Főkép

Joana Bicknell- Nick Page: Mouseton Abbey – Az eltűnt gyémánt rejtélye

A Cincin-kastély lakói a karácint ünneplik. A hagyomány szerint Lord Cincin és népes rokonsága a vacsora végén kézbe veheti a legféltettebb családi ereklyét, a Nagy Hatlyukú Sajtgyémántot, és kívánhat valamit. Ám idén nem úgy alakul az ünnep, ahogyan megszokták. A ház csillog-villog, az ünnepi vacsora csak tálalásra vár, ám a Nagy Hatlyukú Sajtgyémánt szőrén-szálán eltűnt! Kövessük Lord Cincint és szolgálóit a kastély zegzugos emeletein, hogy megtaláljuk a családi kincset! Vajon kudarcba fullad-e a karácin? Elhangozhatnak-e a karácini kívánságok? És előkerül-e időben a Nagy Hatlyukú Sajtgyémánt?

 

 

 

Balázs Ágnes: Hetedhét háború a Hangok földjén 

(Mesélő nyelvtan sorozat 1.)   

Az elmúlt években számos olyan könyv látott napvilágot, amely az olvasás és helyesírás képességének fejlesztésére helyezte a hangsúlyt, ám a nyelvtant olvasmányosan, szórakoztatóan feldolgozó kötet még hiányzik a könyvespolcokról. Balázs Ágnes Mesélő nyelvtan című nyelvtani foglalkoztatókönyv sorozata ezt a hiányt pótolja. A sorozat első kötete a 2. osztályos tananyag nyelvtani ismereteire épül. Használható kiegészítő tananyagként, fejlesztésre, ismétlésre felsőbb éveseknek is. Egy varázslat hatására Iringó belekerül a nyelvtankönyvbe: irkafirkává változik. Éppen a magánhangzók és a mássalhangzók háborújának kellős közepébe csöppen, és számos furfangra, bölcsességre és szerencsére van szüksége, hogy rendet teremtsen a Hangok földjén. A meséhez kapcsolódó feladatok és a letölthető zenei anyag segítségével játszva elsajátítható a magyar ábécé hangjainak rendszere és számos hangtani szabály.

 

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi a Déltengeren

A sorozat utolsó kötetében Pippi és barátai, Tomi és Annika hajóra szállnak: elkísérik Pippit és Harisnyás kapitányt a Kurrekurredutt-szigetre. A nagy kaland remekül sikerül, a gyerekek hamar összebarátkoznak a bennszülöttekkel, Pippi megleckéztet pár éhenkórász cápát és pénzéhes, de ügyetlen gonosztevőt. A sok fürdés és játék közepette gyorsan múlik az idő, közeledik a karácsony, egyre égetőbb a gyerekekben a honvágy. Vajon hazaérnek karácsonyra?

 

 

 

 

 

 

Megan McDonald: Büdi és a fantasztikus töpörödés

Hogy lehet valaki ennyire töpszli? Büdi a 2. d osztály legalacsonyabb tanulója, és egyik nap még össze is megy fél centit! Kezd elege lenni a nővére, Dorka gúnyos megjegyzéseiből, úgyhogy James Madisonhoz, az USA történetének legalacsonyabb elnökéhez fordul segítségért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megan McDonald: Durrbele Dorka belevág

Dorka a harmadik tanév nyitónapján a szokásosnál is morcosabban ébred. Brecky tanító bácsi aztán jókedvre deríti egy izgalmasnak ígérkező feladattal: „Ez vagyok én” címmel montázst kell készítenie az életéről. Durrbele Dorka lelkesen belevág a munkába, és nem mellesleg megalapítja a Varangypisi Klubot is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrick Modiano: Catherine Certitude     

Catherine szemüveget hord, akár a papája. És egy szemüveg néha bonyolulttá teheti az életet: például balett-órán, ahol tánc közben le kell venni.  Ám a szemüveg különleges lehetőséget teremt arra, hogy viselője két különböző világban éljen: a való életben, amelyet szemüvegen át lát, és, egy elmosódott, lágy álomvilágban, ahol szemüveg nélkül a dolgok körvonalai élességüket vesztik.  Catherine arról ábrándozik, hogy édesanyjához hasonló, híres balett-táncos lesz. Papája a „nagy” üzletre vár, a nyárspolgár üzlettárs verseket ír, s a történet többi szereplőjének élete sem mentes titkos vágyaktól, féltve dédelgetett álmoktól. Vajon melyik nehezebb: feltenni a szemüveget, és szembenézni a valósággal? Vagy megszabadulni a hétköznapok kíméletlen erejétől, és a fantáziánk szerint élni?        

 

 

 

 

Laik Eszter: Abszurd, bravúr, celeb 

100 idegen szó verses magyarázata

Az olvasó, akár gyerek, akár játékos kedvű felnőtt 100 gyakori idegen szó verses magyarázatát találja meg e rendhagyó „idegen szavak szótárában”. A köznapi szóhasználatban, a beszélgetésekben, az interneten, a hírekben, az iskolában, a tankönyvekben nap mint nap előkerülnek ezek a kifejezések, amelyek könnyen megakaszthatják a megértést, ha jelentésükkel nincs tisztában, aki hallja vagy olvassa őket.

A lexikon forgatható hagyományos verseskötetként is, amelyben vicces, meghökkentő, tágas vagy épp szűkös világunk szereplőinek tarkabarka sereglete vonul fel, a Jetitől a maffiózókon át a zsonglőrig. A versek humorával – és az olvasóval – összekacsintó, egyszerre kacagtató és elgondolkodtató illusztrációk Kárpáti Tibor munkái.         

Az idegen szavak verses szótárában vicces, meghökkentő, tágas vagy épp szűkös világunk szereplőinek tarkabarka sereglete vonul fel a Jetitől a maffiózókon át a zsonglőrig.

 

Tamási Áron: A legényfa kivirágzik     

Mesék és elbeszélések 

Tamási Áron legszebb meséi és legmesésebb elbeszélései olvashatók ebben a kötetben. Az ízes nyelven elbeszélt történetek életre keltik a korabeli Erdély és a székely mesevilág különös alakjait: az eszes vándorlegényt, a segítőkész ördögöt, a szeretetre vágyó Halált, a furmányos kereskedőt és persze a szép hajadont, akinek rózsa illatozik a köldöke helyén. Hun eredet monda, pimasz góbé mese és életrajzi visszaemlékezés épp úgy található a válogatásban, mint felizzó szerelemről vagy boldogtalan karácsonyról szóló novella. Herbszt László színes rajzai egyszerre mutatják meg a történetek drámai erejét és felszabadító humorát.

 

 

 

 

 

Nógrádi Gábor: Láttam, mi történt            

Ötvenhat tanú egy eseményről              

Rob tényleg belezúgott Aniba? Vagy Ani állított neki kelepcét? Véletlenül ütköztek, vagy igazi szerelmi karambol volt? Ami biztos: Rob tanítás után kirohant a suli épületéből, és majdnem fellökte  Anit, Azután délután meg együtt vihogtak a boltban. Vagy nem így történt? Szerencsére akad ötvenhat tanúja az esetnek, az ő elbeszélésükből tudjuk meg az igazságot. Vagyis azt, hogy nincs igazság. Illetve sok igazság van.

Nógrádi Gábor különleges könyve igazi stílusbravúr, amely igazolja a tételt: akármit nézünk, mindig önmagunkat látjuk, csak magunkról tudunk mesélni. A különleges kötetet P. Szathmáry István humoros rajzai illusztrálják.

 

 

Komal Kant: Mire jó a rosszfiú?

(LOL-könyvek)

Figyelem! Szexi tetkós rosszfiú a szomszédban. Elviselni vagy távol maradni tőle? Sok szerencsét hozzá!

Mi a közös Ashtonban és Lucában? A világon semmi. Igaz, gyerekkorukban elválaszthatatlan barátok voltak, de évek óta szóba sem állnak egymással. Lucából azóta agyontetovált rocker srác lett, aki tesz rá, mit gondolnak róla a menők a suliban, a lányt viszont egyedül a nehezen megszerzett népszerűség érdekli. Amikor Ashton helye meginog a gimis tápláléklánc csúcsán, dühítő módon Lucára szorul, aki persze egyáltalán nincs oda az ötlettől, hogy kisegítse az elkényeztetett pomponlányt − pláne úgy, hogy a pasiját kell alakítania!

De ahogy egyre több időt töltenek együtt, és egyre több régi sérelmet tisztáznak, már nem az a kérdés, hogyan viseljék el egymást, hanem hogyan tartsák távol magukat (na meg a kezüket) a másiktól. Talán mégis van bennük valami közös…

 

Megan A. Moreno:  Szex, drogok, Facebook – Internethasználati kalauz szülőknek

(Móra családi iránytű)

Az internetet könnyű rosszul adagolni, túladagolni, akár mérgező is lehet, de egy biztos: nem lehet élni nélküle.

Egy átlagos gyerek — a saját gyerekünk is — másodpercenként kényszerül arra, hogy döntést hozzon a monitor előtt. Milyen szöveget posztoljon a Twitteren? Melyik fürdőruhás képét töltse fel a Facebookra? És vajon elárulja-e ország-világ előtt, hogy kivel jött össze a tegnapi bulin? Egy biztos: a helyes netezési szokások kialakításában nekünk, felnőtteknek kell segítenünk.

Megan A.  Moreno kutatásai számos kamasz és egyetemista bevonásával jöttek létre, akik minden témáról kifejtik hiteles véleményüket. A friss tudományos eredményekkel alátámasztott, rövid fejezetek az óvodáskortól az egyetemig tekintik végig az internet szerepét a fiatalok személyiségfejlődésében. A szerző többek között olyan problémák megoldására tesz segítő javaslatokat, mint az online szexuális zaklatás, a netfüggőség és egyéb járulékos betegségek (a depressziótól az evészavarokig).

 

Hernádi Sándor: Elmemozgató nyelvi játékok

A szerző könyve izgalmas játékra hívja az általános iskolás és középiskolás olvasókat: a több mint félszáz nyelvi játékkal és fejtörővel bárki próbára teheti nyelvérzékét, tárgyi tudását és képzeletét.

A feladatokat a szerző három témakörre osztotta:       

- már létező szavakból megadott szabályok alapján új szavak létrehozása       

- ismert és kevésbé ismert szólásokkal kapcsolatos feladatok 

- valamilyen szempontból rendkívüli, érdekes mondatok és szövegek értelmezése, átértelmezése.                  

A játékosok a feladatok megoldása során átélhetik a nyelvformálás felszabadító örömét, sőt: akinek kedve tartja, saját kútfőből gyarapíthatja is a feladatokat.

A kötet felhasználható vetélkedők összeállításához, a magyarórák színesítéséhez, szülő és gyermek egyaránt szórakoztató időtöltést találhat benne. Játék közben mindenki átélheti a nyelvformálás felszabadító örömét - sőt, akinek kedve tartja, saját kútfőből gyarapíthatja is a feladatokat!

 

ÁPRILIS 24. PÉNTEK

Teremprogramok

12.30–13.30 Márai Sándor terem

Nógrádi Gábor Láttam, mi történt című új könyvének játékos bemutatója

 

Dedikálások

14.00 - Nógrádi Gábor dedikálja a Láttam, mit történt címmel megjelent új kötetét és más műveit

 

ÁPRILIS 25. SZOMBAT

Teremprogramok

11.00–11.30 Gyerek-(b)irodalom

Kerekítő Állatos Játéktáras móka J. Kovács Judittal, Kerekítő manóval, Papp Judit hegedűkíséretével (1–6 éveseknek)

15.30–16.00 Gyerek-(b)irodalom

Szása, a szibériai kistigris

Papírbábkészítő foglalkozás Nagy Diánával, a kötet illusztrátorával (3–4 éveseknek)

16.00–17.00 Márai Sándor terem

Szex, drogok, Facebook. A Móra Családi Iránytű sorozat legújabb kötetének bemutatója és kerekasztal beszélgetés a biztonságos internethasználatról

 

Dedikálások

11.00 - Marék Veronika dedikál

11.30 - J. Kovács Judit és Kállai Nagy Krisztina dedikálják a Kerekítő könyvcsalád kiadványait

14.00 - Elekes Dóra és Kun Fruzsina dedikálják a A mutter meg a dzsinnek (Csimota) című kötetet

15.00 - Majoros Nóra dedikálja a Rém a szobádban című mesekönyvét

16.00 - Nagy Diána dedikálja a Szása, a szibériai kistigris című könyvét

17.00 - Mészöly Ágnes dedikálja a Darwin-játszmát (Móra), Jósa Tamással közösen pedig a Hanga és a lényegrablók (Cerkabella) című kötetet

 

ÁPRILIS 26. VASÁRNAP

14.30–15.00

Pippiskedjünk! Kalandos kézműves program a hetven éve született Harisnyás Pippivel (4–6 éveseknek)

15.00–16.00

Pertuparti. Szórakoztató nyelvápolás

 

Dedikálások

11.00 - Böszörményi Gyula dedikálja az Égboltmesék (Móra) és Lopotnyik (Cerkabella) című könyveit

14.00 - Takács Mari dedikálja a Piroska és a Nagy Mágus (Csimota) című Papírszínház-mesét

15.00 - Vig Balázs dedikálja a Puszirablók című meseregényét és más műveit

16.00 - Balázs Ágnes dedikálja Mesélő nyelvtan címmel megjelent legújabb könyvét és más műveit

16.00 - Laik Eszter és Kárpáti Tibor dedikálják  Abszurd, Bravúr, Celeb – 100 idegen szó verses magyarázata címmel megjelent kötetüket

 

Forrás: Móra Könyvkiadó