta, hogy valaha is átigazol a másik oldalra, és a vádat fogja képviselni. Ám egy szép napon a huszonnégy évre elítélt gyerekgyilkost, Jason Jessupot szabadlábra helyezik. Az egykori DNS-minták újraértékelésének köszönhetően ügyét a teljes felmentés és a nem kevés kártérítés reményében újratárgyalják. Haller nem kételkedik Jessup bűnösségében, de csak azzal a feltétellel vállalja az ügyet, ha együtt dolgozhat Harry Bosch nyomozóval és az Államügyészi Hivatal legjobb ügyészével, Maggie McPhersonnal.

 Haller és csapata egy minden hájjal megkent sztárvédőügyvéddel találja szemben magát, aki a médiát is felhasználja, hogy védencét az igazságszolgáltatás áldozataként tüntesse fel. A szabadlábon védekező Jessup nappal a média reflekorfényében valódi celebként viselkedik, éjszakánként azonban különös átváltozáson megy keresztül. Csupán Haller és Bosch tudja, hogy senki sincs biztonságban - hiszen lehet, hogy a gyilkos ott folytatja, ahol huszonnégy éve abbahagyta...

 

Patti Digh: Most élsz

Kézikönyv a boldogabb, tudatosabb és teljesebb élethez

Most élsz - ragadd meg a napot!

Vajon mit tennénk, ha megtudnánk, hogy harminchét napunk van hátra? Otthagynánk csapot-papot, és körbehajóznánk a világot? Halmoznánk az élvezeteket, extrém sportokba menekülnénk? Esetleg teljes kétségbeesésbe vagy apátiába esnénk?

Patti Digh, akit egy tragikus családi történet arra késztetett, hogy komolyan szembenézzen élet és halál kérdéseivel, egészen más választ kínál olvasói számára. A Most élsz című könyv 37 szellemes, inspiráló élettörténeten keresztül világít rá arra, hogy a kulcs az egyszerűségükben csodálatos hétköznapok tudatos, kompromisszumok nélküli megélésében rejlik. Abban, hogy megtanuljunk igent mondani, jobban szeretni, nagylelkűvé válni, bízni önmagunkban, felszólalni az igazságunkért és lassítani.

A Most élsz című könyv az elgondolkodtató történetek mellett gyakorlati feladatokat is tartalmaz, amelyek egyik típusa azonnali feladatként rögtön elvégezhető, a másikhoz hosszabb idő, gyakorlás szükséges. Így válik valódi útmutatóvá, kézikönyvvé ahhoz, hogy megtanuljunk odafigyelni önmagunkra, és teljes életet élni. Mert "minden nap az első nap s egy ajándék".

 

Agnes Kottmann: Chiara - A szív vágya

Chiara önfejű teremtés - akárcsak hátas vadlova, Brownie. Együtt verhetetlen párost alkotnak.

Chiara fel sem tudja fogni: Djana, a vadlókanca második csikóját várja, az ellés egyre közeledik, de neki osztálykirándulásra kellene mennie Sauerlandba. Ez ki van zárva! Hendrikkel, a barátjával kieszel egy tervet, amelynek segítségével a kanca közelében maradhat. Ám ekkor váratlan esemény történik, és Chiara egyszeriben nyakig ül a pácban...

 

 

 

 

 

 

Juliette Parachini-Deny, Olivier Dupin: Az ellopott aranyérem

Lili, Andi és Félix rajonganak a pónilovakért. Ebben a bájos történetben az ellopott aranyérem nyomába erednek. A nyomozásban persze kedvenc lovaik is segítségükre vannak.

Pattanj te is nyeregbe, és éld át velük a Kaland póniklub izgalmas eseményeit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cartaphilus Könyvkiadó

 

Richard Preston: Halálzóna

Ebola: a gyilkos vírus

Az amerikai szerző máig mérföldkőnek számító bestsellere az Ebola-vírus felbukkanásának és terjedésének lenyűgöző története. A kötet mindemellett részletesen beszámol arról a döbbenetes epizódról, melynek során az Afrika szívéből származó halálos kór váratlanul megjelent és kis híján elszabadult Washington tőszomszédságában.

Gyógymód az ebolára nem létezik. A fertőzöttek halálozási aránya közel 90 százalék. A sokáig titokban tartott amerikai incidens alkalmával a hadsereg katonákból és tudósokból álló különleges "kommandót" vetett be, hogy megfékezze a világ egyik legveszélyesebb vírusát.

A Halálzóna nem csupán bolygónk leghalálosabb kórokozóinak és az emberi fajnak a találkozásairól szóló hajmeresztő és felkavaró krónika, hanem egyszersmind mellbevágó jóslat arra vonatkozóan, ami napjainkban az Ebola kapcsán bebizonyosodni látszik: a közlekedési hálózat fejlődésével előbb vagy utóbb óhatatlanul végigsöpör világunkon egy gyilkos vírus. A kötet igazolja a régi közhelyet: a valóság rémisztőbb, mint a fikció.

 

Laura Hillenbrand: Vágta

Egy amerikai sportlegenda története

1938-ban, a világháború előtti válság zűrzavarában nem Roosevelt elnök, nem is Adolf Hitler neve szerepelt a legtöbbször az amerikai lapok címoldalán. A kitüntető figyelem még csak nem is egy emberre, hanem egy alacsony termetű, görbe lábú versenylóra irányult. Tulajdonosa egy bicikliszerelőből lett autókereskedő, trénere egy hallgatag musztánglovas, zsokéja pedig egy kiérdemesült, fél szemére vak bokszoló volt. A lovat Seabiscuitnek hívták.

Minden ellene szólt, hogy bajnok legyen. A felépítése, a tartása, a mozgása és a viselkedése. Két éven át szívósan ellenállt trénere kísérletének, hogy versenylovat neveljen belőle. Rossz természetén végül mégis felülkerekedett intelligenciája, gyorsasága és küzdésvágya. Így lett belőle az amerikai sporttörténet egyik legfényesebb csillaga, valóságos nemzeti legenda. Seabiscuit és a pályafutását segítő három ember lenyűgöző története a gazdasági válság éveinek, a reménytelen helyzetben boldogulásnak a jelképévé, az amerikai álom megtestesülésévé vált.

Laura Hillenbrand kivételes írói tehetsége abban áll, hogy valóságos történeteket ír meg, amelyek sodróbb erejűek és izgalmasabbak a regényeknél. Mindkét dokumentumkötetében, a Vágtában és a Rendíthetetlenben is aprólékos gondossággal tárja fel a szereplők életét és a korszakot, hiteles, feszültséggel és érzelmekkel teli történetben meséli el hősei rendkívüli sorsát.

 

James Dashner: Halálkúra

Az Útvesztő-trilógia harmadik kötete

Kiszabadultak az Útvesztőből. Átjutottak Perzseltföldön. Kockára tették egymásért az életüket. Ám a végső igazsággal szemben tehetetlenek.

A Tűzpróba után úgy tűnik, az őrült hajszának vége. De Thomas biztos benne, hogy nem bízhat a VESZETT-ben. Hiába állítják, hogy nincs több megtévesztés, hogy a Próbák nyomán már minden szükséges információt megszereztek, és most Thomas és társai visszakaphatják az emlékeiket, hogy végrehajthassák az igazi küldetésüket. A csapat tagjaitól várják ugyanis, hogy létrehozzák az emberiséget fenyegető halálos vírus ellenszerét. Csakhogy Thomas sokkal több mindenre emlékszik, mint a VESZETT vezetői hinnék. Hazugságokkal többé nem mennek semmire. Ám a dermesztő igazság jóval veszélyesebb, mint azt Thomas valaha gondolta volna. A csapat újabb gyilkos kalandra vállalkozik, hogy kifürkéssze a VESZETT legnagyobb titkát. Menekülésük során tomboló Buggyantakkal és profi fejvadászokkal kell megküzdeniük, majd egy titkos szervezet csap le rájuk. Milyen árat kell fizetniük azért, mert a saját kezükbe vették a sorsukat? Túlélheti-e vajon bárki a Halálkúrát?

James Dashner, a világszerte - immár filmváltozatban is - óriási sikert aratott Útvesztő-sorozat szerzője az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író. A trilógiának szánt, majd utóbb négykötetesre bővült sorozatnak már az ötödik része is készülőben van. Az Útvesztő és folytatása, a Tűzpróba írója amúgy nem nagy barátja a számoknak, pedig eredetileg könyvelőként dolgozott. Most viszont rendkívül hálás azért, hogy rubrikák töltögetése helyett történetek írásából élhet, és úgy tartja, nála nagyobb mázlista kevés van a világon.

 

 

M-érték Kiadó

 

Kurt Tepperwein: Iránytű az élethez

Gyakorlati útmutató ahhoz, hogyan menedzseljük sikeresen az életünket

Belső iránytűnk ahhoz az élethez vezet el, amelyről mindig is álmodtunk. Célunk felé tartva ráismerünk azokra a pontokra, ahol irányt kell változtatnunk, hogy kihasználhassuk teljes belső potenciálunkat. Ez az inspiráló utazás minden életterületen átvezet: segít, hogy felismerjük életfeladatunkat, hogy meghozzuk a helyes döntéseket, hogy megvalósítsuk legrejtettebb vágyainkat. A híres életmódtanár ezúttal gyakorlati útmutatót ad ahhoz, miként menedzselhetjük sikeresen a saját életünket.

 

 

 

 

 

 

 

 

ÁPRILIS 24., PÉNTEK

GYEREKPROGRAM

Alexandra Kiadó – D épület, 26. stand

16.00–17.00 óra Találkozás Geronimo és Tea Stiltonnal

 

ÁPRILIS 25., SZOMBAT

DEDIKÁLÁSOK

Alexandra Kiadó – B épület, 12. stand

13.00–14.00 óra Szűcs Vanda dedikálja Egy ikerpár titkos naplója 2. – Szívzűrök című kötetét.

15.00–16.00 óra Bodrogi Gyula dedikálja 80 év, 80 recept, 80 történet című kötetét.

Észak-európai országok standja – B épület, 4. stand

15.30–16.00 Per Nyholm dán újságíró dedikálja Európaiak – Utazás Európa emlékezetébe című kötetét. (M-érték Kiadó)

GYEREKPROGRAM

Alexandra Kiadó – D épület, 26. stand

10.00–11.00 óra Találkozás Geronimo és Tea Stiltonnal

16.00–17.00 óra Találkozás Geronimo és Tea Stiltonnal

 

ÁPRILIS 26., VASÁRNAP

KÖNYVBEMUTATÓK, BESZÉLGETÉSEK

11.00–12.00 óra Anders Rydell svéd oknyomozó újságíróval Fosztogatók – Hogyan rabolták el a nácik Európa műkincseit című kötetéről Veiszer Alinda beszélget. Vendég: Gréczi Emőke művészetszociológus, a MúzeumCafé szerkesztője. (Alexandra Kiadó)

 

DEDIKÁLÁSOK

Alexandra Kiadó – B épület, 12. stand

11.00–12.00 óra Stahl Judit dedikálja Gyors konyha – Receptek 10-20-30-45 perc alatt című szakácskönyvét.

12.00–13.00 óra Anders Rydell svéd oknyomozó újságíró dedikálja Fosztogatók – Hogyan rabolták el a nácik Európa műkincseit című kötetét.

14.00–15.00 óra A Bon-Bon együttes dedikálja a róluk szóló, Sándor András: Még mindig úton – A 20 éves Bon-Bon együttes története című kötetet.

 

GYEREKPROGRAM

Alexandra Kiadó – D épület, 26. stand

10.00–11.00 óra Találkozás Geronimo és Tea Stiltonnal

14.00–14.30 óra B. J. Novak Képtelen könyv című kötetéből Hajdu Steve olvas fel. Kedvenc dalait Kardos Horváth János adja elő.

16.00–17.00 óra Találkozás Geronimo és Tea Stiltonnal

 

Forrás: Alexandra Kiadócsoport