Főkép

Dragomán György: A pusztítás könyve

A fehér király és a Máglya szerzőjének első regénye

Hiperrealista noir western, igazi tudatmódosító. Felfokozza az érzékelést, kiélesíti a látást: az olvasó azzá válik, amit átél. Ebből a világból nem lehet könnyen kiszakadni: mindenki sebez és sebződik, büntet és bűnhődik, szabadulni akar, mintha volna szabadulás. Fábián, a világvégi városba vezényelt fiatal mérnök hatalmas ellenfélre talál, szerelmes lesz és életet ment, próbál ellentmondani a rossznak - követi a pusztítás nyomait, miközben maga is pusztít. A küzdelem tétje: lehetséges-e kívül kerülni a történelmen.

„A pusztítás könyve szigorú következetességgel megírt mű, egy meglepően kiforrott tehetségű, fiatal prózaíró első regénye” - Závada Pál ezekkel a szavakkal ajánlotta az olvasók figyelmébe Dragomán György 2002-ben megjelent könyvét, mely a következő évben elnyerte a legjobb első prózakötetért járó Bródy Sándor-díjat.

Várható megjelenés: 2015. február 11.

Tervezett oldalszám: 400 oldal

Tervezett ár: 3690 Ft

 

Colum McCann: TransAtlantic

Egy óceán el is választhat és össze is köthet sorsokat. Egy Írországban elkezdett élet az Egyesült Államokban folytatódik. Egy másik Kanadában kezdődik és Észak-Írországban ér véget. Ez a regény átkelések sorozata; repülővel és hajóval is megteszik az utat az Atlanti-óceán partjai között. Ami ennél viszontagságosabb: emlékezetben és képzeletben átkelni a földrészek és történeteink, múltdarabjaink között.

1919-ben két fiatal pilóta először repül végig megállás nélkül Új-Fundlandról Írországba. 1845-ben a felszabadított amerikai fekete rabszolga, Frederick Douglass Dublinba látogat. 1998-ban George Mitchell szenátor próbál békét teremteni Észak-Írországban. Egymástól időben igencsak különálló három történetszál, amelyeket nem csupán a tér közelsége sodor katartikusan közel egymáshoz. Az egyik pilótára levelet bíznak, Douglass fellépése pedig egy fiatal ír lányt arra késztet, hogy kivándoroljon az Egyesült Államokba. A bravúrosan megszerkesztett regény szereplői kapcsolatba kerülnek egymással - olykor megtudják, máskor csupán sejtik, hogy több közük is lehet egymáshoz.

A fiatal ír szerző bámulatos atmoszférateremtő tehetséggel, történeti forrásokra támaszkodva, zordan poétikus nyelven ad át nekünk egy történetet - egyet a több milliárd lehetségesből.

Várható megjelenés: 2015. február 20.

Tervezett oldalszám: 320 oldal

Tervezett ár: 3490 Ft

 

Katya Petrovszkaja: Talán Eszter

Történetek a velünk élő múltról

Katya Petrovszkaja a rokonunk. Úgy ír, ahogyan mi írhatnánk, ha nem mulasztottunk el volna odafigyelni szüleink és nagyszüleink meséire. Katya Petrovszkaja könyve azonban nem családtörténetet, nem történelmi regény, mert – mint minden örökös – ő is szokott mulasztani: mégis képes beszámolni a felejtés és az emlékezés tereiben tett utazásairól.

Mi közünk van a felmenőinkhez? Mit kezdünk a ránk hagyott történetek örökségével? Egy dédapa, aki süketnéma gyerekek számára alapít intézetet Varsóban. Egy nagybácsi, aki 1932-ben merényletet követ el Moszkvában a német követ ellen. Egy dédanya – talán Eszter? –, aki 1941-ben a megszállt Kijevben egyedül marad az elmenekült család lakásában… Petrovszkaja történeteiben nem csak a múlt, de a jelen is megelevenedik, minden az emlékezés hatalmas kirakós játékának darabkájává válik – úgy, hogy egy percre sem maradhat kétségünk afelől, hogy ezekhez a történetekhez nekünk is mi közünk lehet.

Várható megjelenés: 2015. február 20.

Tervezett oldalszám: 296 oldal

Tervezett ár: 2990 Ft

 

Hévíz irodalmi antológia 2012 – 2014

Szerkesztette: Szálinger Balázs, Cserna-Szabó András

A Hévíz folyóirat szerkesztését 2012-ben vette át Szálinger Balázs költő és Cserna-Szabó András író. Az azóta eltelt három évben a lap országos rangra emelkedett, a kortárs magyar irodalom megkerülhetetlen fórumává vált. Az „új-hullámos” új Hévíz valójában egy vagány külsejű, izgalmas irodalmi magazin, amely elsősorban nem a szakmának, hanem az olvasóknak készül. Szépirodalmi rovatának szerzői között találunk „nagy öregeket” és fiatalokat, ismert szerzőket és olyanokat is, akiknek pályakezdése már ehhez az új szellemű Hévízhez kapcsolódik. A folyóirat lapjain kéthavonta novellák, versek, interjúk, esszék, gasztronómiai és helytörténeti írások várják a kultúra jelenére kíváncsi olvasót. A Magvető Kiadó úgy gondolta, érdemes válogatást készíteni e három év terméséből.

„Fürdőváros lakója bágyadtan olvasgat a kénszagú gyógyvízben. El-elmélázik a versek, novellák felett, örömmel bólogat az irodalmi érdekességek láttán, elégedetten csettint a gasztroesszé közben. Frottírköpenyének zsebébe csúsztatja a Hévízt, s arra gondol, bejött neki az élet. Mindig is egy ilyen helyen szeretett volna élni.” Lévai Balázs, műsorvezető

Várható megjelenés: 2015. február 16.

Tervezett oldalszám: 304 oldal

Tervezett ár: 2990 Ft

 

Forrás: Magvető