Főkép

Negyedik évadját kezdi a Kaméleon Olvasóklub levelezős játéka, melyben országosan több ezer alsó tagozatos gyerek vesz részt. A játék célja a kortárs irodalom megismertetése, szövegértés fejlesztése és a könyvtárhasználat népszerűsítése. Igyekszünk a feladatokat minél játékosabbra és izgalmasabbra kitalálni, és a választott szövegeknél is elsődleges szempont, hogy a téma, a nyelvezet olyan legyen, ami felkelti a figyelmet – úgy a gyerekekét, mint az ezzel foglalkozó pedagógusét vagy szülőét – az adott könyv, író vagy illusztrátor iránt. A kortárs szöveget mindig egy klasszikus irodalmi mű kíséri, hogy megmutassuk, ezekkel a mesékkel is lehet izgalmasan és korszerűen dolgozni.

 

A Kaméleon Olvasóklubot egy Alapítvány szervezi, független kezdeményezés, több Kiadó műveit dolgozza fel, és ez az egyetlen olyan országos irodalmi játék, amelyet a szakma (úgy a pedagógus, mint az irodalomhoz tartozó szervezetek) egyöntetűen támogatnak függetlenül attól, hogy azok állami vagy civil szerveződések.

A játék önfenntartó, éves díja van, mely finanszírozza magát a játékot, és segíti az Alapítványt egyéb olvasás-népszerűsítő programjainak megszervezésében. Az éves díj 3500Ft/fő, mely tartalmaz egy mappát, a négy színes feladatlapot, év közbeni apró ajándékokat, oklevelet és az év végi ajándékkönyvet valamint az összes postaköltséget is.

 

A játékot lehet egyénileg is játszani, de jellemzően iskolák, könyvtárak és baráti közösségek állnak össze és jelentkeznek a játékra, ezzel is erősítve az olvasás közösségi szerepét.

A mai gyerekek életében egész más szerepet tölt be az olvasás, mint az volt 30, 20, de akár 10 éve is. Egyre nehezebb leültetni őket olvasni a rohanó hétköznapokban. Igazi hős az a szülő, aki esténként több, mint fél órát olvas a gyerekeinek. Viszont az olvasásértés az egyik legfontosabb készség, amivel gyerekeink rendelkezhetnek, hiszen bármilyen szakmát választanak, az elsajátítandó ismeretanyag egyre több és komplexebb, és bizony aki lemarad, az kimarad. Ezért hisszük, hogy egész korán meg tudjuk velük szerettetni az olvasást, kezükbe adni a jó könyveket, akkor egy olyan készség fejlesztéséhez járulunk hozzá, ami hosszú éveken át elkíséri őket.

 

Forrás és további információ: www.konyvkozosseg.hu/olvasoklub